Brüt gelir olarak da bilinen gayri safi hasılat, bir işletme tarafından, giderler için kullanılan veya kullanılacak olan toplamın herhangi bir bölümünü hesaba katmadan elde edilen tüm geliri ifade eder.
Gayrisafi millî hasıla (GSMH), bir ülke vatandaşlarının verilen bir yıl için ürettikleri toplam mal ve hizmetlerin, belli bir para birimi karşılığındaki değerinin toplamıdır.
GSYİH verilerini bulmak için şu formül uygulanır: GSYİH = Tüketim + Yatırım + devlet harcamaları + (ihracat – ithalat). GSYİH'den amortismanlar (sermayenin aşınma ve eskime payı) çıkarıldığı zaman safi yurt içi hasıla elde edilir.
İşletmede üretilen ürünlerin çiftlik avlusu fiyatları ile değerlendirilen kıymetine, hayvansal ve bitkisel üretimdeki demirbaş artışlarının da eklenmesiyle, işletmenin toplam gayri safi üretim değeri bulunur. sonucu elde ettiği malların değerinden oluşmaktadır.
Yıllık Ciro Nedir? Bir işletmenin bir yıllık zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği mal ve hizmet satışları ile ana faaliyet konusu dışında kalan faiz, kira, menkul ve gayri menkul satışları gibi diğer faaliyetlerinden elde ettiği brüt gelir veya hasılatın tümüne ciro adı verilir.
İlgili 19 soru bulundu
Örnek Ciro Hesaplaması
Bu durum işletmenin safi hasıla üzerinden hesaplanan cirosu şöyle olacaktır: =( Yurt içi satış gelirleri + yurt dışı satış gelirleri) - (iade giderleri + indirim ve iskonto giderleri) = (250.000 TL + 360.000 TL)- (45.000 TL + 85.000 TL ) = 480.000 TL.
İktisatta elde edilen hasılatı hesaplamak için, satılan mal miktarının ve malın piyasa fiyatının çarpılması gerekir. Bu formül sayesinde elde edilen hasılat miktarına ulaşılır. Siz de Mal miktarı x Malın fiyatı formülünü kullanarak elde ettiğiniz hasılatı kolay bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
Bir yıllık süreç baz alındığında, o yıl içinde yapılan vergi, kira, çeşitli ödemeler gibi giderlerin hesaba katılmadan hesaplanan, yalnızca o yıl içinde kasaya giren paranın göz önünde bulundurulduğu hesaplamaya yıllık ciro denir.
2-Gelir-Gider Muhasebe Kayıtları: 1 Sıra No' lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nin Tek Düzen Hesap Planı Açıklamalarına göre ciro primlerinin “611-Satış İskontoları (-)” hesabında muhasebeleştirmesi gerekir.
GSYİH' yı bir yıl içinde ekonomide üretilen nihai mal hizmetlerin o yıl fiyatıyla piyasadaki değeri olarak tanımlayabiliriz. GSYİH' yı hesaplamak için verilen bir yıl içerinde üretilen nihai mal ve hizmetleri alınıp, onları kendi değerleriyle çarpılıp ve hepsinin değerini toplayarak bulabiliriz.
Gayri safi saf olmayan, karışık, katışık, birleşik ve brüt anlamlarında kullanılır.
Ücretin Gayrisafi Tutarı : Bu tutar ilgili şirkette çalıştığınız süre boyunca elde etmiş olduğunuz gelirlerin, gayrisafi tutarını ifade eder. Çalıştığınız şirkette bir yıl boyunca vergi kesintisi öncesi elde edilen geliri ifade eder, ve “kümülatif vergi matrahı “ olarak, en son bordronuzda yer alır.
Güncellenen veri setine göre, 2022 yılında 905,8 milyar dolar gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) ile 19'uncu büyük ekonomi olan Türkiye'nin, 2023 yılında 1 trilyon 154,6 milyar dolarlık GSYH ile en büyük 20 ekonomi içinde 17'nci sırada yer alacağı öngörüldü.
GSMH = GSYİH + yurt dışındaki vatandaş gelirleri – yurt içindeki yabancı gelirleri, olarak hesaplanır. GSMH hesabı, özetle tüm ülke vatandaşlarının kişi başına düşen kazancıdır. GSYİH = devlet harcamaları + tüketimler + yatırımlar + (ihracat – ithalat).
Safi millî hasıla bir ülkenin ekonomik gelişmişlik düzeyini ve refahını hesaplarken Gayri safi milli hasıladan amortismanların çıkarılmasıyla ortaya çıkan değere denir. Safi milli hasıladan dolaylı vergilerin çıkarılması ve sübvansiyonların eklenmesiyle yurt içi gelir (YG) elde edilir.
Safi hasılat, Tekel İdaresi'ne bağlı olan ve tekel statüsünde bulunan ürünlerin satışından elde edilen toplam geliri ifade eder. Tekel safi hasılatı, alkollü içecekler, tütün ürünleri, şekerleme, çay gibi Tekel İdaresi tarafından kontrol edilen ürünlerin satışından elde edilen geliri kapsar.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder.
Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır.
Dolayısıyla, bir iskonto olan ciro priminin, KDV Kanunu hükümleri uyarınca Page 8 KDV matrahına dahil edilmemesi gerekmektedir.
(7) Toplam ciro; gelir tablosundaki brüt satışlar tutarından, satıştan iadeler, satış iskontoları ve diğer indirimlerin tutarları düşülmek suretiyle ulaşılan net satışlar tutarıdır.
Ciro hesaplama sırasında işletmenin belli zaman aralığında kazandığı para miktarı hesaplanır. Fakat bu miktar brüt değildir. Kira, çalışan maaşları ve vergi gibi şirketin bazı maliyetleri ciroya dahildir. Fakat kar hesaplamasında; kazançtan, toplam giderler düşürülerek kasada kalan para hesaplanır.
Bir şirketin belli bir dilimde gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerin sonucunda elde ettiği hasılata ya da brüt gelire ciro denir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık türleri bulunmaktadır.
Hasılat: Ortakların sermayeye katkıları dışında, özkaynakta artışla sonuçlanan ve işletmenin dönem içindeki olağan faaliyetlerinden elde edilen brüt ekonomik fayda tutarıdır.
Günlük ciro: Küçük ölçekli işletmeler tarafından tercih edilen bir ciro türüdür. Kazançlar ve giderler günlük olarak hesaplanır. Haftalık ciro: Haftanın ilk günü ile son günü arasında kasaya giren toplam paranın hesaplandığı yöntemdir. Bu yöntemi seçen işletmelerde çalışan ücretleri haftalık ödenir.
E-devlet sayfasından giriş yaptıktan sonra “İŞLEM DURUMLARIM VE SONUÇLARI” butonuna tıklayınız. Eczane/Satış Hasılatı Bilgi Formlarım sekmesinin altında yer alan “Satış Hasılatı Bilgi Formu Başvurularım” butonuna tıklayınız. İlgili formu görüntüleyerek yazdırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri