Yoğun bakımda yatan hastalar 24 saat boyunca ışığa maruz kalmakta ve devamlı ışığa maruziyet hastanın doğal sirkadiyen ritmini bozabilmektedir. Melatonin sekresyonu, retinanın ışığa maruziyetinden etkilen- mekte ve karanlıkta melatonin salınımı artmaktadır.
Yoğun bakım ünitesindeki hastalar kötü uykudan ve sık uyanmadan muzdarip olmaktadırlar. Hastalığa bağlı, ağrı ve yoğun bakım ünitesindeki uygulamalara bağlı rahatsızlık, fiziksel ve psikolojik stres, yaşa bağlı uyku düzeninde değişiklikler, yoğun bakımdaki çevresel faktörler bu durumun nedenleri arasındadır (4).
Yoğun bakımlarda gürül- tü, ağrı, mekanik ventilatör modları, ilaçlar, hemşire bakımları, hastalara uygulanan işlem ve girişimler hastaların uykusunu etkilemekte ve uyku bölünmelerine neden olmaktadır (3, 4). Mekanik ventilasyon uygulanan hastalarda ventilatör modlarının da uykuyu etkilediği belirtilmiştir.
İnme geçiren hastalarda, gün boyu yorgun ve uykulu olma hali görülebilmektedir. Uyumak, inme sonrası beyindeki iyileşmeyi destekler. İnme hastaları, gün boyu yaptığı egzersizleri beynine işleyebilmek için yeterli uykuyu almalıdırlar. Ancak aşırı uyku hali, altta yatan daha ciddi sorunları işaret ediyor olabilir.
Solunum ve dolaşım sistemindeki bozulmalar da bilinci sıklıkla etkilemektedir. Hastanın uykulu olması, aşırı tepki vermesi, uyandırılamaması bilinç bozukluğu olarak değerlendirilirken koma kadar ağır bir durum da gelişebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Son olarak tüpün diğer ucu solunum cihazına bağlanır. Entübasyon tüpü hastanın ses tellerinin içinden geçtiği için entübe edilen hastalar konuşamaz ve yutkunamazlar.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Bireyin psikolojik ve fiziksel anlamdaki son evresidir. Ölümün olumlu yanları; uyku, boyun eğme, kavuşma, yeniden doğuş, olumsuz anlamları ise; ayrılık, kayıp, travma ve cezadır. başlar ve özellikle ayak ve bacakta duyu kaybı oluşur. GİS (gastrointestinal sistem) hareketleri çok yavaşlar ve refleksler kaybolur.
Hastadan hastaya değişmektedir. Entübasyon durumu hastaların durumuna bağlıdır. Ağır olan bazı hastalarda haftalarca bu durum sürebilir. Bazılarında ise birkaç gün yeterlidir.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Buna karşın, yoğun bakım hastaları için ağrı ciddi bir sorun olup yüksek oranda görülmektedir. Ağrı derecesinin değerlendirmesinde en güvenilir gösterge hastanın kendi ağrı ifadesidir. Ancak, yoğun bakımda özellikle de entübe ve sedasyon altında olan hasta ağrısını ifade edememektedir.
Ancak bilinmelidir ki, çok ağır hastaların yattığı yoğun bakım ünitelerinde bütün dünyada ölüm oranları % 10-60 arasındadır.
Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar. Uzun süre entübasyon altında kalan hastalarda hava yollarında daralma ve akciğerlerin solunum desteğine bağımlı hale gelmesi gibi riskler gelişir.
Beyin de bir ana kontrol merkezi gibi tüm bu organların birbiriyle uyum içinde çalışmasını sağlar. Bu ana kontrol ortadan kalktığında, her organın kendi otonom bir ömrü vardır. Koordinasyon ortadan kalktığından ortaklık bozulur ve hepsi belli bir süre içinde biyolojik canlılığını yitirir. Bu süre maksimum 72 saattir.
Uyaran ortadan kalktığı zaman uyumaya devam eder. ve kuvvetli uyaranla gözlerini açar. Uyandığında uyaranlarayavaş ve yetersiz yanıtlarverir. uyaranların farkında değildir.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
Ölecek hastanın bedeninde meydana gelen bazı değişiklikler halk arasında hastanın ölümünün yaklaştığının belirtisi olarak kabul edilmektedir. Kısaca “göz gider, renk gider, dil gider” şeklinde ifade edilen bu belirtiler, yöre halkı tarafından şöyle ifade edilmektedir: Gözlerinin ışığı gider.
Entübasyon, endotrakeal tüp adı verilen ince bir tüpün ağızdan solunum yoluna doğru ilerletilmesi işlemidir. Bu yöntem sayesinde hasta ventilatör adı verilen bir cihaza bağlanmış olur. Hastalara anestezi, sedasyon veya ağır hastalık durumunda solunum desteği sağlamak için entübasyon işlemi uygulanır.
Hastalık veya travma sonucu yaşam fonksiyonları ileri derecede bozulmuş olan veya her an bozulma riski taşıyanlar “kritik hasta” olarak tanımlanır. Hastalar, yoğun bakım ünitesine, acil biriminden, ameliyathaneden, hastane içindeki farklı bir bakım alanından veya başka bir hastaneden sevk ile alınır.
Yoğun bakım üniteleri, her yaştan birey için her türlü hastalığın akut komplikasyonlarının kontrol altına alınması ve acil tıbbi müdahale için hastanın uygun şekilde hazır bekletilmesi, ayrıca enfeksiyon riskinin en aza indirilebilmesi için sağlık kuruluşlarında yer alması gereken birimlerdir.
Eğer, hastanın durumunda herhangi bir değişiklik gözlemlenmezse ''sağlık durumu stabil'' denir. Örneğin yoğun bakıma kaldırılan bir hasta, ertesi gün hala yoğun bakımdaysa bu sağlık durumunun stabil olduğunu gösterir. Stabil, sadece o ana kadarki geçen zamanı kapsar.
Entübasyon işlemi sadece acil durumlarda uygulanmaktadır. Bu sebeple işlem öncesinde hastanın herhangi bir hazırlık yapması gerekmez. Entübe edilecek olan hastalara çoğunlukla genel anestezi uygulanır ve dolayısıyla hastalar hareket edemezler.
- Yavaş ve anlaşılır konuşulmalı ve acele edilmemelidir. Hastaya ne yap- ması gerektiği tane tane söylenmeli, sorular tekrar edilmeli, cevap için yeterli süre tanınmalıdır. - Hastanın bütün iletişim çabaları dikkate alınmalıdır. Hareket ve davra- nışlarını inceleyerek, duyguları anla- şılmaya çalışılmalıdır.
İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri