Budizm ve Jainizm'in zuhurundan itibaren yogayı aydınlanma sürecinde meditasyon aracı olarak görmesi ve bir sisteme kavuşturması Hinduizm'i de bu doğrultuda etkilemiştir. Fakat günümüzde bilindiği anlamıyla yoga daha çok Hinduizm içerisinde gelişip yayılmıştır.
Yoga (Sanskrit), Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizmde, altı geleneksel felsefe okulundan (āstika) biri olarak kabul edilir.
Ancak Hinduizm'deki birçok kavramın daha sonra ortaya çıkan diğer Hint dinlerine de geçmiş olduğunu hatırlatmak gerekir. Nitekim son zamanlarda yoga, meditasyon, nirvana gibi praksislerin Budizm ve Caynizmle de ilişkili olarak yayıldığı görülmektedir.
Dolayısı ile dingin bir zihne sahip kişi, dini ritüellerini yaparken çok daha odaklanmış, konsantre bir şekilde dikkatini yaptığı ritüele yönlendirebilir. O yüzden her dine ait farklı meditatif çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile meditasyon yapmak günah değildir.
Buna göre bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir. Zira bir Müslümanın İslâm'ın inanç esaslarını ve temel prensiplerini göz ardı etmesi, başka dinlere ve inançlara ait ibadet şekillerinden medet umması ve bunları benimsemesi düşünülemez.
İlgili 16 soru bulundu
DİYANET YOGA AÇIKLAMASI.. Yoga, Hinduizm ve Budizm'de kişiye birtakım ilâhî bilgiler ve yetenekler kazandırarak, onun arınmasına ve hakikate ulaşmasına aracı olması amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Buna göre bir Müslümanın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek, yoga yapması uygun değildir.
Genellikle bilinen en yaygın görüş Yoganın Budizm ya da Hinduizm dinlerinin ibadet şekli olması.
Bedensel hareketlerin kontrolü ve meditasyon yardımıyla kurtuluşa erme yolu.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Meditasyon yapmak, kişinin zihnindeki tüm düşünceleri, korkuları ve endişeleri susturup bulunduğu anın farkına varmasını öğütler. İslam inancında ise tefekkür, derin düşünme olarak adlandırılan ve kişiyi manen yükselten çalışmanın ismidir.
Yogayı ilk kez kimin, nerede uyguladığı ve günümüze kadar nasıl geldiği tam olarak tespit edilememiş. Yapılan bazı arkeolojik kazılarda meditasyon yapar şekilde bulunan yogi imajları, varlığı günümüzden 6-7 bin yıl önceye dayanan İndus Vadisi Uygarlığı'nda keşfedilmiş.
Hinduizm'de Kutsal Kitaplar, Vedalar, Brahmanalar, Aranyakalar ve Upanişadlar olarak gruplandırılan onlarca ciltten oluşur. Kutsal Kitapların dili Sanskritçe'dir. Bunlara, vahyedilen veya ilham edilenler anlamında Sruti türü eserler denir.
Hinduizmde en önemli ilke dharmadır. Dharma, insanların toplumsal ve dinsel konumlarının gereği davranış biçimlerinden dinsel uygulama tarzlarına kadar uzanan ilkeler bütününe işaret eden bir kavramdır. En üstte bulunan gerçekliğe tapar ve bütün insanların gerçeği fark edeceğini belirtir.
Kısacası: Kesinlikle yoga yapmak caiz değildir. İster inanç, ister taklit olsun veya iddia edilen yararları sağlamak olsun; amacı ne olursa olsun yukarıda ki bilgilerden çıkardığımız sonuç ve aşağıda belirteceğimiz sebeplerden dolayı caiz değildir.
Meditasyon dediğimiz şey de doğu dinlerinin ibadet biçimidir. Yoga ile ilgili yüzlerce farklı ekol var. Bu ekollerin her birinin kendine göre meditasyon tekniği var. Ancak hepsinin birleştiği nokta Hinduizm ve Budizm inancının temel felsefeleridir.
Yoga yapılırken çeşitli düşünceler ve hareketlerle beden ve ruh rahatlatılmaya çalışılır. Eğer bu yapılan hareketler ve söylenen sözler islamiyete ve islami ruha aykırı ise bunu yapmak caiz değildir.
Meditatif uygulamalar, vücudun daha sağlıklı hale gelmesine yardımcı olur. Düzenli olarak meditasyon yapmak sinirlerin yatıştırılmasına, kaygının azaltılmasına ve vücudun stres nedeniyle kendini kapatması yerine olması gerektiği gibi çalışmasına katkıda bulunur.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Namaste, “Sana boyun eğiyorum.” anlamına gelen Sanskritçe bir kelime. Namah veya Namas “yay”, te ise “sen/size” anlamına gelir. Namaste; Hint kültüründe, Budist ve Hindu inanç sistemlerinde saygılı bir selamlama, hürmet içeren saygı veya iyi niyetin bir göstergesi olarak görülür.
Norveç'te yapılan bir grup araştırma, yoga egzersizlerinin bağışıklık sistemi ve hücre sağlığını desteklediğini göstermektedir. Zihinsel ve fiziksel açıdan bağışıklık sistemi sağlığını destekleyen yoga, doğru bir şekilde nefes almayı sağladığı için genel sağlık üzerinde de birçok olumlu etkiye sahiptir.
Yoga, sakin bir beden ve zihne ulaşmak için zihinsel ve fiziksel disiplinleri bir araya getiriyor. Bu da amacının çok yönlü olmasını sağlıyor. Bunların yanı sıra yoga, üzerimizde oluşan stres ve kaygıyı da azaltıyor. Fiziksel hareketleri sayesinde kas oluşumuna ve esnek bir vücuda sahip olmamıza yardımcı oluyor.
Sanskrit literatüründe yoga yapana yogi/yoginî denilir. Yoga kelimesi "bağlamak, birleştirmek; öküze bukağı vurmak" anlamında Sanskritçe yuj kökünden gelir.
Yoga hangi hastalıklara iyi gelir? Diye merak edenler için sıraladık; Fibromiyalji, kireçlenme, migren, astım, anksiyete, diyabet, uyku sorunları gibi pek çok hastalığa iyi gelir.
Allah'ın nelere rıza gösterip nelere göstermediği ayet ve hadislerle açık bir şekilde belirtilmiştir. Önemli bir husus ise her dinin kendine özgü bazı ibadet şekilleri vardır. Yoga yapmak Budizm gibi Uzakdoğu dinlerine ait bir ritüeldir. İslam'da yoga ve benzeri bir ibadet şekli olmadığı gibi yeri de yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri