Optimum hızda vitesi 1'e alın.
yokuşuna, arabasına, şoförüne bağlı. 3üncü viteslik yokuş araba gazlıysa 2 ile de çıkılır. şoför acemi ise yüksek devir daha iyidir vesaire. bogaz koprusu yolunda fikirtepe onlerinden iyi kaptirilmissa camlicaya kadar 4 veya 5 ile gayet cikilabilir.
Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
o yokuşta kalkışta 1. viteste en az 4000 devire kadar hızlan, sonra hızlı bir şekilde 2. vitese geç, ancak o zaman 2. vites devrin 2000 üstünde olur ve rahat bir şekilde hızlanmaya devam edersin. Eğer arabada 3-4 kişi varsa 2. vitese daha üst devirde geçirmelisin. yoksa hızlanamayabilirsin.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır. Böylece araç güvenle hareket etmiş olur.
İlgili 33 soru bulundu
Yokuşta araç kaldırırken ilk önce aracın vitesi bire alınır daha sonra el frenini çekerek aracı normal şekilde kaldırır. Alınan bu önlem sayesinde araç geriye kaymaz. Araç harekete başladıktan sonra el freni indirilir aracın hareket etmesi sağlanır. Yokuşlu yollarda aracın hızı düşükken gaza basmayın.
3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır. Araç gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru hareket etmek isteyecektir. O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Vites yolda giderken kademeli bir şekilde devir her 2000'e geldiğinde atılır. Bu bir zorunluluk değildir ancak arabayı hızlı kullanmak istiyorsanız devir göstergesinde ibrenin 3000-4000 devirleri görmesini bekleyebilirsiniz.
Her ne kadar aracın motor hacmi, şanzıman oranları ve yük durumuna göre farklılıklar gösterebiliyor olsa da yokuş çıkarken her zaman iniş gibi düşük vitesle çıkmak gerekir. Özellikle dik rampalarda kaçıncı vitesle çıkılır sorusuna mutlaka düşebileceğiniz en alt vites olarak cevap verebiliriz.
Vites 2'deyken ise araç otomatik olarak üçüncü vitese geçmemektedir. Ortalama hızın 60 km olduğu durumlar bu vites kullanılmaktadır. Vites 3'teyken araç üçüncü vitesin üzerine çıkmamaktadır.
2. viteste kaldırmak daha iyi oluyor. ancak onun dışında 2. viteste kalkarak değişik fantazilerle arabayı mahfetmenin manası yok. balataya zarar vereceği belli zaten. boş yere zorlamaya gerek yok.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru bir şekilde devirde ve en doğru vites ile kullanılmasıdır.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Eğer açık havada yürüyüş yapıyorsanız yokuş yukarı yürümeyi tercih edin. Koşu bandında yürüyorsanız da bandın eğimini artırarak yükselin. Böylece daha çok efor harcayacaksınız ve daha çok kalori yakacaksınız. Bacak ve kalçalarınız da şekillenmeye başlayacak.
Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi 1.800 – 2.500 devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Aracınızı uygun olan (2.000 – 3000) devir aralığında kullanmaya özen gösterin. Yüksek devirlerde araç kullanımı yakıt tüketimini arttıracaktır.
Bu seviye dizel araçlar için 2000-2500 devirdir. Benzinli araçlarda ise vites değişikliği 2500-3000 devir arasında yapılmalıdır. Bu sayede araçta daha sarsıntısız bir vites geçişi de yaşanacaktır.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Debriyaj fren aynı anda. Eğer debriyaja basmazsanız durmaya yakın, hele ki yüksek vitesteyseniz devir rölanti devrinin altına inince motor, rölanti devrini arttırmak için gaz verecektir.
yokuş aşağı frene basarken,duracağın vakit debriyaja bas.başka hiçbir suretle debriyaja basmana gerek yok...
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
Çabuk hızlanmak gerektiğinde veya yokuş başlangıcı gibi daha çok güç isteyen durumlarda vites küçültülür. Bir vites düşürmek hemen her zaman güvenlidir, motor hızında 500 d/dak kadar farkı olur, bu da büyük bir tehlike oluşturmaz.
Merhaba , ışıklara yaklaşırken kırmızı yanıyorsa, debriyaj ve frene basarak duracaksınız , yavaşlama ve durma esnasında vitese dokunmuyorsunuz. Durduktan sonra , ayağınız debriyaj ve frene basılı iken boşa alıyorsunuz. Saniye göstergesi varsa trafik lambasında, son 5 saniye kala 1. Vitese alıyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri