Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur. Hastanın kafası geriye yatırılır ve laringoskop isimli bir aparat aracılığıyla hastanın gırtlağı görüntülenir. Ardından entübasyon tüpü soluk borusuna geçirilir ve doğru pozisyonu alınca sabitlenir.
Suni komanın uygulanmasındaki amaç doğal olarak hastayı korumaktır. Beyin hasar gördüğü zaman metabolizmada ciddi değişiklikler olur. Hastanın uyutulması ise beynin farklı bölgeleri tarafından ihtiyaç duyulan enerji miktarını azaltarak iyileşme sürecine yardımcı olur.
Solunum ve dolaşım sistemindeki bozulmalar da bilinci sıklıkla etkilemektedir. Hastanın uykulu olması, aşırı tepki vermesi, uyandırılamaması bilinç bozukluğu olarak değerlendirilirken koma kadar ağır bir durum da gelişebilir.
Hastaya ait özellikler değerlendirilerek ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlar verilir. Beyni ilgilendiren bazı koşullarda ise, beyin fonksiyonlarını dinlendirmek ya da hastanın kendi solunum çabalarının yapay solunum cihazıyla çatışmaması için hastalar ilaçlar yoluyla daha derin uyutulabilir.
Çoğu ameliyattan sonra anesteziden uyandırmak için hastaya ilaç verilir, hasta kendi kendine nefes almaya başlar. Ancak bazı cerrahi operasyonlarda örneğin açık kalp ameliyatlarında anesteziyi tersine çevirecek ilaçlar kullanılmaz, hasta kendi kendine uyanır.
İlgili 36 soru bulundu
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Entübe edilecek hastaya ilk olarak anestezik maddeler verilir. Bu sayede hastanın entübe işlemi sırasında acı çekmesi önlenir. Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur.
SOĞUTMA SİSTEMİ İLE BEYİN HASARLARI ÖNLENİYOR
Vücut ısısı 37 dereceden 32-34 dereceye düşürülerek, yaşam destek ünitesine bağlı olan kişinin beyin hücrelerinin zarar görmesi engellenir. Tüm ihtiyacı bağlı olduğu makine tarafından karşılanan hasta, 24 saat sonra vücudu yeniden ısıtılarak uyandırılmaya başlanır.
Yoğun bakım hastalarının bilinci organik bir bozukluk sonucu ya da sedasyon verilmesiyle kapanır. İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
Entübasyon, endotrakeal tüp adı verilen ince bir tüpün ağızdan solunum yoluna doğru ilerletilmesi işlemidir. Bu yöntem sayesinde hasta ventilatör adı verilen bir cihaza bağlanmış olur. Hastalara anestezi, sedasyon veya ağır hastalık durumunda solunum desteği sağlamak için entübasyon işlemi uygulanır.
Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar. Uzun süre entübasyon altında kalan hastalarda hava yollarında daralma ve akciğerlerin solunum desteğine bağımlı hale gelmesi gibi riskler gelişir.
Bireyin psikolojik ve fiziksel anlamdaki son evresidir. Ölümün olumlu yanları; uyku, boyun eğme, kavuşma, yeniden doğuş, olumsuz anlamları ise; ayrılık, kayıp, travma ve cezadır. başlar ve özellikle ayak ve bacakta duyu kaybı oluşur. GİS (gastrointestinal sistem) hareketleri çok yavaşlar ve refleksler kaybolur.
Yoğun bakımda tedavi iki yönlü sürdürülür. Öncelikli tedavi hastanın temel yaşam fonksiyonlarının sürdürülmesine yönelik 'destek tedavidir'. Klinik olarak nefes alması, kalbinin düzgün çalışması, beslenmesi, karaciğer, idrar ve dışkı yolu ile metabolik atıkları temizleyebilmesi için yapılan tedavidir.
Hipoksemisi olan bireylerde bu değer 60 mm Hg altına düşer. Oksijen seviyelerinde düşme beraberinde nefes darlığı veya hızlı nefes alma gibi semptomlar açığa çıkarabilir. Bu problem kişilerin günlük hayatında olumsuzluklar yaratabilir.
Entübasyon olgusu, hastalar için ölüm ile yaşam arasındaki çok hassas dengeyi ifade eder. Bu dramatik gerçek hastaya ve ailesine son derece ağır psikolojik zorlanmalar getirir. Hastalar yaşamlarının bir cihaza ve tanımadıkları, iletişim kurmakta güçlük çektikleri sağlık personeline bağlı olduğunu düşünürler.
Başta sağlık profesyonelleri olmak üzere birçok kişi tarafından kullanılan 'stabil' kelimesi, hasta durumlarını ifade etmek amacıyla kullanılır. Bu kelime, genellikle hastanın durumunun ne iyi ne kötü olduğu, yani değişmez ya da kararlı olduğu anlamına gelir.
Beyin de bir ana kontrol merkezi gibi tüm bu organların birbiriyle uyum içinde çalışmasını sağlar. Bu ana kontrol ortadan kalktığında, her organın kendi otonom bir ömrü vardır. Koordinasyon ortadan kalktığından ortaklık bozulur ve hepsi belli bir süre içinde biyolojik canlılığını yitirir. Bu süre maksimum 72 saattir.
Buna karşın, yoğun bakım hastaları için ağrı ciddi bir sorun olup yüksek oranda görülmektedir. Ağrı derecesinin değerlendirmesinde en güvenilir gösterge hastanın kendi ağrı ifadesidir. Ancak, yoğun bakımda özellikle de entübe ve sedasyon altında olan hasta ağrısını ifade edememektedir.
4.grup yoğun bakım hastaları :Tedavinin tamamen kesildiği, ümitsiz vakalar içindir (beyin ölümü).
Yoğun bakım üniteleri, her yaştan birey için her türlü hastalığın akut komplikasyonlarının kontrol altına alınması ve acil tıbbi müdahale için hastanın uygun şekilde hazır bekletilmesi, ayrıca enfeksiyon riskinin en aza indirilebilmesi için sağlık kuruluşlarında yer alması gereken birimlerdir.
Söz konusu referans merkezlerinde akut iskemik inme, intraserebral kanama, subaraknoid kanama, nöromusküler solunum yetmezliği ve status epileptikus gibi NYBÜ'de takip ve tedavi şart olan hastalıkları olan kişiler tedavi edilir.
Eğer, hastanın durumunda herhangi bir değişiklik gözlemlenmezse ''sağlık durumu stabil'' denir. Örneğin yoğun bakıma kaldırılan bir hasta, ertesi gün hala yoğun bakımdaysa bu sağlık durumunun stabil olduğunu gösterir. Stabil, sadece o ana kadarki geçen zamanı kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri