Net Faaliyet Kârı: Şirketin brüt kârından faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla elde edilen kâr rakamıdır. EBIT (Earnings Before Interest and Tax) olarak da bilinir. En önemli performans ölçütlerinden biridir ve şirketin sadece faaliyetleri dolayısıyla elde ettiği kârı gösterir.
Net dönem kârı, bir işletmenin faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin toplamı ile aynı dönemde gerçekleşen giderlerin toplamının çıkarılması sonucu bulunur. Bu, bir işletmenin belirli bir dönemdeki genel performansını ve kârlılığını ölçmek için çok önemli bir göstergedir.
Faaliyet karı, işletmelerin brüt satış karı ya da zararı ile faaliyet giderleri arasındaki farktır; yani şirketin esas çalışmaları altındaki net kar eve zararı gösterir. Kısacası faaliyet karı, işletmenin yalnızca alanındaki faaliyetleriyle ilgili elde ettiği kar miktarıdır.
Net Kâr Marjı, net kârın net satışlara bölünmesiyle veya net gelirin belirli bir zaman diliminde elde edilen gelire bölünmesiyle bulunur. Hammadde, işçilik, operasyonlar, kiralar, faiz ödemeleri ve vergiler dahil olmak üzere ilgili tüm giderlerin, oluşturulan toplam gelirden çıkarılmasıyla hesaplanır.
Faaliyet Kârı veya Zararı
Brüt satış kârı veya zararından, hiç satış yapılmasa bile katlanmaktan kaçılamayacak (personel giderleri, kira giderleri, vb.) giderler (faaliyet giderleri) çıkarılarak hesaplanır.
İlgili 42 soru bulundu
Bir şirketin Net Finansman Giderleri (Finansman Gelirleri - Finansman Giderleri) o şirketin net faaliyet kârının %20'sinden fazla olmamalıdır. Özellikle yüksek borçlu şirketler yüksek net faaliyet kârlarına rağmen faiz giderleri dolayısıyla düşük miktarda net kâr elde ederler.
BRÜT KAR, NET KAR NEDİR? Kârı ölçmenin de iki farklı yolu olduğunu belirtmekte fayda var: 'Brüt kar' satışlar, eksi sattığınız mal veya hizmetlerin maliyeti anlamına gelir - buna 'satış marjı' da denir. Net kar', belirli bir dönemde tüm giderler (idari ve vergi gibi) düşüldükten sonra kalan rakamdır.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder.
toptan satışlarda %3 -8, perakende satışlarda ise %18-20; kırmızı et ürünlerinde ise toptan satışlarda %6- 7 perakende satışlarda %10-12 arasında olabileceği taktir olunmuştur.
Ciro, işletmenizin satışlardan ettiği gelir anlamına gelir ve günün sonunda şirketin kasasına giren bakiyedir. Kâr ise; satışların gelirlerinden yani cirodan vergiler de dahil tüm giderleriniz düşüldükten sonra kalan tutardır.
Formul: EBITDA = Net Gelir + Faiz Giderleri + Vergi Giderleri + Amortisman Giderleri. Formül: EBITDA = Toplam Gelir - Satılan Mal ve Hizmetin Maliyeti - Faaliyet Giderleri + Amortisman Giderleri.
Faaliyet kârından hareketle hesaplanan EBITDA işletmenin esas faaliyetlerinden elde edilen kârı temsil eder.
Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir maldan elde edilen kazanç oranı (750 - 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 500 = 50 (yani %50) olmaktadır.
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Net satışların hangi oranda net kâra dönüştüğünü gösteren bu oranı değerlendirirken işletmenin geçmiş dönemlerindeki oranları ve aynı sektördeki diğer işletmelerin oranlarıyla karşılaştırma yapılır.
Net Gelir, bir şirketin giderlerden sonra ne kadar para kazandığını gösterir. Net Gelir, bir şirketin tüm faaliyet giderleri, faiz, vergiler ve imtiyazlı paylar üzerinden kar payı ödendikten sonra kazandığı para miktarını temsil eder.
“Net Kâr = Toplam Gelir – Toplam Gider”
Firmanın, içinde bulunduğu dönemdeki net kâr veya zararı, şirketin toplam gelirlerinden, toplam giderleri çıkardığımızda kalan tutardır.
Kârın ne kadarının pay sahiplerine dağıtılacağı ve ne kadarının şirkette kalacağı da kârın hesaplanması ile ilgilidir. Bizce dağıtılacak kâr payı hesaplanırken net dönem kârı ifadesi, vergi sonrası kârı ifade eder.
Söz konusu ayrımı örnek üzerinden daha net bir şekilde aktarmak mümkündür. 200 TL'ye satılan bir ürünün maliyeti 100 TL ise işletmeye marjı %50'dir. Kâr oranı formülüne göre işletmenin bu üründen elde ettiği kazanç %100'dür.
Net Satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler.
Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.
Brüt Kar Nedir? Brüt kar, satış sonucu elde edilen net gelirden (ciro) , satışa sunulan ürünün maliyeti için yapılan harcamalar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır. Brüt kar hesaplanması için kullanılan formül şudur: Brüt Kar= Satış Geliri – Ürün Maliyeti.
Bu, işletmelerin kârda kalmak için ne kadar gelir elde etmeleri gerektiğini belirlemelerine yardımcı olur. İşletmeler bu bilgiyi, kârı maksimize etmek amacıyla fiyatları veya giderleri ayarlamak için kullanabilir. Dolayısıyla, net kâr veya kazanç sıfır ise, bu başabaş noktasını gösterir.
Favök kaç olmalı? S&P Borsa İndeksine göre 10'un üzerinde FAVÖK değeri iyi olarak kabul edilir.
Brüt kar marjı = (net satışlar - satılan malın maliyeti) ÷ net satışlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri