Daha az yağlı, şekersiz süt ve yoğurt tercih edin. Tam yağlı süt ve tam yağlı yoğurtları atlayın, çünkü hayvansal yağlarda bulunan yüksek doymuş yağ alımı insülin direnci ile ilişkilendirilmiştir.
Proteinlere ağırlık verin ve özellikle yoğurt tüketin
Yine tüm süt ürünleri protein açısından zengin ve insülin direnci ile yaşamda sağlıklı seçimlerdir.
Her gün düzenli olarak egzersiz yapmaya da özen gösterin. Sağlık durumunuza göre koşun, tempolu yürüyüş yapın, bisiklete binin, yüzün, aerobik yapın veya hızlı dans edin. Zamanınız kısıtlıysa haftada en az 3 gün 45'er dakika tempolu yürüyüş yapmayı yaşam alışkanlığı haline getirin.
İşlenmiş besinler, sakatatlar, cips, kraker, kurabiye, dondurma, çikolata, kek, fastfood gıdalar, hazır meyve suları, asitli içecekler insülin direncini artırabilir bu sebeple uzak durulmalıdır. Posa içeriği yüksek olan besinleri beslenmenizde artırabilirsiniz.
Aralıklı aç kalmanın insülin direncine iyi geldiği belirtiliyor. Bu direnç, kan şekeri seviyesini dengede tutuyor.
İlgili 20 soru bulundu
İsteğe bağlı olarak sıcak veya soğuk olarak hazırlanan limonlu su tarçın, bal, maydanoz gibi besinlerle lezzetli bir hale getirilebilir. Tarçınlı limonlu su faydaları arasında kan şekerini düzenleme ve insülin direncini düşürme gibi durumlar yer alır.
İnsülin direnci olan bir kişilerin glisemik indeksi yüksek olan karpuz, kavun, patates püresi, havuç ve pilav gibi ürünlerden uzak durması gerekiyor. Ayrıca patates kızartması ve mısır da bu kategoriye dâhil.
Sadece egzersiz ve sağlıklı besleme ile %60'a varan düzeyde insülin direnci düzeltilebilir. Spor yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da vardır. Yeterli kalp hızı artışına erişilmeli, hareketler arasında gereğinden fazla mola verip vücudu soğutmamalı, kişiye uygun spor yapılmalıdır.
Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm üzerinde olan bireylerde; Açlık kan şekeri 100mg/dl'den yüksekliği. Kan basıncı 130-85mmhg üzeri veya hipertansiyon tanısı ile antihipertansif ilaç kullanımı
K vitamininin inflamasyon ve kan lipitlerini düşürerek insülin direncini ve glikoz toleransını iyileştirebileceği vurgulanmaktadır. Ayrıca K vitaminine bağımlı bir protein olan osteokalsinin beta hücre fonksiyonunu ve insülin hassasiyetini etkileyebileceği kaydedilmiştir.
Cevizdeki omega 3 yağ asidi grubundan olan alfa linolenik asit, diyabeti olanları kalp-damar hastalıklarından korur. Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar.
İnsülin direnci, diyabet hastalığının başlangıcı sayılmaktadır. Vücut, yüksek insülin düzeyine sahip olduğundan insülinin aşırı salınması, uzun vadede pankreasa yüklenerek üretme kapasitesini düşürür. İnsülin, glikozu hücrenin içerisine sokarak etki eder.
Günlük olarak mutlaka düzenli egzersiz yapılmalı ya da hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Uyku düzeni, insülin direncinin kontrol edilmesinde çok önemlidir. Yaşam tarzı değişikliklerinden yarar görülemeyen hastalarda ilaç kullanımı düşünülebilir. İlaç dozu mutlaka uzman kontrolünde ayarlanmalıdır.
Gün içinde yeşil çay ve limonlu su içerek metabolizmanı canlandırabilirsin. Zerdeçal, zencefil ve tarçını mutfağından eksik etmemelisin. Bu maddelere uyduğunda, zaman içinde kilo verip insülin direncini kırabilirsin.
Ayrıca sinir sisteminin dengede tutar ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Pekmez, yeterli miktarda alındığı zaman insülin direncini düzenler, fakat pekmezin üretildiği esnada fazla sıcaklığa maruz kalmaması gereklidir. Düşük sıcaklıktaki pekmez her zaman daha faydalıdır.
Düzenli spor yapmak ve kilo vermek insülin direncini kıran en önemli faktörlerdir.
İnsülin direnci sınırda demek, açlık kan şekerinin 100-125 mg/dL; HbA1c değerinin 5,6-6,4 arasında olması; OGTT değerinin 140-199 mg/dL olması olarak ifade edilebilir. Bu değerler diyabet hastalığı için riskli değerlerdir.
Vücudumuzdaki insülin üreten hücreler yavaş yavaş yok olur. Sonuç, kalıcı olarak yüksek kan şekeri seviyesidir. Ancak sağlıklı beslenme ve egzersiz yoluyla insülin direnci kontrol altına alınabilir ve hatta bazen tersine çevrilebilir.
- Tam taneli tahıl ürünleri tercih edilmeli. - Pirinç yerine bulgur veya kepekli pirinç tercih edilmeli. - Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği ,çavdar ekmeği,kepek ekmeği tercih edilmeli.
İnsülin direnci olan insanlar çabuk acıktıkları için sık küçük öğünler şeklinde ve glisemik indeksi düşük besinlerle beslenmeleri uygun olur. Üç ana üç de ara öğün yapılabilir.
Günde en az 30 dakika ve haftada ortalama en az 5 gün tempolu yürüyüş gibi fiziksel aktivitelere girmek insülin direncini düşürmek için gerekli ve yararlıdır. Fiziksel egzersiz miktarını artırmak için hiç bir yaş geç değildir. Sağlıklı bir şekilde kilo almak ve vermek önemlidir.
İnsülin direnci hücrenin enerji bakımından aç kalmasına ve buna bağlı olarak metabolizma hızı yavaşlamasına neden olur. Hızlı kilo alma ve/veya kilo verememe ile insülin direncinin birlikte anılmasının sebebi metabolizma üzerindeki olumsuz etkileridir.
2017'de yapılan bir başka çalışmada ise, çörek otu tohumu yağının zamanla insülin üretimini artırarak, insülin direncini azaltarak, hücresel aktiviteyi uyararak ve bağırsak insülin emilimini azaltarak HbA1c'yi — ortalama kan şekeri seviyeleri— azalttığı sonucuna varmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri