Bunun sebebini ise zeytinin ilk olgunlaşma döneminde yüksek oranda klorofil (zeytine renk veren madde) ve oleuropein (zeytine acılık veren yararlı bileşen) bulundurmasından kaynaklanıyor. Bu sebeple erken hasat edilen ve yağı çıkarılan zeytinin yağı, genellikle yeşil renkte oluyor.
Zeytinyağının rengi sarıdan yeşile kadar her renkte olabilir. Rengi tamamen yetiştiği yöredeki ağaç, zeytin ve toprak cinsi ile hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hatta Uluslararası Zeytinyağı Konseyi degüstasyon sırasında kullanılan bardakların koyu renk olma şartı getirmiştir.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Koklama sırasında klasik zeytinyağı kokusu dışında boya kokusuna benzer bir koku alınıyorsa, zeytinyağı bozulmaya yüz tutmuş demektir. Zeytinyağı açıldığından itibaren bu boya kokusu alındıysa, içerisine farklı yağların karıştırıldığı veya soğuk sıkım olmadığı düşünülür.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
İlgili 23 soru bulundu
Kimyasal, iklimsel, beşeri birçok faktör bulunur. Bu yüzden üretim şekli ve kullanılan maddelerin kalitesi, zeytinyağının da renk, tat, koku ve doğallık gibi durumlarında değişkenlik olmasına sebebiyet verir.
Zeytinyağı rengi günümüzde genellikle yeşil olmaktadır. Ancak bazı etmenlere bağlı olarak renginde değişmeler meydana gelebilmektedir. Eğer ki zeytinyağı rengi turuncuya dönük bir renkteyse bu zeytinyağında katkı maddesi olduğuna işaret etmektedir.
Genellikle sızma zeytinyağına hasattan 2 yıl sonraya kadar raf ömrü verilir. Zeytinyağı bekledikçe tadında değişiklikler meydana gelebilir ama kişiyi zehirlemez. Hakiki zeytinyağının açıldıktan sonra kısa sürede tüketmeye özen gösterilmesi önerilir.
Peki zeytinyağının kullanım ömrünü nasıl anlayabiliriz? Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir.
Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
Ortaya çıkan yağ erken hasada göre daha soft bir tada sahiptir, asit oranı ise nispeten daha yüksektir. İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur.
Filtresiz zeytinyağı ise daha bulanık bir renktedir. Yağ şişesinin altında tortu ve zeytin parçacıkları bulunabilir. Zeytin ışık ile temas ettikçe bozulmaya başlayabilir. Bu sebeple zeytinyağı üretiminde koyu renkli şişeler tercih edilir.
Zamanında hasat edilen ve olgunlaşması tamamlanan zeytinin rengi ise mordan siyaha doğru koyulaşıyor. Bununla birlikte zeytinin içerisindeki su, klorofil ve polifenol gibi maddelerin oranı da azalıyor. Bu ise elde edilen zeytinyağının sarı veya yeşile doğru çeşitli tonlarda olmasına neden oluyor.
Zeytinin rengi; zeytinin cinsine, rengine, olgunlaşma durumuna, hasat edilme dönemine ve elde edilme şekline göre değişebilir. Soğuk sıkım zeytinyağının rengi yine erken hasat döneminin zeytininden olduğu için altından yeşile farklı tonlarda olabilir.
Yani zeytinyağı güneş ile direkt temas etmemelidir. Sıcakta Saf Zeytinyağı Bozulur mu? Aynı şekilde güneşte olduğu gibi sıcaklığı tutulduğu zaman zeytinyağı bozulma durumunun yaratmaktadır. Özellikle 2 yıllık raf ömründen çok daha kısa bir süre içerisinde bozulma sürecine girebilir.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.
Ayçiçek yağı kokusuz ve oldukça açık renklidir. Hatta renksize yakın bir açık sarıdır. Zeytinyağı ise daha koyu sarı hatta yeşile yakın rengi ve kokusu ile kolayca ayırt edilebilir.
Donma testi ile gerçek zeytinyağı donar mı sorusunun cevabı bir noktaya kadar alınabiliyor. Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor.
Zeytinyağı satın alırken merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı neden acı olur sorusunun cevabı içeriğindeki “oleuropein” bileşeninde gizli… Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır.
Bu nedenle bir bardağın yarısına kadar ılık su doldurun ve üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatın. Bu sırada zeytinyağından baloncuklar çıkıyor ve suyun yüzeyinde kalıyorsa zeytinyağı gerçektir. Sahte zeytinyağı ise suya döküldüğünde baloncuk çıkarmayacak ve kısa zamanda su ile karışacaktır.
Hakiki soğuk sıkım zeytinyağı müdavimlerinin yakından takip ettiği konu, zeytinyağı fiyatlarıdır. 2022 yılı itibari fiyatlar 80 tl ile 150 tl aralığında değişiklik göstermekte. Orta sınıf yemeklik sızma zeytinyağını alabilmek için minimum 80 tl yi gözden çıkarmak gerekiyor.
Biliyor musunuz, aslında zeytinyağının kalitesinin renk ile hiçbir ilgisi yoktur. Çok koyu yeşil, canlı yeşil, yumuşak altın sarısı ve daha pek çoğu… Zeytinyağı, işlem görmeden önce tamamen zeytinin renk ve kalitesine göre belli oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri