B. K. S. Iyengar'ın hocası dünyaya yogayı tanıtan ve modern yoganın babası olarak bilinen ve aynı zamanda eniştesi olan Krishnamacharya'dır.
Yogayı ilk kez kimin, nerede uyguladığı ve günümüze kadar nasıl geldiği tam olarak tespit edilememiş. Yapılan bazı arkeolojik kazılarda meditasyon yapar şekilde bulunan yogi imajları, varlığı günümüzden 6-7 bin yıl önceye dayanan İndus Vadisi Uygarlığı'nda keşfedilmiş.
Yoga (Sanskrit), Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizmde, altı geleneksel felsefe okulundan (āstika) biri olarak kabul edilir.
Yoga'nın tam olarak ne zaman ortaya çıktığı bilinmiyor ancak en az 5000 yıllık bir meditasyon/ spor dalı olduğu düşünülüyor. Bunun nedenlerinden ilki, Hindistan'da ortaya çıkarılan bazı kalıntıların, Yoga pozlarını içermesidir. Bu gibi kalıntıların, M.Ö 3000 tarihine ait olduğu bilinmektedir.
Sekiz basamak; Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana ve Samadhi dir. Bu sekiz basamak kişinin Yoga ile yaptığı yaşam yolculuğudur.
İlgili 16 soru bulundu
Yoga çeşitleri arasında en zor pozisyonları içeren Ashtanga Yoga, sekiz basamaklı yol anlamına gelir.
DİYANET YOGA AÇIKLAMASI.. Yoga, Hinduizm ve Budizm'de kişiye birtakım ilâhî bilgiler ve yetenekler kazandırarak, onun arınmasına ve hakikate ulaşmasına aracı olması amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Buna göre bir Müslümanın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek, yoga yapması uygun değildir.
1. Hindistan. Yoga'nın anavatanı diyebileceğimiz yer burası. Binlerce yıldır süregelen yoga kültürü, mistik ambiyanslar ve tabii görülecek birçok şehir ve doğa güzellikleri.
Ancak yoganın dinî bir yönünün bulunmadığı ve zihinsel arınmayı amaçlayan alıştırmalar olduğu söylemi tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü Hint dinlerinde yoga, dinî bir uygulama olarak varlığını sürdürmektedir (Tümer, “Brahmanizm”, DİA, 6/331).
Namaste, “Sana boyun eğiyorum.” anlamına gelen Sanskritçe bir kelime. Namah veya Namas “yay”, te ise “sen/size” anlamına gelir. Namaste; Hint kültüründe, Budist ve Hindu inanç sistemlerinde saygılı bir selamlama, hürmet içeren saygı veya iyi niyetin bir göstergesi olarak görülür.
Sonuçta biliyoruz ki Yoga Budizm dininin bir ibadet türüdür. Farklı bir dinden herhangi bir ibadet şeklini uygulamamızda İslam dininin biz inananları üzerine koymuş olduğu bir yasaktır. Bu sebeple de İslam dininde yeri yoktur.
Yoga, sakin bir beden ve zihne ulaşmak için zihinsel ve fiziksel disiplinleri bir araya getiriyor. Bu da amacının çok yönlü olmasını sağlıyor. Bunların yanı sıra yoga, üzerimizde oluşan stres ve kaygıyı da azaltıyor. Fiziksel hareketleri sayesinde kas oluşumuna ve esnek bir vücuda sahip olmamıza yardımcı oluyor.
Hindistan'da ortaya çıkan yoga, fizik, ruh ve zihin için yapılan bir uygulamadır. Yoga, zihni, bedeni ve ruhu birleştirmeyi amaçlar. Yoga eğitmenlerine göre zihin ve beden birdir, doğru araç ve ortamla aralarında uyum oluşur ve vücut kendini iyileştirebilir. Bundan dolayı tedavi edici olarak kabul edilir.
Yaygın olarak kullanılan “yoga” kelimesinin tam tanımı, daha ziyade, bedensel duruşu ifade eden Sanskrit kelimesi “asana”'dır. Patanjali'ye göre Asana, ekseriyette fiziksel hareketten daha çok zihinsel ve ruhani iyilik ile alakalı olan yoganın sekiz mertebesinden sadece biridir.
Asana uygulayıcıları kendilerini "yogi/yogini" olarak tanımlamaktan çekinmezken; "öğretmen, usta, yol gösteren" anlamına gelen "guru" kelimesi birçok kişinin yüreğine korku ve/veya şüphe salar.
Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Sanskrit dilinde birlikte o sesini veren a ve u ünlüleriyle m sesinden oluşur. Bu üç ses yeryüzü, gökyüzü ve gök katlarından oluşan üç dünyayı; Brahma, Vişnu ve Şiva'dan oluşan üç büyük Hindu tanrısını; Rig, Yacur ve Sama adlı üç kutsal veda metnini simgeler.
Yani özetle Yoga bir spor değildir. Çünkü Yoga'da sporu tanımlayan rekabet unsuru yoktur. Hatta Yoga'nın fiziksel pratik içeren tek kolu Hatha Yoga'dır. Hatha Yoga dışındaki yoga dallarında, karma yoga, mantra yoga, raja yoga vb. asana vurgusu yok bile denilebilir.
Kısacası: Kesinlikle yoga yapmak caiz değildir. İster inanç, ister taklit olsun veya iddia edilen yararları sağlamak olsun; amacı ne olursa olsun yukarıda ki bilgilerden çıkardığımız sonuç ve aşağıda belirteceğimiz sebeplerden dolayı caiz değildir.
Her Gün Yoga Yaparsak Ne Olur? Her gün yoga yapmak, beden ve zihin sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Düzenli yoga pratiği kaslarının esnekliğini ve gücünü artırır, duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca stresi azaltır, uyku kalitesini artırır ve zihninizi sakinleştirir.
Hinduizm'de altı ortodoks düşünce/inanç akımından (astika) biri olarak görülen yoga, Budizm ve Jainizm'de daha dar bir kullanım çerçevesinde zihinsel meditasyon/yoğunlaşma için aracı bir metot kabul edilir.
Yogaya yeni başlıyorsanız, öğrenmeniz gereken bazı önemli duruşlar vardır. Yoga pratiğinde 300'den fazla duruş (asana) olduğu için aralarından seçim yapmak kolay olmasa da, bu duruşlar doğru bir başlangıç yapılmasını sağlar.
Belirli bir seri takip edilerek, nefes ve hareket senkronize bir şekilde uygulanır. Bu sekiz kol ashtanga geleneğinde ikiye ayrılır. İlk dördü (yama, niyama, asana, pranayama) dış kollar (external limbs), son dört iç kollar (pratyahara, dharana, dhyana ve samadhi) (internal limbs) olarak tanımlanır.
Restoratif Yoga
Vücut kaslarının gevşemesine odaklanan yoga çeşidinde duruşlar kolay ve rahatlatıcıdır. restoratif yoga, zihnini temizlemeye ve serbest bırakmana yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri