Çekirdeğin çökmesini artık hiçbir şey durduramaz ve yıldız kara deliğe dönüşür. Genellikle yıldızlar süpernova halinde patlayarak nötron yıldızı veya kara deliğe dönüşürler ama bazıları o kadar ağırdır ki patlamadan direkt çökerek kara delik olurlar.
Basıncın artmasıyla birlikte yıldızın dış katmanında yüksek bir genleşme olur ve böylece yıldız, kırmızı deve dönüşür. Kırmızı süper dev ise sonra şok patlamasıyla süpernova halini alır. Yıldızın ölümünün sonuçları arasında Beyaz Cüce, Nötron yıldızı ve Kara Delik vardır.
Küçük yıldızlar, yaşamlarının sonuna geldiğinde sakin bir patlamayla ölürler. Ancak Güneş'ten milyonlarca kat daha büyük olan yıldızlar, ömürlerinin sonunda büyük ve korkunç bir patlamayla ölürler ve enerjilerini uzaya salarlar. Bu patlamaya süpernova patlaması denir.
Kara delikler, büyük kütleli yıldızların ölümü sonucu oluşurlar. Büyük kütleli yıldızlar, tüm yakıtlarını tükettiklerinde, yıldızlararası ortama büyük miktarda madde salarlar ve daha sonra kendi kendilerini çökerler.
Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri Dünya'mızın yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) atmosfere girer. Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar. Halk dilinde bu olaya yıldız kaydı denir.
İlgili 36 soru bulundu
Aslında yıldızlar sürekli olarak ışık yaymaktadır. Yani uzaydaki bir astronot yıldızları hep aynı parlaklıkta görmektedir. Bir yıldızın ışığı atmosferden geçerken hava ısısındaki değişikliklerden dolayı kırılmaktadır. Bu da dünyadan bakıldığında ışığın yanıp sönüyormuş gibi görünmesine neden olur.
Meteoroidlerle dolu bölgeler, kuyruklu yıldızların geçtiği ve kuyruklarındaki döküntüleri arkasında bıraktığı bölgelerdir. Bu bölgeden geçerken döküntüler, etkileyici bir biçimde gökyüzüne yansır. Bu gecelerde saatte ortalama 20-100 adet yıldızın kaydığı görülebilir.
Dünya'ya hayat veren Güneş 5 milyar yıl sonra sönerek beyaz cüceye dönüşecek.
Yıldız patladığında, uzaya elementler ve artık maddeler saçılır. Örneğin Dünya üzerinde bulunan elementlerin çoğu, bir zamanlar yaşamış yıldızların çekirdeğinde üretilmiştir. Süpernovalar sonucu Evren'e saçılan bu elementler, yeni yıldızlar, gezegenler ve Evren'deki diğer her şeyin oluşmasını mümkün kılar.
Bir yıldız için 50, 100 veya 200 bin yıl sadece bir göz kırpma süresidir ve bu geçen sürenin ortalama ömrünün yanında esamesi okunmaz bile. En kısa ömürlü yıldız bile yaklaşık 2 milyon yıl kadar yaşar.
Canlıyı bir organizma olarak ele alırsak; çevresiyle madde alışverişinde bulunan, buna göre tepkiler veren ve kendi içinde uzmanlaşmış farklı alt birimlerden oluşan sistemleri canlı diye tanımlıyoruz. Yıldızlar bu anlamda, canlı değillerdir.
Fakat, kaynağından uzaklaşıp havadaki görece düşük sıcaklıkla karşılaştıkça yavaş yavaş sıcaklığını kaybeder, mavi renkten beyaza, beyazdan sarıya, sarı renkten de kırmızıya döner ve gözden kaybolur.
Güneş'ten sonra bize en yakın yıldız yaklaşık 4,3 ışık yılı uzaklıktadır. Yani bugün biz bu yıldıza baktığımızda aslında 4,3 yıl önceki halini görüyoruz. Diğer gördüğümüz bütün yıldızlar ise çok daha uzaktadırlar hatta bazıları binlerce ışık yılı ötededirler. Yıldızlar gökada denilen büyük grupların içinde bulunur.
1) Bir kara deliği göremezsiniz
Bunun sebebi, kara deliklerin inanılma yoğun bir çekim gücüne sahip olması. Işık bile bir kara delikten kaçamaz. Bir kara deliği saptamanın yolu, çevresinde oluşan tuhaflıklara bakmakta. Mesela bir yıldız kara deliğe çekilmeye başlarsa, devasa miktarda x-ışını yayar, biz de bunu görürüz.
Şu an bilinen en büyük yıldız, yarıçapı Güneş'in 1708 katı olarak tahmin edilen UY Scuti'dir. Bilgiyle kalın.
Ayrıca yıldızın merkezinde kalan helyum daha sonra sıkışacak ve patlama sonucundada yıldızların son katmanları uzaya dağılacak ve gezegenimsi bulutsu denilen yapı oluşacak. Bundan daha sonra ise gezegenimsi bulutsunun dağılmasından sonra ortaya beyaz cüce kalacak. Ve burada yıldızın ömrü sona ermiş olacak.
Buna karşılık Ay ve Güneş tutulmalarını, bazı kuyrukluyıldızların Güneş'e yaklaşmaları ile ilgili zaman tahminlerini kolaylıkla yapabilirler. Güneş Sisteminin çok ötesine bakan gökbilimciler Süpernova Requiem adlı patlayan bir yıldızın 2037'de ölümünün tekrarının oluşacağını tahmin ettiler.
Merkezde yeterince enerji üretilmediği için dıştan içe doğru olan kütle çekimi artık durdurulamaz. Bu nedenle yıldız içine çöker. Bunun sonucunda bir süpernova patlaması gerçekleşir ve bir nötron yıldızı veya kara delik oluşur.
Bir sonbahar – kış yıldızı olan beyaz ışıltılı Sirius, Kuzey Yarımküre'nin en parlak yıldızıdır. Ekim – Kasım ayı itibarıyla gecenin erken saatlerinde Orion takımyıldızı ile birlikte gökyüzünde görünmeye başlar.
Güneş, enerjisini hidrojen çekirdeklerinin füzyonla helyuma dönüşmesinden elde eder ve hidrostatik denge içindedir, yani zaman içinde ne genişler ne de küçülür.
Yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Güneş Sistemi, Güneş bulutsusu olarak bilinen bir toz ve gaz bulutuydu.
Güneşin tamamen söndüğünü farz ettiğimizde dünyada yaşam nasıl etkilenirdi? Güneş söndükten sekiz dakika sonra dünyaya ışıkları artık ulaşmaz. Dünya sonsuz bir karanlığa hapsolur. Ayrıca güneşin sönmesiyle birlikte onun yörüngesinde yer alan tüm gezegenler yörüngeden çıkacaktır.
Dünya'ya en yakın yıldız 4,2 ışık yılı uzakta ve elimizdeki roketlerle bu yıldıza gitmek 160 bin yıl sürerdi.
Rüyada yıldız kaydığını görmek kişiler tarafından oldukça sevilen birinin veya büyük bir makama sahip olan birinin ölmesine veya görevini bırakmasına delalet eder. Rüyada bir anda birçok yıldızın kayması toplum içerisinde yaşayan önemli insanların değerinin bilinmemesine işaret etmektedir.
Görüp görebileceğimiz yıldızlar ise, işte bu 100 bin ışık yılı içerisinde yer alıyorlar. Hatta çok çok daha yakınlar. Gökyüzünde görmeye alışık olduğumuz Vega, 25 ışık yılı, Sirius 8,6 ışık yılı, Betelgeuse 500 ışık yılı, Orion Bulutsusu 1300 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri