2022 yılında elde edilen gelirlere ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, 2023 yılının mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecek. Birinci taksitin, damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin 31 Temmuz tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.
Kira geliri elde eden mülk sahipleri tarafından her yıl mart ayında Maliye Bakanlığı'na beyanname veriliyor. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
31 Temmuz 2023 tarihli ve 158 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile 31 Temmuz 2023 günü sonuna kadar ödenmesi gereken bu yılki gelir vergisinin 2. taksiti, motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksitinin ödeme süresi, 7440 sayılı Kanunun peşin ve 1. ile 2. taksitlerinin ödeme süresi ile verilmesi gereken 2023/Haziran ...
2023 YILI GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERME DÖNEMİ BAŞLADI. Gelir Vergisi mükellefleri 2022 yılında elde ettikleri beyana tabi gelirlerini 2023 yılının Mart ayında beyan edecekler.Beyannamede tahakkuk eden vergiler 2 eşit taksitte ödenebilecek.
Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi(*)
ndan son günü akşamına kadar verilir. 1.Taksit Mart ayı sonuna kadar, 2.Taksit Temmuz ayı sonuna kadar ödenir. Takvim yılı içinde memleketi terk edenlerin beyannameleri memleketi terkten önce gelen 15 gün, ölüm halinde ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde verilir.
İlgili 38 soru bulundu
Gelir Vergisi iki taksitle ödenir. Eğer gelir sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan oluşmuyorsa ilk taksit mart ayı sonuna kadar, ikinci taksit temmuz ayı sonuna kadar ödenir.
Vergi ödemelerinizin tamamını Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın banka kartları ile İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin (ivd.gib.gov.tr) adresi ya da mobil uygulaması (GİB Mobil) üzerinden yapabilirsiniz.
31 Mart 2023 Günü Sonuna Kadar Verilmesi Gereken 2022 Takvim Yılı Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Süreleri, Ba-Bs Formları ve e-Defterlerin Oluşturulma ve İmzalanma ve "Elektronik Defter Beratları"nın Yüklenme Süreleri Uzatıldı.
31 Mart 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2022 takvim yılına ait Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 5 Nisan 2023 Çarşamba günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi tarh edilir ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Zamanında ödenmeyen vergi tutarı üzerinden aylık %1,60 oranında gecikme faizi hesaplanır. Beyanname verilmemesi nedeniyle iki kat I. derece usulsüzlük cezası kesilir.
2. Taksit Temmuz ayı sonuna kadar ödenir.
01 Temmuz 2023 Kira Geliri Vergisi (GMSİV) Ödemelerinizde 3 Taksit Ayrıcalığı! Maximum Kart'ınızla 1 Temmuz - 5 Ağustos 2023 tarihleri arasında Bankamız tüm kanallarından gerçekleştireceğiniz 750 TL ve üzeri Kira Geliri Vergisi (GMSİV) ödemelerinde 3 aya varan taksit ayrıcalığından yararlanabilirsiniz.
Maximum Kart'ınızla gib.gov.tr adresinden gerçekleştireceğiniz 500 TL ve üzeri 500.000 TL'ye kadar olan peşin Gelir vergisi ve Tapu Harç ödemelerinizi Maximum Mobil ve İşCep kanallarından faizsiz 2, 3 veya 4 taksit olarak taksitlendirebilirsiniz.
2022 yılında elde edilen gelirlere ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, bu yılın mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecek. Birinci taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekiyor.
Gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan gelir vergisi, yılda iki kere mart ve temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere ödenir. GELİR VERGİSİ NEREDEN ÖDENİR?
Gelir vergisi mükelleflerinin beyan dönemi 1 Mart 2023'de başlayacak. 2022 yılında “ticarî, ziraî, ücret, serbest meslek, gayrimenkul ve menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iradı” sahipleri, istisna ve muafiyet ile toplama yapılmayan haller dışında gelirlerini beyan edip, hesaplanan vergiyi ödemekle yükümlüdür.
Basit usule tabi mükellefler her yıl Şubat ayı içerisinde yıllık beyannamelerini vergi dairesine vermekle yükümlülükleri 01.01.2021 tarihinden itibaren Gelir Vergisi kanunuda yapılan değişiklik ile kaldırılmıştır.
Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, her yıl Mart ayıitibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'na doğrudan veya internet üzerindekihazır beyan sistemi aracılığıyla verilir. Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, yıliçerisinde yapılan ve faturalandırılmış işlerden elde edilen kazancın birbildirisidir.
31 Temmuz 2023 günü sonuna kadar ödenmesi gereken 2023 yılı gelir vergisinin 2. taksitinin ödeme süresi 4 Ağustos 2023 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
2) 30 Nisan 2023 tarihine kadar sunulması zorunlu olan 2022 Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Beyannameleri için beyan verme tarihi, değiştirilmiş ve birleştirilmiş şekliyle 27/1977 sayılı Vergi Usul Yasası'nın 18'inci maddesinin (4)'üncü fıkrası uyarınca, 18 Mayıs 2023 Perşembe günü mesai bitimine kadar uzatılmıştır.
Gelir Vergisi Hesaplama Örnekleri
Ayda 5.000 TL, yılda 60.000 TL gelir elde eden gerçek bir kişi için: Söz konusu gelir sahibi 70 bin TL'nin 32 bin TL'sinin 4.800 TL, fazlasının %20 şeklinde vergilendirildiği dilime girer. 60.000 x %20 = 12.000 TL vergi ödenmelidir.
01 Mart 2022 Kira Geliri Vergisi (GMSİ) Ödemenize 4 Taksit Ayrıcalığı! Maximum Kart'ınızla gib.gov.tr üstünden Maximum Mobil ile Öde seçeneği ile gerçekleştirileceğiniz 250 TL ve üzeri Kira Geliri Vergisi (GMSİ) ödemelerinde 4 taksit fırsatı! Ek Koşullar: Kampanya 1-31 Mart tarihleri arasında geçerli olacaktır.
Gelir vergisi mükellefi: Türkiye'de yaşayan ve vergi ödeme yükümlülüğüne sahip olan her vatandaş, gelir vergisi mükellefidir. Gelir elde eden her vatandaş, Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurarak vergi mükellefi olur. Serbest meslek kazancı elde eden kişiler de gelir vergisi mükellefiyetine sahip olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri