Bir köpeği aşı programını tamamlamadan evvel sabun ve suyla yıkamak, onu distemper gibi çeşitli rahatsızlıklara maruz bırakabileceği için büyük bir risktir. Bu nedenle de 12 haftalıktan itibaren bir köpek yavrusunu yıkamanız en doğrusu olacaktır.
Yaz aylarında köpekler 3 haftada 1, 4 haftada 1, 1 kez yıkanması gerekirken soğuk almaması için kış aylarında 6 haftada 1 8haftada 1, 1 kez yıkanmalıları gerekir. Eğer köpekler bu aralıklardan daha sıklıkla yıkanırsa tüylerin canlılığı gidecektir ve sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Köpeklerin yıkanma zamanları cinslerine ve yaşlarına bağlı olarak ayarlanmaktadır. Bu nedenle her köpek için üç aylık olduklarında yıkanmaya başlamalı demek doğru olmayacaktır. Tüm köpeklerde geçerli bir durum vardır. Bu durum köpeklerin dışarda oynadıktan sonra yıkanmasının gerekmesidir.
Bu dönemde eğer gerekiyorsa temizlik işlemi için kuru şampuanlar kullanılmalıdır. Yavru aşılarının bittiği dönemden sonra yapılacak olan aşı uygulamalarından (tekrar aşılar) bir hafta öncesine ve aşıdan bir hafta sonrasına kadar köpeğinize banyo yaptırmayın.
Tüm aşılarını olduktan sonra köpek dostunuza banyo keyfini öğretmeye başlayabilirsiniz. Aşılama evresi hastalıklara karşı korumasız bir evredir. Karma aşılar bitmeden köpek dostlarımızı yıkamamalıyız. Sonrasında da çok sık yıkamaktan kaçınmalıyız.
İlgili 42 soru bulundu
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz.
Bir köpeği aşı programını tamamlamadan evvel sabun ve suyla yıkamak, onu distemper gibi çeşitli rahatsızlıklara maruz bırakabileceği için büyük bir risktir. Bu nedenle de 12 haftalıktan itibaren bir köpek yavrusunu yıkamanız en doğrusu olacaktır.
Yavru bir köpeğin dışarı çıkarılmasının ilk koşulu aşılarının tamamlanmış olmasıdır. Aşılar ortalama olarak köpek 14 ila 16 haftalık olduğunda biter. Yani minik dostunuz her şey yolunda giderse yaklaşık 4 aylıkken aşıları yapılmış, dışarı çıkmaya hazır hale gelir.
Yavru köpekler 1-1,5 aylık olduklarında ilk aşılarına başlanabilir. Bu aşılara Parvo-Distemper köpek aşısı ya da karma köpek aşısı ile başlanmalıdır. 3 hafta geçtikten sonra karma köpek aşısının 2.dozu yapılmalıdır. Bu aşılardan sonra yavru köpeğinizin bağışıklık sistemi istenilen seviyeye ulaşacaktır.
Yavru köpeklerin özel şampuana ihtiyacı olmasa da, köpeğin cildini iyice temizlemek için ılık su kullanmak önemlidir. Köpek sağlık ve bakım ürünleri kategorimizde ihtiyacınız olan ürünlere göz atabilirsiniz ve Yavrunun vücudunu nazikçe ovmak için ıslak bezler de kullanabilirsiniz.
Ayda bir tüy yapısına uygun bir şampuanla köpeğinizi yıkamanız sağlıklıdır. Daha sık ya da soğuk havalarda yıkamanın veteriner kontrolünde olmasını öneririz. Köpeklerin sık yıkanması genellikle tavsiye edilen bir durum değildir.
Yavruluk dönemindeki köpekler için en temel eğitimlerin başında tuvalet eğitimi gelir. Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi genellikle yavru sekiz haftalık olduğunda başlar. Bu yaşta aynı zamanda otur, bekle ya da gel gibi temel köpek eğitimi ipuçlarını da öğrenebilirler.
Köpeğinizi yıkadıktan sonra havlu ile kurulayabilir, eğer hava şartları güneşli ise güneşin altında kuruması için onu serbest bırakabilirsiniz. Soğuk havalarda ise köpeğinizi havlu ile kuruladıktan sonra sıcak bir odada, kalorifer, soba ya da klimanın yakınlarında kurumasını bekleyebilirsiniz.
Koyu renkli köpekler için üretilmiş koyu tüylü köpek şampuanlarını seçmelisiniz. Şampuanın pH derecesine bakmalı 7 ile 7,5 arasında ki şampuanları tercih etmelisiniz. Doğru ve kaliteli şampuanı seçtiğinizde köpeğinizin tüylerindeki olumlu etkileri kolaylıkla fark edebilirsiniz.
Köpeklerin insanlar için üretilen şampuanlar kullanmamasının nedeni derinin pH dengesidir. PH dengesi cilt sağlığı açısından çok önemlidir. Köpek derisi ve insan derisi çok farklı pH değerlerine sahiptir. İnsanların cildi asidik taraftadır ve 5,5 pH dengesine sahiptir.
Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir. Aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri bu tedaviyi ilaç olarak da alabilir.
Türkiye'nin birçok şehrinde kurulan belediye veterinerleri, ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir.
En azından birkaç gece yavrunun sizin yatak odanızda uyumasına izin verin. Onu, ütü odası, kiler gibi yerde değil yatağınızın yakınında sandık, karton kutu gibi bir şeyin içinde uyumasına imkân verin, kendini güvende hissedecektir. Aksi halde böyle bir deneyim yavru için korkutucu olacaktır.
Yetişkin köpekler için günde bir ya da iki defa 20 - 30 dakikalık yürüyüşler yeterlidir. Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa bu süreyi uzatabilirsiniz. Yetişkin köpekler ise hem yavrulardan hem de ileri yaştaki köpeklerden daha uzun yürüyüşler yapabilir.
6 aydan küçük yavru köpeklerin evde maksimum 2 saat yalnız bırakılmaları önemlidir. Yetişkin köpeklere oranla çok daha fazla ilgiye ve gözetime ihtiyaç duyan yavru köpeklerin mesaneleri küçüktür, sıkılma olasılıkları ve hem kendilerine hem de eve zarar verme potansiyelleri yüksektir.
Yürüyüş dönüşü köpeklerin ayakları sadece temiz ıslak bir bezle silinmesi uygun olur. Yavru köpeklerin sık yıkanmaları hastalanmalarına neden olabileceği için yavru köpeğinizi sadece ihtiyacı varsa yıkayınız. Fazla ve sık yıkama tüylerinde ve derisinde kurumaya yol açabilir.
Öncelikle köpeğinizin tuvaletini yapması için gerekli bir alanı seçmeniz gerekmektedir. Köpeğinizi bu alana götürdüğünüz zaman serbest bırakmayı ya da kayışını biraz uzun tutup kendisi için uygun bir alan seçmesine izin verin. Tuvaletini yaptığı zaman onu köpek ödül mamasıyla ödüllendirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri