Bir maddenin gaz fazından sıvı fazına geçmesine yoğuşma, yoğuşmanın meydana geldiği sıcaklığa ise yoğuşma sıcaklığı denir. Havaların soğuk olduğu zamanlarda camların buğulanması, buzluktan çıkarılan cam sürahinin üzerinde su damlacıklarının bulunması yoğuşmaya örnektir.
Madde halinin gaz iken sıvıya dönüşmesine yoğunlaşma ya da yoğuşma denir. Yoğunlaşan madde çevresine ısı vermektedir ve böylelikle maddenin etrafı ısınmaktadır. Yoğunlaşma, buharlaşma olayının tersidir. En detaylı şekliyle yoğunlaşma, havadaki su buharının soğuk bir madde ile karşılaşarak sıvı hale geçmesidir.
Yoğunlaşma veya yoğuşma, maddenin fiziksel halinin gaz fazından sıvı faza değişimi ve buharlaşmanın tersidir. En sık su döngüsü anlamında kullanılır. Atmosfer içinde bir sıvı veya katı bir yüzey veya bulut yoğunlaşma çekirdeği ile temas ettiğinde, su buharının sıvı suya değişmesi olarak da tanımlanabilir.
Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz haline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir. Gaz hâlindeki bir maddenin ısı kaybederek sıvı hâle gelmesine ise yoğuşma denir.
Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir. Gaz hâlindeki bir maddenin ısı kaybederek tekrar sıvı hâle gelmesine ise yoğunlaşma denir.
İlgili 31 soru bulundu
Bir maddenin gaz fazından sıvı fazına geçmesine yoğuşma, yoğuşmanın meydana geldiği sıcaklığa ise yoğuşma sıcaklığı denir. Havaların soğuk olduğu zamanlarda camların buğulanması, buzluktan çıkarılan cam sürahinin üzerinde su damlacıklarının bulunması yoğuşmaya örnektir.
Yeryüzünden yüksekte olan bulutlar havanın soğumasıyla gerçekleşirken, sis soğuk olan yeryüzünün hemen üstünde bulunan su buharının yoğuşmasıyla gerçekleşir. Eğer nemli hava gökyüzüne yakın yerlerde yoğuşursa yağmur, dolu ve kar yağması gerçekleşir.
Yoğuşma; havanın içindeki su buharının, ortam sıcaklığı ve bağıl nem miktarına bağlı olan terleme sıcaklığından daha düşük sıcaklıktaki bir yüzeye temas etmesi sonucu gaz halinden sıvı hale geçmesidir.
Yoğuşma ve yoğunlaşma aynı şey midir? yoğuşma gazın sıvı hale geçmesi yoğunlaşma tanecik sıklığının artmasıdır yoğuşan madde dahada yoğulaşır. yoğuşma bir hal dir. İkisinin farklı kullanıldığı bir durumla karşılaşmadım. Faz değişikliği olarak ikisi de aynı şeyi açıklar.
Havadaki su buharının soğumanın etkisiyle katı ya da sıvı hâle geçmesine yoğunlaşma denir. Yoğunlaşmanın gerçekleşmesi için temel şart havanın soğumasıdır. Isınan hava kütlesi yoğunlaşmadan uzaklaşır. Başlıca yoğunlaşma türleri şunlardır: Bulut, sis, çiy, kırağı, kırç, yağmur, kar ve doludur.
Gaz halde bulunan bir maddenin çevresine ısı verme yoluyla sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Sahip oldukları özel ısı eşanjörü sayesinde yanan doğalgaz ile açığa çıkan ve bacadan dışarı atılacak baca gazının su buharındaki enerjiyi geri kazanarak toplam verimi önemli ölçüde arttıran cihazlara yoğuşmalı kombi denir.
Yoğuşmanın bir diğer adı da yoğunlaşmadır. Maddenin fiziksel halinde görülen gaz fazının sıvı fazına dönüşmesi işlemidir. Kısacası buharlaşma eyleminin ters halidir.
Yoğuşmalı kazanlar mevcut tesislerde, mesken ya da ticari komplekslerde, kamu ısı kurumlarında, merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda kullanım için oldukça uygundur.
Kırağılaşmanın bir örneği ise, donma sıcaklığı altındaki havada, su buharının öncelikle sıvı hale gelmeden doğrudan buz kristalleri halinde katılaşmasıdır.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir. Beş duyu organımızla algılayabildiğimiz (hissedebildiğimiz)ve eylemsizliği olan canlı ve cansız varlıklara denir.
Yoğuşma Nedir?:
Gaz halinde bir maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesidir. Isı veren bir madde yoğuşabilir. Buharlaşmanın tersidir. Yoğuşma yaşanırken cisim çevresine ısı verir.
Yoğuşan su buharı miktarı, (w – wsat)ρ/(t2 – t1) şeklinde (3) denklemine, bu miktarın, o sıcaklıktaki gizli ısı ile çarpımı da enerji denklemine eklenir. denkleminden [3], ısıtılan hacmin birim yüzey ala- nından olan buharlaşma hesaplanır.
Bildiğiniz gibi Saf suyun 1 atm'de kaynama ve yoğuşma noktası 100 C'dir.
2) Buharlaşmada madde sıvı hâlden gaz hâline geçer. 3) Yoğuşma sırasında ortam sıcaklığı azalır.
Yoğuşma, sıcaklığın yüksek basınçtan dolayı düşmesiyle olur. Gaz halindeki su buharları, sıcaklığın düşmesi ile birlikte sıvı haline gelir ve damla görünümü alır. Maddenin bu değişimine yoğunlaşma ya da yoğuşma denir.
Banyo, çamaşır kurutma, bulaşık, yemek pişirme ve hatta evde yaşayanların alıp verdikleri nefes ile sürekli nem/buhar oluşur. Buhar çıkış yolu bulamazsa evin içine hapsolur, duvarlarda nem ve küfe, camlarda ise yoğuşmaya/terlemeye neden olur.
Yoğuşmalı Kombiler
Ancak yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için yukarıda bahsettiğimiz gibi su sıcaklığının yaklaşık olarak 50°C üzerine çıkmaması gerekir.
Dışarısı soğuk olduğunda içi sıcak olan bir aracın camlarında su oluştuğunu görebilirsiniz. Isınan aracın içindeki sıcak hava, dışarıdaki soğuk hava ile temas ettiğinde yoğuşma meydana gelir. Bu da camın iç tarafında su damlalarının oluşmasına neden olur.
Bulutlar çok küçük su damlacıklarından oluşur. Soğuk bir hava tabakasına rastlayınca ısı kaybettikleri için bulutlardan yoğuşma çoğalır. Yoğuşma ile ağırlaşan su damlacıkları yer yüzüne doğru düşmeye başlar. Buna yağmur denir.
Bu su damlacıkları bir araya geldiğinde, yağmurlar meydana gelir ve yeryüzüne düşer. Yağmurlar bu şekilde kısaca bu şekilde oluşmaktadır. Su damlaları yoğuşma olayı ile birlikte, yağmur şeklinde dünyaya iner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri