Kolaylaştırıcı kişi/gölge öğretmenlik, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme eğitimi alan Otizmli çocukların okul hayatına ve sosyal hayata daha verimli biçimde katılmasına aracılık eden, çocuğun gelişim ve eğitim hedefleri doğrultusunda ilerlemesine okul ortamında destek olan bireysel destek uzmanlığı ve eğitim ...
Türkçede kolaylaştırma anlamına gelen bu kelime Fransızca facile kelimesinden türetilmiş. Grupların görevlerini yerine getirmelerine yardımcı olma süreci olarak tanımlanıyor. Bu kavramla ilgili araştırdıklarımı toparlıyorum not olması için. Kolaylaştırıcı olan kişinin görevi gruba hizmet etmektir.
Kolaylaştırıcı kişiyi seçerken, bence en büyük öncelik, eğitim fakültesi çıkışlı olması veya eğitim fakültesi öğrencisi olması. (Sınıf Öğretmenliği, Okul öncesi öğretmenliği, Özel eğitim alan öğretmenliği, beden eğitimi öğretmenliği).
Okul bünyesindeki birim onay verirse otizmli öğrencinin annesi ya da babası da kolaylaştırıcı kişi olabilecek. BEP, okul müdürü, müdür yardımcısı, rehber öğretmen ve sınıf öğretmeninden oluşacak.
Yönetmelikte, karşılığı olmasa da zaten derslere girdikleri için eğitim teşkilatında, 'Gölge Öğretmen' diye tanınıyorlardı. Bakan Ziya Selçuk'un onayıyla, uygulama 81 ilde başladı. Kolaylaştırıcı kişiler, düzenlemeyle okullarda bulunabilecek ve öğretmenle aynı anda tüm gün derslere girebilecek.
İlgili 19 soru bulundu
Kolaylaştırıcı kişi/gölge öğretmenlik, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme eğitimi alan Otizmli çocukların okul hayatına ve sosyal hayata daha verimli biçimde katılmasına aracılık eden, çocuğun gelişim ve eğitim hedefleri doğrultusunda ilerlemesine okul ortamında destek olan bireysel destek uzmanlığı ve eğitim ...
Gölge öğretmen ücreti 11.500 TL - 16.200 TL arasındadır.
Gölge öğretmen; kaynaştırma sistemindeki özel gereksinimli çocukları, gelişimleri için ihtiyaçları olan şekilde destekleyen ve onları sosyal hayata hazırlayan kişidir. Bu kavram MEB tarafından yayınlanan bir genelge ile literatüre girmiştir.
Kolaylaştırıcı (Facilitator), kavramıyla başlayalım. Kendisi, içeriğe müdahale etmeksizin kolaylaştırma sürecini tasarlayan, yöneten grubun etkinliğini artırmaya yardımcı olan, tarafsız ve karar vermeye yetkisi olmayan kişidir.
Bir çocuğun gölge öğretmeni olmasına, sınıf öğretmeni, rehber öğretmen, varsa özel eğitim öğretmeni ve ebeveynden oluşan bir ekip tarafından karar verilir. Öğretmen ya da ebeveyn bu ekibe başvurarak, çocuğun bir gölge öğretmeni olmasını talep edebilir.
Müşterilerin çekirdek hizmeti kullanabilmeleri için ek hizmetler gerekir. Bu hizmetler çekirdek hizmetin kullanılabilmesini kolaylaştırdıkları için kolaylaştırıcı hizmetler olarak adlandırılır.
Kolaylaştırıcı, mevcut olan zaman içerisinde grubun gündem üzerinde konuşmasına yardımcı olma sorumluluğunu kabul eder ve bu işin yapılması için gerekli olan kararları alıp planlamaları yapar. Bir kolaylaştırıcı, grup için kararlar almaz, ancak grubun plan yapmasını ve karar almasını kolaylaştıracak yollar önerir.
Kolaylaştırıcı Liderlik kısaca, K.L., paylaşılan yönetim yapılarını geliştirmeyi teşvik etme, öğretmenlere güven verme, öğretmeninin katkı yapmasını sağlama, öğretmenin otonom olmasını, yenilik yapmasını, ödül vermesini, öğrencilere destekte bulunmasını sağlamaktır (Blase ve Blase, 1996).
Kolaylaştırıcı yaklaşım
Kolaylaştırıcı yaklaşımda eğitimciler çoğu zaman belirli bir gündeme sahip değildir. Bu yaklaşıma göre; kolaylaştırıcı rolündeki eğitmenlerin programın nasıl ilerleyeceğini belirlemesi yerine, katılımcılar kendileri için neyin önemli olduğuna karar verirler ve öğrenme gündemine karar verirler.
Fasilitasyonu kolaylaştırıcı yöntemlere ek olarak özellikle toplantı odasındaki iletişimin pozitif kalmasını sağlamak, farklı düşüncelerin ifade edebilmesini sağlamak, herkesin yaşayabileceği kararları alabilmek*, iletişim problemlerini görüp bunları gidermek yine “facilitator” dediğimiz kişinin görevleri arasındadır.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan düzenlemeye göre, daha önce derslere yalnız girmek zorunda olan otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler, derslere artık halk arasında 'gölge öğretmen' olarak bilinen kolaylaştırıcı ile birlikte girebilecek.
Gölge öğretmenlik büyük bir sabır, merhamet, şefkat, bilgi ve donanımı gerektiriyor. Kişide aranılan bu nitelikler çocukların özgüven kazanmasına, sosyal rolünü öğrenmesinde etkili rol oynuyor. Zira çocuk gölge öğretmenine alışmadığı, sevmediği sürece gelişme kaydetmek çok zor.
”Gölge eğitim", yaygın bir olgudur ancak genel eğitim araştırmalarında çok az ilgi görmüştür. Öğrencilerin örgün eğitimde başarılı olmalarına yardımcı olmak amacıyla özel, ücret ödenen eğitimi ifade eder.
Down sendromlu, zihinsel engelli çocukların ve bazı engel gruplarının da en az otizmli öğrenciler kadar gölge öğretmene ihtiyaçları var. Öte yandan okullarda kolaylaştırıcı kişi ya da gölge öğretmen için ayrı bir kadro açılması ve bu kişiye ilişkin devletin kaynaklarından ödeme yapılması zorunludur.
Avrupa'da pek çok ülkede gölge öğretmen devlet tarafından okul çağına gelen kaynaştırma öğrencilerine ücretsiz olarak sağlanmakta.
Gölge Öğretmenlik Kursları
Almaları gereken eğitimi uzaktan eğitim şeklinde tamamlayan ve sonrasında yapılan ölçme ve değerlendirme sınavlarına katılan kursiyerler, başarılı olmaları halinde gölge öğretmen sertifikası alırlar.
nitelikli bir öğretmen empatik yaklaşımlı, duyarlı, dinleme becerisi ve danışmanlık becerileri gösterme, iyi bir ekip çalışması sergileyebilme özelliklerine sahip olmalıdır.
Kolaylaştırıcı bir konu hakkında katılımcılarından gelen fikirleri, tartışmanın kilit noktalarını ve grup fikirlerini ortaya koyar. Katılımcıların katkılarını bir süzgeçten geçirip onlara tekrar sunar. Bu da kişinin aslında sahip olduğu bilgi ve yetkinliklerin farkına varmasını ve bunları geliştirmesini sağlar.
Engelli bireylerin öz bakım becerilerini geliştirmelerinde ve karşılaştıkları sorunları çözmede yardımcı olur, Engelli bireylerin aileleriyle etik kurallar çerçevesinde iletişim kurar, Engelli bireyler için hazırlanmış bireyselleştirilmiş eğitim programlarını hazırlayıp uygulayabilirler.
Mümkün kılıcı da niteliği itibari ile Mentor ve Kolaylaştırıcı ile aynı paralelde bir kavramdır. Bu anlamda yönetici, çalışanların daha üstün bir performansa ulaşmalarını ve sahip oldukları yetenekleri tam olarak ortaya çıkarmalarını sağlayan kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri