Bilinci açık hasta ile iletişim kurmak olasıdır ancak yoğun bakım ortamında algıda farklılık olabilmektedir. Bilinci etkileyen onlarca faktör vardır. Beyin damar hastalıkları ya da hastanın geçirdiği müdahalelere bağlı olarak beyin fonksiyonları etkilenebilmektedir.
Buna karşın, yoğun bakım hastaları için ağrı ciddi bir sorun olup yüksek oranda görülmektedir. Ağrı derecesinin değerlendirmesinde en güvenilir gösterge hastanın kendi ağrı ifadesidir. Ancak, yoğun bakımda özellikle de entübe ve sedasyon altında olan hasta ağrısını ifade edememektedir.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Entübe edilecek hastaya ilk olarak anestezik maddeler verilir. Bu sayede hastanın entübe işlemi sırasında acı çekmesi önlenir. Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur.
Yoğun bakımlarda hastalara daha detaylı bir bakım yapılır. Hastalar özellikle ciddi bir operasyon geçirdiğinde yoğun bakıma alınır. Yoğun bakıma doktorlar dışında üçüncü kişilerin girmesi yasaktır. Yoğun bakımda bulunan cihazlar tamamen hastaların daha kısa bir sürede ve daha iyi bir ortamda iyileşmesini sağlıyor.
İlgili 39 soru bulundu
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder. Bu gruptaki hastaların tedavisini gerçekleştirebilmek için hastanenin yeterli donanıma sahip olması gerekir.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Entübasyon işlemi öncesi hasta anestezi veya sedasyon altındadır veya ağır hastalığından dolayı bilinci tam olarak yerinde değildir. Bu sebepler hastanın ağız ve solunum yolunun daha rahat açılmasına olanak tanır.
SOĞUTMA SİSTEMİ İLE BEYİN HASARLARI ÖNLENİYOR
Vücut ısısı 37 dereceden 32-34 dereceye düşürülerek, yaşam destek ünitesine bağlı olan kişinin beyin hücrelerinin zarar görmesi engellenir. Tüm ihtiyacı bağlı olduğu makine tarafından karşılanan hasta, 24 saat sonra vücudu yeniden ısıtılarak uyandırılmaya başlanır.
Hastadan hastaya değişmektedir. Entübasyon durumu hastaların durumuna bağlıdır. Ağır olan bazı hastalarda haftalarca bu durum sürebilir. Bazılarında ise birkaç gün yeterlidir.
Yoğun bakımdaki hastaların uykusu yetersiz ve parçalıdır (5). Çalışmalar hastanede yatan hastaların uyku yoksunluğu yaşadıklarını göstermektedir. Bunun birçok nedeni vardır ve en önemlisi invaziv müdahalelerdir. Özellikle cerrahi müdahaleler kişinin fizyolojik ve psikolojik sağlığını etkilemektedir (6).
Entübe edilen hastanın uyandırılması sonrasında hem entübasyona hem de anesteziye bağlı olarak da bazı yan etkiler görülebilir. Mide bulantısı ve kusma gibi yan etkiler anestezi nedeniyle sıklıkla görülür.
Ancak bilinmelidir ki, çok ağır hastaların yattığı yoğun bakım ünitelerinde bütün dünyada ölüm oranları % 10-60 arasındadır.
Hastanın durumunda ani değişiklik olduğunda hasta vasisine veya birinci derece yakınına telefonla ulaşılır, tıbbi durumu ile ilgili bilgi yüz yüze hekimi tarafından verilir. Hasta yakınlarına acil durumlar dışında telefon aracılığı ile bilgi verilmez.
Vücudumuzun en değerli organı beyni etkileyen direk ve indirekt tüm ciddi hastalıklarda halüsinasyonlar görülebilir. Acillerde, yoğun bakım ünitelerinde, ameliyat ve travma sonrası dönemde hastalar yakından takip edilmelidir.
Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez.
Hijyen (temizlik); hemşirelerimiz ve yardımcı personellerimiz tarafından hastanın genel beden temizliği özenle hastayı incitmeden yapılmaktadır. Hastalara günde 2 defa vücut banyosu (silerek), ağız, göz ve yüz bakımları, saç banyoları ve erkek hastaların traşları yapılmaktadır.
Bu hastalar korku, açlık, susuzluk, iletişim problemleri, bilinç ve kontrol kaybı yaşamaktadır. İletişim kuramama sonucu ağrı tanımlanamamakta, kontrol kaybı, anksiyete ve stres yaşamaktadırlar.
Kritik hasta, genel olarak yaşamsal fonksi- yonları stabil olmayan veya destek tedavisi al- tında stabil tutulan veya genel durumunun kö- tüleşmesi muhtemel olan hastalara atfedilen sıfat olarak bilinmektedir.
Doğrulanmış Cevap. yoğun bakımdaki hastaların gözleri bantlanmasının sebebi hastanın zarar görmemesi ve etkilenmemesi içindir . Durumu kritik olan insanar yoğun bakıma alınır.
Eğer, hastanın durumunda herhangi bir değişiklik gözlemlenmezse ''sağlık durumu stabil'' denir. Örneğin yoğun bakıma kaldırılan bir hasta, ertesi gün hala yoğun bakımdaysa bu sağlık durumunun stabil olduğunu gösterir. Stabil, sadece o ana kadarki geçen zamanı kapsar.
Bilinç kaybı yaşayan hasta ısı, ışık, ses gibi çevresel uyaranların yanı sıra ağrılı uyaranlara da tepki veremez. Motor hareketlerde bozulma: Komanın şiddetine bağlı olarak hastalarda refleksler az da olsa çalışabilir. Bununla birlikte bu hastalarda bilinçli yapılan hareketlere rastlanmaz.
Hastalarda genel olarak ilk 72 saat çok kritik geçer. Burada çok hızlı cevaplar alınabildiği gibi tedavi sürecinin uzayıp uzamayacağı da netlik kazanır. Hastanızın bu süreçte tüm parametreleri kayıt altında ve takip altındadır. Doktorunuza 72 saat sonra nelerle karşılaşabileceğinizi sorabilirsiniz.
Yoğun bakımda hastalar durumlarının ciddiyetine göre 3 basamağa ayrılmaktadır. Birinci basamak hastalar en hafif hasta grubunu oluştururken 3. basamak hastalar en ağır hasta grubunu temsil etmektedir. En ağır hasta grubunu tedavi edebilmek için hastanenin bazı şartları karşılaması gerekmektedir.
Genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında yer alan kişilerden yoğun bakım hizmetlerinden hiçbir ilave ücret alınamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri