* YDS daha çok akademik alanlarda geçerli bir sınavken YÖKDİL daha çok kurumsal alanlarda geçerli olan bir sınav. * YÖKDİL sınavında dil seviyeleri bulunmaz. YDS'de ise A, B, C, D ve E şeklinde 5 adet dil seviyesi bulunur. * YDS, KPSS A grubu için geçerli iken YÖKDİ, KPSS A grubu için geçerli olmaz.
Soru tipleri arasındaki iki fark bulunmaktadır; YDS'de diyalog tamamlama ve anlamca en yakın cümleyi bulma bölümleri varken, YÖKDİL'de ise bu bölümler bulunmamaktadır. 80 sorudan oluşan YDS ve YÖKDİL zorluk derecesi anlamında farklılık göstermektedir. YDS soruları YÖKDİL ile mukayese edildiğinde daha zordur.
Özetle, YDS ve YÖKDİL sınavları, İngilizce dil yeterliliğinin ölçüldüğü sınavlardır. YDS, ÖSYM tarafından düzenlenir ve daha yaygın olarak bilinirken, YÖKDİL, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenmektedir ve sadece üniversitelerin lisansüstü programlarına başvuran adaylar için geçerlidir.
Dil öğrenmek bir süreçtir fakat YÖKDİL Sınavı YDS kadar zor bir sınav değildir. Ya da TOEFL, IELTS sınavları gibi konuşma yazma becerilerini ölçmeyi hedeflemez. Ayrıca Sosyal, Fen, Sağlık gibi 3 farklı alana yönelik bir sınav olması, YÖKDİL'e hazırlanmayı daha kolay hale getirmektedir.
YDS ve YDT arasındaki en önemli fark, amacıdır. YDS, özellikle üniversitelerde lisansüstü programlara kabul edilmek için gereken İngilizce dil yeterliliğini ölçerken, YDT, kamuda çalışmak isteyenlerin İngilizce dil yeterliliğini ölçmek için yapılan bir sınavdır.
İlgili 19 soru bulundu
ÖSYM tarafından yapılan, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) birbirlerine çift yönlü olarak denktir/eşdeğerdir.
Üniversite hayali kuran öğrenciler için oldukça önemli olan YDT'nin sonucu ile adaylar, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren dil bölümlerine yerleşebilmektedir.
YÖKDİL'de 80 soru 100 puan üzerinden değerlendirilir. Her doğru 1.25 puan eder. YÖKDİL'den 70 puan almak için 56 net gerekir.
GÜNLÜK ORTALAMA 2.5 SAATLİK BİR ÇALIŞMAYLA 4 AY SONRA SINAVA GİRİLEBİLİR.
YÖKDİL Sınavında 50 Puana ulaşmak için 40 doğru. 60 Puana ulaşmak için 48 doğru. 70 Puana ulaşmak için 56 doğru. 80 Puana ulaşmak için 64 doğru.
Kısaca YÖKDİL, akademide tercih edilen ve pek çok alanda geçerliliği olan bir dil yeterlilik sınavıdır. Adayların İngilizce, Arapça, Fransızca ve Almanca dillerinde yeterliliğini ölçer. Alanınızla alakalı sorularla karşılaşabildiğiniz için YDS'den daha avantajlı görünse de YDS kadar kapsamlı bir sınav değildir.
YÖKDİL'e nerede kullanılabilir? YÖKDİL sınavı sonuçları, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim, TUS, DUS ve doçentlik başvurularında kullanılabilir. YÖKDİL sınav sonuçları ayrıca üniversitelerde akademik yükseltmelerde gerekli olan dil yeterliliği puanı olarak da kullanılabilir. YÖKDİL'e nerede kullanılabilir?
YÖKDİL, üniversite öğrencileri, öğretim elemanları ve akademik personelin yabancı dil yeterliliğini ölçmek amacıyla kullanılır. YÖKDİL sınav sonuçları, özellikle yüksek lisans, doktora programlarına başvuruda, akademik personel alımında ve yurtdışı eğitim programlarına katılımda gereklidir.
YDS İÇİN NE KADAR SÜRE ÇALIŞMALIYIM? Eğer YDS veya e-YDS'ye ilk kez hazırlık yapıyorsanız veya dil seviyeniz başlangıç düzeyi ise (0-40) bu durumda en az ortalama 6-8 ay arasında bir hazırlık süreci size iyi gelecektir.
YÖKDİL sınavı sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl boyunca geçerlidir. Bu süre içinde YÖKDİL sonuçlarını kullanarak başvurular yapabilirsiniz. Ancak, bazı üniversiteler veya programlar kendi belirledikleri geçerlilik sürelerine sahip olabilirler.
YDS sınav sonuçları, ÖSYM tarafından 5 yıl boyunca geçerlidir. Bu süre içinde, sınav sonucuyla başvurulan herhangi bir alanda (üniversite, yüksek lisans programı, iş başvurusu vb.) İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamak için kullanılabilir.
- 80 -89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, - 70 -79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, - 60 -69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, - 50 -59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir.
YÖKDİL sınavı, ÖSYM tarafından yılda iki kez yapılır. Sınavın birincisi genellikle Mayıs ayında, ikincisi ise Kasım ayında gerçekleştirilir. YÖKDİL sınavı için başvuru tarihleri sınav tarihlerinden önceki aylarda açıklanır ve başvurular da bu tarihler arasında alınır.
Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı için çalışmaya sıfırdan başlayacak adaylar, ön hazırlıklı, sıfırdan başlayan YÖKDİL programlarını tercih etmelidir. Bol bol okuma ve çeviri pratiği yapılarak kelime ve dil bilgisi konuları kalıcı bir şekilde öğrenilmelidir. Konular YÖKDİL bakış açısı ile öğrenilmelidir.
70-79 puan: B2 seviyesi. 60-69 puan: B1 seviyesi. 50-59 puan: A2 seviyesi.
60 doğru 75 puan getirir. 64 doğru 80 puan getirir. 68 doğru 85 puan getirir. 72 doğru 90 puan getirir.
YDT sınavı üniversitelerin dil bölümlerine ya da dil sınavı ile alınan bölümlere yerleşmek için gerekli olan sınavdır. YDT aynı zamanda YKS-3 olarak da geçmektedir. YDT sınavına girmek isteyen öğrencilerin sınavı başarıyla tamamlamaları için ortalama B1 Pre-Intermediate seviyesinde olmaları gerekmektedir.
YDT sınavından en az 0,5 netiniz olmalı.
Yani ya Türkçe'den ya da matematikten mutlaka en az 0,5 net yapılması gerek. (05.06.2018 tarihinde ÖSYM tarafından bu şekilde güncelleme yapıldı.) TYT puanı 180 ve üzerinde olmazsa Dil puanı hesaplanmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri