İşte Anadolu'yu İslam yurdu haline getiren 7 beylik... 🔸 Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu'nun fethiyle görevlendirilen Danişment Ahmet Gazi, Saltuk, Artuk, Mengücek, Süleyman Şah gibi beyler, Bizans, Gürcü ve Haçlılar ile mücadele ederek Anadolu'ya Türklerin yerleşmesini sağladılar.
Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliklerinin isimlerini özellikleri ile birlikte listeledik. Malazgirt Savaşının ardından kurulan beylikler Anadolu'nun Türkleşmesini sağladıkları gibi İslamiyet'in yayılmasında da büyük rol oynamıştır.
Onoklar soyundan gelen Karluklar Türgiş Devleti'ni bertaraf ederek Batı Türkistan'da devlet kurdular. Karluklar Talas Muharebesi'ne kadar Karluk Devleti olarak devam etti. Daha sonra Karahanlılar'a dönüştü. İslamiyeti kabul eden ilk Türk topluluğudur.
İlk Müslüman Türk devleti olma özelliği taşıyan Karahanlılar; 924 yılında hükümdar olan Satuk Buğra Han döneminde İslamiyet'i kabul etmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Birinci Anadolu Beylikleri, Malazgirt Savaşı'ndan sonra kurulmuş olan ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin çoğunu hâkimiyetine almasına kadar hüküm süren beyliklerdir. Bu beylikler 11 tanedir.
Hititlerden sonra bölgeye, Frigler hakim olmuştur. Kentteki ilk önemli yerleşmenin Frigler döneminde olduğu tahmin ediliyor. Eski çağ kaynaklarında, efsanelerde, Ankara'nın kurucusu olarak Frig Kralı Midas kabul edilir. Frigler, bölgeye “gemi çıpası” anlamındaki “Ankyra” ismini veriyorlar.
Saltuklular (1072 – 1202)
Ebul Kasım tarafından kurulan Saltuklular; Erzurum, Kars ve Bayburt civarında hüküm sürmüştür. Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliği olma özelliğini taşıyan Saltuklular, Anadolu Selçuklu Devleti tarafından yıkılmışlardır.
Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliği Saltuklular'dır. Bu beyliğin kurucu ise Ebü'l- Kasım İzzedin Saltuk Bey'dir.
Karesi Beyliği, komşusu olan Osmanoğulları Beyliği'nin genişlemesiyle bu beyliğe katılmıştır. Böylece Osmanlı hakimiyetine katılan ilk beylik olmuştur.
Beylikler için asıl tehlike, Osmanlı Devleti'nin gelişmesi ve Anadolu'nun siyasî birliğini sağlamak için harekete geçmesiyle ortaya çıkmıştır. Özellikle Yıldırım Bayezid zamanında (1389-1402) Karaman, Germiyan, Hamîd, Menteşe, Aydın, Saruhan ve Candaroğulları beylikleri ortadan kaldırılmıştır.
Ankara adının kaynağı kesin olarak bilinememektedir. Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra'dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
Ankara'nın en eski ilçelerinden biri olan Balâ, Hasanoğlan ve Elmadağ gibi yerleşim birimlerini kapsıyordu. Balâ çevresindeki en eski yerleşim yeri önceleri merkez olan Karaali beldesidir. Bu yerleşim yeri 600 yıl önce Karaali adında bir Türk tarafından kurulmuştur.
Her Ankaralının soylarının kökeni M.Ö. 204 ve M.S. 216 yılları arasında kurulu Türk Soyu olan Büyük Hun İmparatorluğu'na dayanmaktadır. Kendi aralarında farklılaşan boylar ile devam etmektedir.
→ Anadolu'da kurulan en güçlü beylik Danişmentliler'dir. Çünkü Anadolu Türk birliğine karşı en çok direnen beylik bu beyliktir. Bu sebeple beyliklerin en güçlüsüdür. Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliğidir.
En güçlü Anadolu beyliği olmuştur. Mehmet bey ilk defa Anadolu'da Türkçe dilini resmi olarak ilan etti. Osmanlı Devletine karşı en fazla direnen beylik olmuştur.
Osmanlı Devletinde, Osmanlı'ya savaşarak katılan son beylik Dulkadiroğulları beyliğidir. Kaynaklarda I. Selim dönemi altında konusu geçen Dulkadiroğulları beyliğinin kurucusu Karaca Bey'dir. Dulkadiroğulları Beyliği, Yavuz Selim zamanında 1515 senesinde Osmanlı topraklarına katılan son Anadolu beyliğidir.
Türkiye'nin en kalabalık ilçesi 840 bin 809 kişiyle Ankara'nın Keçiören ilçesi. Keçiören'in nüfusu Türkiye'nin 66 ilinden daha kalabalık.
İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 977 bin 489 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olarak öne çıktı ve 57 ili nüfus bazında geride bıraktı. Ankara'nın Keçiören ilçesi ise 942 bin 884 kişilik nüfusuyla 3'üncü sırada yer alırken, Keçiören'i, 936 bin 351 kişiyle Gaziantep'in Şahinbey ilçesi takip etti.
Haberin Öne Çıkanları başkent ankara'nın 25 ilçesi arasında, merkeze en uzak olanı evren. 180 kilometre. kırşehir, evren'e daha yakın, 80 kilometre. ilçe girişindeki tabelaya göre nüfus 3 bin. yani bir de ankara'nın en az nüfusa sahip ilçesi. oysa hep böyle değildi. 1990'da nüfusu 7 bine yakındı.
Bu kent adları, kent tarihinin farklı dönemleriyle ilişkilidir. Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur.
Osmanlılar'da 16. yüzyıldan itibaren şehrin adı resmen Ankara (آنقره) olmasına rağmen, halk arasında "Engürü", Batılılar arasında ise "Angora" şeklinde kullanılmaya devam etmiştir.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Osmanlılardan Önce Onlar Vardı: Türkiye Selçukluları, modern Türkiye tarihinin başlangıç noktası olan Türkiye Selçukluları'nı genel bir tarihsel çerçeve içerisinde ele alarak, gerek Osmanlı öncesi dönemin, Müslüman Türklerin tarihi üzerindeki belirleyici etkisine, gerek Osmanlı mirasının geliştiği siyasal ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri