"Yıldırım" ismi, Türkçe kökenli bir isim olup "çabuk ve güçlü" anlamına gelir.
yıldırım - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaldrık veya yuldrık “parlama, kıvılcım” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yaldrı- veya yuldrı- “parlamak” fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir.
Başka bir ifadeyle, yıldız, yıldırım, ışık, alev, yalın ve yalım ke limeleri «parlamak, aydınlatmak, ışık saçmak» gibi temel anlamı olan bir *ya- kökünden türemiştir.
şimşek kelimesinin kökeni Eski Türkçe süg-mek 'yıldız kaymak, kaymak' fiil köküne bağlanmıştır. Böyle bir köke Eski Türkçe metinlerde bugüne kadar rastlanılamamıştır. Bu kök hipotetik olarak kurulmuş ve fiilin işteş çatısı olarak kurulan sügüş- türevinden –Ak ekiyle türetilmiş bir biçim olarak kabul edilmiştir.
Yıldız, eski Türkçe bir sözcük. İlk hali yultuz şeklindeyken zamanla yıldıza dönüşmüştür. Kelimenin kökeninde parlamak yanmak manasındaki yal/yul vardır. Yıldırım, yalçın, yalım da aynı kökten.
İlgili 34 soru bulundu
Yürek kelimesinin soyut, manevi anlam alanlarında yer almadığı, gönül kelimesinin ise Arapça kökenli kalp kelimesinin soyut ve manevi anlam alanlarında Türkçe kökenli bir kelime olarak yaygın kullanım örnekleriyle yerini koruduğu görülür.
Köken Eski Türkçe kurt "1. tırtıl, larva, 2. (Oğuzca) köpeğe benzer vahşi hayvan" sözcüğünden evrilmiştir.
Yıldırım, gök gürültüsü ve şimşekten oluşan, gökyüzü ile yeryüzü arasındaki elektrik boşalmasıdır. Şimşek, bir bulut kümesi aşırı miktarda + veya - elektrik yükü ile yüklendiğinde meydana gelen, gözle görülür elektrik boşalmasıdır.
savaş- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) savaş- “tartışmak, mücadele ve muharebe etmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *sava- “söz çarpmak?” biçiminden Eski Türkçe +Iş- ekiyle türetilmiştir.
Yıldırım ve şimşek kelimeleri çoğu zaman birbirinin yerine kullanılır ancak anlamları farklıdır. Şimşek, negatif yüklü bulutlar ile pozitif yüklü bulutların arasında gerçekleşen elektrik boşalmasıdır. Yıldırım ise, yerdeki pozitif yükler ile buluttaki negatif yükler arasındaki elektrik boşalmasıdır.
Eski Türkçe yaşuk “ışık, güneş” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yaşu- “ışımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Orta Türkçe āṭım veya ādım “adım” sözcüğünden evrilmiştir.
bilim - Nişanyan Sözlük. Kırgızca bilim “bilgi, malumat” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe bil- fiilinden Yeni Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.
Alaz, Türkçe kökenli bir erkek ismi olup, ateşin alevli ve parlak hali anlamına gelir.
Yıldırım ve Paratoner
Yıldırım ise; şimşek ve gök gürültüsünden oluşan gökyüzü ile yeryüzü arasındaki elektrik boşalmasıdır. Yani aslında her yıldırım bir şimşek türüdür ama her şimşek bir yıldırım değildir. Yıldırımı daha basit anlatımla; bulutla yer arasında oluşan en tehlikeli şimşek türü demek yerinde olacaktır.
Farsça ātaş آتش “ateş” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen ātarş veya ātaş sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe barış- “karşılıklı gitmek, yardımlaşmak, beraber yapmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe bar- “gitmek” fiilinden Eski Türkçe +Iş- ekiyle türetilmiştir.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
savcı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe savçı “sözcü, elçi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Türkçe sav “söz” sözcüğünden Eski Türkçe +çI ekiyle türetilmiştir.
Yıldırım ismi Kuran'da geçmez; çünkü bu isim Türkçe kökenli olup, Kuran'ın Arapça metninde yer almaz.
Yıldırım bulmacasının beş harfli iki cevabı bulunmaktadır. Yıldırım bulmacasının beş harfli ilk cevabı çağın kelimesidir. Yıldırım bulmacasının beş harfli ikinci cevabı saika kelimesidir.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar. Örneğin Soraniler, Kuzey Irak'ta yaşayan farklı bir etnik grup olmasına rağmen yüzlerce yıldır Kürttürler.
Bütün Kürtler, Bokth ile Beçen (Peçen) adlı iki kardeşten türemişlerdir, İslâmlıktan önceleri Kürtler, Türkistan'ın ulu kağanlarından Oğuz-Hanlılara tâbi olup onların soyundandırlar. (1597'de Bitlis'te yazılan ilk Kürt tarihi Farsça Şerefnâme). Türk, büyük ve ulu bir çınarın gövdesinin adıdır.
Türkiye Kürtlerinin yoğun nüfusuna bağlı olarak yönetime gelen hükûmetler, PKK'nın 1984'te başlattığı silahlı isyandan bu yana Kürt kimliği ifadesini Türk birliği açısından bir tehdit olarak görmüştür. Kültürel asimilasyonun ana suçlamalarından biri, devletin Kürt dilini tarihsel olarak bastırmasıyla ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri