Elbisenin üzerindeki meni oyulmadan ya da silinmeden namaz kılınması halinde bir beis olmaz. Meni, suyu ya da başka bir şeyi necis yapmaz.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Fakat yaş halde olan meniyi mutlaka su ile yıkamak gerekir. Bununla beraber, elbiseye dokunup kurumuş olan bir meni, ovalanmakla temizlendikten sonra, o elbise ile namaz kılınabilirse de, o yer sonra ıslanmış olsa, sahih kabul edilen görüşe göre pislik hali geri döner; onu tekrar kurutup ovalamak veya yıkamak gerekir.
Allah'a hamd olsun. Birinicisi: Mezi, şehvet arzusu gerçekleştiğinde yapışkan bir sıvı akar. Bu sıvı necis olup abdesti bozar. Fakat necaseti hafif olup avreti yıkamak ve elbiseye su püskürtmek yeterlidir.
Binâenaleyh söz konusu “vedi” ve “mezi”den dolayı gusül gerekmez. Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur, ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez. Kişiden gelen sıvı meni ise gusül abdesti alması gerekir; mezi veya vedi ise abdest bozulsa da gusül gerekmez.
İlgili 17 soru bulundu
Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
Menî: Erkeğin menîsi, beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının menîsi ise, sarı renkte ince bir sıvıdır. "Şüphe yok ki erkeğin suyu (menîsi), beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının suyu (menîsi) ise, sarı renkte ince bir sıvıdır."
Hüküm açısından Meni, mezi ve nem arasındaki fark ise: Meni tahir/temiz olup elbiseyi yıkamak gerekmez. Ancak çıktığı zaman ister uykuda ihtilam şeklinde ister uyanıkken çıksın ister cinsel ilişkide olsun, gusül/boy abdesti gerektirir. Mezi ise necis olup vücuda bulaştığı zaman mutlaka lokal temizleme gerektirir.
Meni, mezi vs. kan yıkanarak temizlenir. Meni ve mezi kuruduysa ilgili çamaşır bölümü ufalanarak=ovuşturularak meni tabakası çamaşırdan düşürülürse çamaşır temizlenmiş olur. -Kanın çamaşırda izinin kalması temizliğine zarar vermez. Cünüpken dokunduğunuz eşyalara bir şey olmaz.
Cinsel organlardan salgı tüketilmemesi ve herhangi bir yaralanma ya da darbe yapılmaması koşuluyla oral ilişki tercih edilir. Öte yandan bazı âlimler meni tüketiminin caiz olmadığına inanmaktadır. Ancak, güçlü görüş, buna izin verilmemesidir. Çiftin daha sonra temizliği sağlamak için ağızlarını çalkalaması gerekir.
Şehvetsiz olarak gelen meniden dolayı gusül abdesti almaya gerek yoktur. Ancak, ihtilam olan veya cinsel ilişkide bulunan bir kimse, idrarını yapmadan veya çokça yürümeden veya yatıp uyumadan yıkansa da, sonra kendisinden meninin arta kalan kısmı çıkacak olsa, ikinci kez yıkanması gerekir.
Spermlerin bazıları birkaç dakika içinde ölür ve ancak bazıları ise ideal şartlar altında yedi güne kadar her yerde yaşayabilir.Spermler normal olarak kadın üreme sisteminde iki ile üç gün arasında yaşar. Spermler sıcak ve nemli ortamlarda daha uzun süre canlı kalırlar.
Meni gelmezse, ilişki öncesi abdesti varmışsa yine yalnızca gusül kâfidir; ancak abdesti yokmuşsa farz ihtiyat gereği gusül etmeli ve abdest de almalı. Erkekle olan cinsi temas da aynı hükmü taşır.
Abdesti bozan başka bir durum olmadıkça, vakit çıkıncaya kadar bu akıntıdan dolayı abdesti bozulmaz. Özür hali gerçekleşmeden gelen istihaze akıntısı galiz necasetten sayıldığı için, ruhsat miktarını aştığında o çamaşırla namaz kılınmaz.
Şâfiî ve Hanbelîler'e göre ise meni temizdir. Daha önce mezi gelmiş ve meniye karışmışsa bu sıvı bütün mezheplere göre necistir.
Meni (semen, ejakulat) erkeklerin cinsel uyarıdan sonra orgazmın sonunda penis ucundan yani dış idrar yolundan çıkan yaklaşık 2-7 ml olan üreme sıvıdır. Meni üremenin devamı için mutlak gereklidir.
Meni, semen veya er suyu, erkek üreme sisteminde ejakülasyon (boşalma) sırasında penisten çıkan, içerisinde erkek üreme hücresi olan spermleri bulunduran beyaz, yoğun ve hafif yapışkan bir sıvıdır.
Cinsel hareketlilik sonucu ortaya çıkan meni ve mezi ortaya çıkar. Özellikle de mezi cinsel düşünce, tefekkür bakma ve ellemeden sonra gelirken meni ise daha çok cinsel birleşmeden sonra meydana gelebilir. Özellikle de mezi farklıdır.
Boşalma öncesi sıvı veya mezi (ayrıca ejakülatör sıvı, pre-seminal sıvı veya Cowper sıvısı olarak da bilinir), cinsel uyarılma sırasında penisin üretralarından yayılan berrak, renksiz, viskoz bir sıvıdır.
Aktığı zaman, insan tarafından hissedilmez. Mezinin akması ile şehvet kesilmez (Ahmed b. Muhammed b. İsmail et-Tahtâvî, Haşiye ula Merakil-Felâh Şerhu Nuril-İzâh, Mısır 1970, s. 80).
Peygamber efendimize hanımlarımız ile şakalaşırken idrar yolundan mezi gelirse ne yapmamız gerekir diye sormuşlar. Alemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz de; idrar yolundan mezi gelmesi durumunda avret yerlerinin yıkanmasını, temizlenmesini ve namaz için abdest alınmasını buyurmuştur.
Vedi ası verilen sıvının gelmesi abdesti bozar ancak gusül abdesti almayı gerektirmez.
İmâm Şâfiî'ye göre abdestin bozulmasına neden olan bu hususlar kadınlar için de geçerlidir. Dolayısıyla kadın kendisinin veya eşinin cinsel or- ganına dokunursa abdesti bozulur. Kişinin, cinsel organına değil de yakın çevresine; meselâ husyelerine, kalçalarına veya baldırlarına dokunması abdestine zarar vermez.
Gelen mezi olduğu için gusül gerektirmez. Abdestinizi alır namaz kılarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri