Evrende bildiğimiz maddenin %99'undan fazlası (yıldızlar, nebulalar, gaz bulutları) plazma halindedir.
Plazma – maddenin dördüncü hali
Plazma teknolojisi çok basit bir fiziksel ilkeye dayanmaktadır. Enerji girişi altında madde hal değiştirir: katı sıvıya dönüşür, sıvı gaza. Gaza daha fazla enerji girişi olduğunda iyonize olur ve maddenin dördüncü hali olan enerji yoğun plazma haline geçer.
1879 yılında Sir William Corrkes gazlarda elektriksel deşarj olayı incelenirken iyonlaşmış olan gazın maddenin yeni hâli olarak belirtilmiş. Ancak plazma teriminin ilk kez kullanılması 1929 yılında Irving Langmuir tarafından olmuştur.
Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir.
Buluşla ilgili açıklama yapan fizikçi Deborah Jin, tekniğin, bilinen gaz, katı, sıvı, plazma ve 1995'te yaratılan 'Bose-Einstein yoğunlaştırması' hallerinden sonra maddenin 6. hali olarak nitelenebileceğini belirtti.
İlgili 18 soru bulundu
Plazma, kimya ve fizikle iyonize oluş gaz anlamına geliyor. Mikroskobik açıdan plazma, sürekli hareket eden ve etkileşen yüklü parçacıklar topluluğu olarak ifade edilir.
Maddenin bilinen 5 hali vardır: katı, sıvı, gaz, plazma ve tuhaf özellikleriyle Bose-Einstein Yoğunlaşması (BEY).
Öncelikle sıvı madde nedir bunların öğrenirim. Sıvı madde: Kolonya, süt, benzin, zeytinyağı, mazot ve meyve suyu gibi maddelere sıvı madde denir.
Maddeler doğada üç farklı hali ile bulunur. Bunlar katı ve sıvı ile gaz halleridir. Bazı durumlara ve etkilere bağlı olarak madde katı ya da sıvı veya gaz olabilir. Şimdi maddenin hallerine inceleyeceğiz ve özelliklerine bakacağız.
Güneş, yıldızlar, yıldırımlar, yıldızlar ile gezegenler arası ortam, gezegenlerin atmosferlerinin dış katmanları plazma halindedir. Doğal plazmalar; Güneş, yıldırım, uzay ve astronomik plazma, kutup ışıklarıdır.
https://www.zdergisi.istanbul/makale/suyun-kar-hali-152. Suyun 3 hâli de gizem doludur. Su, 0 ile 100 derece arasında sıvıdır, 0 derecenin altındaysa katılaşır; 100 derecenin üzerinde kaynayarak su buhârına, yâni gaza dönüşür.
Örneğin atmosfer basıcında su 100 o C'ye ısıtılırsa buharlaşır ve gaz haline gelir. Su buharı 100.000 o C'nin üzerine ısıtılırsa plazma haline getirilebilir. Plazma; maddeye ısı enerjisi gibi elektrik, ışık, nükleer veya kimyasal enerji verilerek de üretilebilir.
Plazma, kimya ve fizikte iyonlaşmış gaz anlamına gelmektedir. İyonlaşmış gaz için kullanılan plazma sözcüğü 1920'li yıllardan beri fizik yazınında yer etmeye başlamıştır. Kendine özgü niteliklere sahip olduğundan, plazma biçimi maddenin katı, sıvı ve gaz biçiminden ayrı olarak incelenir.
Güneş de aynı şekilde, plazmadan oluşur. Evren'de bulunan en yaygın madde hali olmasına karşın, plazma, bilhassa Dünya'daki doğal koşullarda nadir bulunması yüzünden, üzerinde çalışmayı zorlaştırır.
Şimşek, yıldırım, mum, kibrit alevi, kutup ışıkları, volkan lavları, Güneş ve yıldızlar, floresan lamba, neon ışıkları, plazma topu, plazma televizyon maddenin plazma hâline örnektir.
Sıvı Maddeler
Akışkan olan maddeler sıvı haldedir. Belirli bir şekilde değillerdir. Su, çay, yağ maddeleri sıvı halde bulunur.
Oysa araştırmalar en son 16 tane madde hali tanımlarlar. Bunlar; klasik haller dışında; sıvı kristal, amorf katı, manyetik düzenli, süperiletken, süperakışkan, Bose-Einstein yoğunlaşması, Rydberg molekülü, plazma (iyonlaşmış gaz), kuark-gluon plazması, dejenere madde, süperkatı, sicimsi sıvı ve süpercamdır.
Maddenin ilk hali olarak pek çok kişinin bildiği katı hali gelmektedir.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Sıvı Hali: Parçacıkların kararlı halde bulunuduğu haldir. Moleküller arası bağlar kırıktır ve sıvı su bulunduğu kabın şeklini alır. Parçacıklar birbirine yakındır, bu nedenle sıvı sıkıştırılamaz.
Parfüm sıvıdır. Şişede de sıvı çıkıncada da sıvıdır.Parfümü elinize sıkın kolonya gibi olduğunu görürsünüz ve kokusu yayılır.Deodorant ise şişede sıvı ama çıkınca gazdır.
Kolonya şişede sıvı bir maddedir. Ama bir yere döküldüğünde buharlaşır ve gaz haline geçer.
Dünya çapında yaklaşık olarak 7 milyon farklı kimyasal madde türü bulunur.
Süper katılar, katı bir halde düzenlenmiş atomlarla maddenin kuantum halini temsil ediyor. En ilginç yönleri ise herhangi bir sürtünme olmamasına rağmen su gibi akışkan yapıda olmaları. Yani bir süper katı bir sıvı gibi akarken, aynı anda bir katının kristalize yapısına sahip olması gibi alışılmadık bir madde.
Maddenin hallerini bilmeyenimiz yoktur: Katı, sıvı ve gaz. Bir de plazma hali. (Plazma, maddenin aşırı ısınması sonucu iyonların ve elektronların serbestçe dolaşabildiği duruma denir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri