Baz mı? Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır.
Cevap: Yoğurt asidik bir maddedir. Açıklama: Yoğurtta doğal bir asit olan laktik asit bulunmaktadır. Sütten yoğurt yapan bakteriler fermantasyon sonucu bu asidi sentezler.
Özellikle cildi beslemesi, cilt kırışıklıklarına, cilt lekelerine ve sivilcelere karşı doğal tedavi olanağı sunan bir sıvı olması da diğer faydaları arasında. Ayrıca yoğurt suyunun PH değeri 4 olup alkali bir yapıdadır ve cildin asit dengesini nötr edici özelliği vardır.
Yoğurt örneklerinin laktik asit cinsinden titrasyon asitliği oranlarının 1,04 ile 14,49 arasında değiştiği ve ortalama 3,65±4,19 olduğu; pH değerinin ise 3,43 ile 4,19 arasında değiştiği ve ortalama 3,81±0,19 olduğu tespit edilmiştir.
Geleneksel süt ürünlerimizden birisi olan yoğurt, laktik asit bakterilerini içeren, kendine özgü tat, aroma ve kıvama sahip fermente bir süt ürünüdür.
İlgili 35 soru bulundu
Yoğurt suyu, içerisinde bolca kalsiyum ve potasyum barındırır. Böylece onu tüketen insanların kemik ve dişlerinin daha sağlıklı bir yapıda olmasına katkıda bulunur. Sivilce, leke gibi şikayetleriniz var ise yoğurt suyu size şifa olabilir.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür.
Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Ayran ülkemizde yaygın tüketilen ve temelde yoğurda su ve tuz ilavesiyle elde edilen bir üründür. Bu çalışmada pH değerinin ayranın tuzluluk algısı üzerine etkisi araştırılmıştır. Ayran örnekleri 3 farklı pH değerinde üretilmiştir; pH 4.2, 4.4 ve 4.6. Her gruba aynı oranda tuz ilave edilmiştir (%0.5 w/w).
Yüksek miktarda sitrik asit içerdikleri için, limonların asidik pH'ları vardır. FDA'ya göre, limon suyunun pH değeri 2 ile 3 arasında değişiyor. Bu, limon suyunu 10.000-100.000 kez sudan daha asidik yapar.
Asidik Besinler
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Burada 1 su bardağı suyun içerisine orta boy yarım limon sıkılarak elde edilir. Limon içerisindeki asit ile alkali su özelliği kazandırmaktadır. Aynı işlemi limon yerine 1 yemek kaşığı elma sirkesi kullanarak da yapabilirsiniz.
Limon, asidik bir madde olmasına rağmen limon suyu alkali bir içecektir. Bunun nedenlerini yazımızın devamında sizler için açıkladık… Limon suyu, vücuda alınırken asidik bir özellik gösterirken sindirildikten sonra ortama bazik yan ürünler vermektedir. Bu durum da limon suyunu oldukça özel kılmaktadır.
Sütün ne sütü olduğuna bağlı olarak, ph değeri değişse de sütlerin ortalama ph derecesi 6,5 civarındadır. Bu veri de sütün asidik özellikler taşıyan bir madde olduğunu bizlere göstermektedir.
Yoğurt suyu belki de birçoğumuz için kulağa rahatsız edici gelebilir. Fakat bu sıvının içerisinde A, D, K, E, B vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi birçok farklı mineral vardır. Böylece vücudunuz için oldukça faydalı bir besin olma niteliği taşır.
Sonuç olarak ayran asittir.
Asitlerin yapısında hidrojen atomu (H) bulunur.
Sütün pH'sı türler arasında pek farklılık göstermemekle beraber bu değer inek sütü için ortalama 6.6 ve keçi sütü için ise 6.3-6.7 arasındadır. İnsan sütünün pH'sı ise alkalilik arz etmekte olup pH'sı 7.3'tür (Çizelge 1).
Yönetmelik, içme suyunun pH'ının 6,5–9,5 aralığında olması gerektiğini açıkça belirtmektedir. Aşağıdakiler bu kuralın istisnalarıdır: hala şişelenmiş su – asitliği 4,5 olabilir, karbonatlı su – 4.5'ten daha düşük bir pH'a sahip olabilir.
7 pH değerinin altındaki sıvılar asidik besin olduğu için uzmanlar bu seviyedeki yiyecek ve içecekleri önermez çünkü; pH değeri düşük olan maddeler organların işleyişini bozmaktadır.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir.
Erikli Su'yun pH değeri 7.86'dır. Nasıl Üretiliyor? Uludağ'ın zirvesinden gelen doğal kaynak suyunu, lezzetini ve tazeliğini koruyarak el değmeden şişeliyoruz, gerçekleştirdiğimiz özel analizler ile eşsiz lezzetini güvence altına alıyoruz.
Mavi Kapaklı kaynak (memba) suları içinde de Niğde'de çıkan Tekir, Eskişehir'de çıkan Kalabak, Bolu'da çıkan Abant, Kocaeli'nde çıkan Kipa, Sakarya'da çıkan Efemsu, Aydın'da çıkan Karlık Madran, Sakarya'da çıkan Fuska ve Aydın'da çıkan Şırlan suyu sağlık standartları yönünden en iyi 8 su markası olarak tespit edildi.
Sirke çeşit olarak asit grubuna girmektedir. Sirkenin pH değeri 2 ile 3 arasında olduğundan dolayı asetik asit olarak kabul edilmektedir.
Yoğurt probiyotik içeriği yüksek olmasından dolayı mide ve bağırsak florasını olumlu etkiler.
Özellikle bu grupta olan kola, 2.7 değeriyle en yüksek asitli içecek olup, sirkeden bile daha asitlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri