- Kırmızı mercimek, garnitür yiyeceklerde ve süzme mercimek çorbası için ideal seçimdir. Mercimek köftesi için yeşil yerine kırmızı mercimek kullanılır. - Yeşil mercimek bulgur pilavı ile birlikte kullanıldığı gibi yeşil mercimek ve şehriye çorbası yaparken de kullanılan malzemedir.
Kırmızı mercimek, sıklıkla çorba yapımında kullanılır. Ayrıca börek ve kek yapımında, makarna gibi yiyeceklerin soslarında, salatalarda, mercimek köftesi gibi atıştırmalıklarda ve yemeklere lezzet katması için de kullanılır. Hindistan ve Güney Asya'da, kırmızı mercimeğin kırıklarından baharat yapıldığı bilinmektedir.
Kısa sürede pişen kırmızı mercimek genellikle çorba yaparken veya salata ve köfte yapımında kullanılır. Sarı mercimek de nişasta açısından zengindir ve kabuksuzdur. Demir yönünden en zengin mercimek olduğu söylenir. Haşlandığında kolayca dağılan sarı mercimek çorba ve püre yapımında kullanılır.
KIRMIZI MERCİMEĞİN FAYDALARI
Zengin lif içeriği ayesinde tok tutar, kilo kaybına yardımcı olur. Diyabet hastaları için dıpru bir besindir. Lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini düzenler.
Kırmızı mercimek protein değeri oldukça yüksek olan besindir. 100 gram kırmızı mercimeğin içinde %48 karbonhidrat, %30 protein ve %2 oranında yağ vardır.
İlgili 16 soru bulundu
Yeşil mercimek diğer mercimek çeşitlerin göre daha sağlıklı olarak bilinmektedir. Yarım bardak pişmiş mercimek şu besin değerlerini içerir: Kalori: 140. Yağ: 0.5 gram.
Kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, betakaroten ve A vitamininin yanı sıra bol lifli bir gıda olan nohut, vücuttaki tümör oluşumunu da engelliyor. Tam bir protein deposu olan mercimek, mutfakların en sevilen baklagillerindendir.
- Yeşil mercimek yemeği salt olarak yapılırken kırmızı mercimeğin yemeği yapılmamaktadır. - Yeşil mercimeğin maliyeti kırmızı mercimekten daha fazladır. - Kırmızı mercimek pişirildiğinde sarı ve yumuşak olurken, yeşil mercimek kahverengimsi hale gelir ve pişince dayanıklılığını sürdürmektedir.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Kalp ve damar hastalıklarından ayrıca içerdiği yüksek oranda lif ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır.
Kırmızı mercimek yemekleri bol protein içeriği ile vejeteryanların tercihleri arasındaki yerini hep korur. Bir de onunla köfte yapılıp kızartılmış bir tarifi var ki hem besleyici hem çok leziz olur.
2 su bardağı kırmızı ya da sarı mercimek.
Besin değeri yüksek olan mercimek, beyin ve vücut gelişimi için önemli bir kaynaktır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar. Genel olarak kırmızı mercimek vitaminleri anne sütü arttırıcı etkilere sahiptir. Bağırsak hareketlerini arttırarak sindirimi kolaylaştırır.
Kırmızı mercimek, yetişkinlerde gaz ve midede şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir Kırmızı mercimek yedikten sonra gaz yapmasının en önemli nedeni ise, lif bakımından zengin bir bakliyat olması ve fiyat olarak da bilinen bir bitkisel asit içermesinden kaynaklanır.
burdaki olay mercimek tanelerin suda kaybolup vitaminlerinin ortaya çıkmasıdan kaynaklanmaktadır.
Mercimekleri soğuk suda ovalayarak yıkayın. Bu işlemi yaparken mercimekleri kırmamaya özen gösterin ve su berraklaşana kadar devam edin. Yıkanan mercimekleri süzgeçte bekletin.
Türüne göre en fazla yarım saat içinde pişirebilirsiniz. Dahası nohut ya da fasulyenin aksine mercimeği önceden ıslatmanıza da gerek yoktur. Haşlarken 1 su bardağı mercimek için 3 su bardağı su hesabı yapabilirsiniz. Fazla suyu mercimekler piştikten sonra süzebilirsiniz.
Kırmızı mercimek çorbası kaç dakikada pişer? Kırmızı mercimek çorbası yaklaşık olarak 40 dakika içerisinde pişecektir. Ancak düdüklü tencerede pişireceğiniz kırmızı mercimek çorbası normal tencereye göre daha kısa sürede pişecektir.
Kırmızı mercimek besin olarak oldukça faydalı bir besindir. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi de diyebiliriz. Kırmızı mercimeğin faydalarını sıralayacak olur isek şunları söylemek doğru olacaktır; - C, B, A, D, B12 vitamini açısından oldukça iyi bir besindir.
Kırmızı mercimek
Çorba yapmak için idealdir. Kırmızı mercimek kimi yerlerde sarı mercimek olarak da bilinir. Aroması yeşil ve kahverengi mercimeğe göre biraz daha farklıdır.
Kırmızı mercimek içerisinde pigmentler bulunmaktadır. Karoten bitkilere turuncu rengini sağlayan bu pigmentlerden dolayı kırmızı mercimeğin rengi turuncudur.
1 su bardağı kırmızı mercimek kaç kalori? 1 bardak haşlanmış mercimek, yalnızca 230 kalori içerir. Bu miktar ile; günlük lif ihtiyacınızın yarısından fazlasını ve günlük protein ihtiyacınızın 1/3'ünü karşılayabilir. Bu da, 230 kalori için harikadır!
Kalsiyum, demir, B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminleri, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir. Tüketilirken dikkat edilecek husus ise porsiyonudur.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
American Journal Of Clinical Nutrition'da yayımlanan bir çalışmaya göre günde 1 porsiyon bezelye, fasulye, nohut veya mercimek gibi kuru baklagil tüketimi kilo kaybına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri