Hindistan'da ortaya çıkan yoga, fizik, ruh ve zihin için yapılan bir uygulamadır. Yoga, zihni, bedeni ve ruhu birleştirmeyi amaçlar. Yoga eğitmenlerine göre zihin ve beden birdir, doğru araç ve ortamla aralarında uyum oluşur ve vücut kendini iyileştirebilir. Bundan dolayı tedavi edici olarak kabul edilir.
Yoga yapmak, vücudunuzun daha kuvvetli ve güçlü bir yapıya kavuşmasına olanak tanır. Düzenli olarak yoga yapmak, fiziksel aktiviteler de içerdiğinden dolayı dengeyi kurmanızı kolaylaştırabilir. Esnekliğinizi yoga ile artırmanız mümkündür. Yoga yapmak bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonuna da katkı sağlar.
Sanskritçede “kavuşmak, bir araya gelmek” anlamına sahip olan “yuj” kelimesinden türemiştir. En geniş tanımıyla, yoga, Antik Hindistan temelli zihinsel ve fiziksel disiplinleri içeren bir kavramdır. Amacı, kişinin önce kendi içinde, daha sonrada evrenin her parçasının birbiriyle olan dengesini bularak huzur bulmasıdır.
Düzenli olarak yoga yapmak; kişilerin vücut elastikiyetinin artmasını, doğru nefes alıp verebilmesini ve zinde kalabilmelerini sağlamaktadır. Yoganın faydaları şu şekilde sıralanabilir; Nefes tekniklerinin geliştirilmesi ile akciğer ve kalp sağlının desteklenmesini sağlar. Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar.
Eski bir gelenek olan yoga pratiği birçok zihinsel ve fiziksel fayda sağlar. Kasları güçlendirir, solunum sistemini ve kalp sağlığı destekler, bağımlılık tedavisine yardımcı olur, stres, kaygı, depresyon ve kronik ağrıları azaltır, uyku düzenlerini iyileştirir, yaşam kalitesini arttırır.
İlgili 20 soru bulundu
Sonuçta biliyoruz ki Yoga Budizm dininin bir ibadet türüdür. Farklı bir dinden herhangi bir ibadet şeklini uygulamamızda İslam dininin biz inananları üzerine koymuş olduğu bir yasaktır. Bu sebeple de İslam dininde yeri yoktur.
DİYANET YOGA AÇIKLAMASI.. Yoga, Hinduizm ve Budizm'de kişiye birtakım ilâhî bilgiler ve yetenekler kazandırarak, onun arınmasına ve hakikate ulaşmasına aracı olması amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Buna göre bir Müslümanın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek, yoga yapması uygun değildir.
Buna göre bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir. Zira bir Müslümanın İslâm'ın inanç esaslarını ve temel prensiplerini göz ardı etmesi, başka dinlere ve inançlara ait ibadet şekillerinden medet umması ve bunları benimsemesi düşünülemez.
Her Gün Yoga Yaparsak Ne Olur? Her gün yoga yapmak, beden ve zihin sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Düzenli yoga pratiği kaslarının esnekliğini ve gücünü artırır, duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca stresi azaltır, uyku kalitesini artırır ve zihninizi sakinleştirir.
Her ne kadar haftada 2 ila 5 defa yoga yapılması ideal olsa da eğer yoga pratiğinde tecrübeniz varsa, her gün çok yoğun olmayacak şekilde yoga yapmamanız için bir neden yok. Hatta tam tersi, düzenli yoga pratiğinin hem fiziksel hem de zihinsel olarak bir çok yararı olduğu biliniyor.
Esneklik ve Güç: Yoga pozları, kasları uzatırken aynı zamanda güçlenmelerini de sağlar. Bu sayede vücut daha esnek hale gelirken dayanıklılık artar. Stres Azaltma: Nefes egzersizleri ve meditasyon, stresi azaltmada etkilidir. Yoga pratiği zihni sakinleştirerek zihinsel rahatlama sağlar.
Bedenin esnekliğini, gücünü ve dayanıklılığını artıran yoga, aynı zamanda dengenizi, duruşunuzu ve koordinasyonunuzu geliştirir. Bu pratik, stresi azaltarak zihninizi rahatlatır ve sizi daha mutlu, huzurlu ve odaklanmış hissettirir.
Sekiz basamak; Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana ve Samadhi dir. Bu sekiz basamak kişinin Yoga ile yaptığı yaşam yolculuğudur.
Yoga yapan kişinin, belli bir hareket dizilimi olacak şekilde ve kan akışını hızlandırarak, vücudunda akan enerjiyi (prana) tecrübe etmesine ve kontrol etmesine dayanan bir mantığı vardır. İşte tam da bu yüzden yoga'ya meditasyon gözüyle de bakılabiliyor. Kökeni, yaklaşık 50.000 yıl öncesinin Hindistan'ına dayanıyor.
Yoga Felsefesi Nedir? Yoga felsefesi temelde yoga yapan kişilere yol gösteren bir rehberdir. Yoga felsefesi sizin şiddetten uzak, daha mutlu ve daha sağlıklı bir hayata ulaşmanızı amaçlar. Derin ve uzun süreli bir memnuniyete dönüşen bu mutluluk, bedeniniz ve zihniniz açısından daha tatmin edicidir.
Namaste, “Sana boyun eğiyorum.” anlamına gelen Sanskritçe bir kelime. Namah veya Namas “yay”, te ise “sen/size” anlamına gelir. Namaste; Hint kültüründe, Budist ve Hindu inanç sistemlerinde saygılı bir selamlama, hürmet içeren saygı veya iyi niyetin bir göstergesi olarak görülür.
Aslında herkes yoga yapabilir. Her yaş grubundan insan bu derslere katılabilir. Ama bedeninizin farkında olmanız ve size uygun sınıfları seçmeniz koşuluyla. Kronik rahatsızlıkları olanlar, kalp hastalığı, yüksek tansiyon riski taşıyanlar hekimlerine danışmalılar derse gelmeden önce.
Esneklik, kas güçlendirmesi, kilo kontrolü ve cilt sağlığı üzerindeki etkileri ile vücudu güzelleştiren önemli bir etkinliktir. Düzenli bir yoga pratiği ile fiziksel ve zihinsel olarak daha dengeli, daha sağlıklı ve daha güzel bir bedene sahip olmak mümkündür.
Yoga, vücudunuzu uzun süre koruyan, kaslarınızı çalıştıran, sizi esnek tutarak, genç kalmanıza yardımcı olan çeşitli duruşlara sahiptir. Vücudunuz yaşlandıkça, günlük ağrılar,eklem ve sırt problemleri ve krampları vücudunuza yerleşebilir. Yoga bu ağrıların bir kısmını hafifletebilir.
Hinduizm'de altı ortodoks düşünce/inanç akımından (astika) biri olarak görülen yoga, Budizm ve Jainizm'de daha dar bir kullanım çerçevesinde zihinsel meditasyon/yoğunlaşma için aracı bir metot kabul edilir.
Yoga, Hindistan kökenli dini bir ritüel. Bakmayın birilerinin para kazanmak için “ibadet değil, spor ve egzersizdir” demesine. Biraz araştırırsanız, Yoga'nın Hinduizm ve Budizm dininin bir ritüeli olduğunu öğrenebilirsiniz. Hint inanışına göre tarihte ilk kez Yoga yapan Shiva (Şiva)'dır.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Yoga hareketleri vücudu daha esnek hale getirir ve stresten arınmanıza yardımcı olur. İnsanlar yogaya daha zinde, daha enerjik, daha mutlu ve huzurlu hissetmek için başlarlar. Bazı yoga stilleri yoğun ve şiddetliyken bazıları rahatlatıcı ve düşünsel anlamda iyileştiricidir.
--Vücudu şekle sokma
Yoga vücudumuzu forma sokar ve estetik kazandırır. Yoga hocaları, boyun ve bel hastalıklarının yanlış duruşlardan kaynaklandığı kanısında. Yoga hareketleriyle omurga, kas, bağ doku ve damarlar hiç şüphesiz daha sağlıklı bir yapıya kavuşacaktır.
Evde yoga yaparken tek başına olmanıza gerek yok, grup halinde de yoga yapmak mümkün. Sadece sessiz bir ortam, temiz hava (kapalı alanlarda pencereleri açarak bol oksijen sağlamalısınız) ve tüm uygulamaları yapabileceğiniz mat veya halı ile kaplı, uygun ölçüde bir alana ihtiyacınız var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri