Bu uygulamaları kullananların gözüne ilk takılan şey ise Çin'deki Tibet Özerk Bölgesi üzerinde neredeyse hiç uçak uçmaması. Devasa bir alanın uçaklar tarafından tercih edilmemesinin nedeniyse aslında oldukça basit. Günümüzde 'Tibet Platosu' olarak bilinen coğrafya seyrek nüfuslu ve dağlık bir alan olarak biliniyor.
Uçakların Flightradar'ları incelendiğinde Tibet üzerinden geçmediğini fark edebilirsiniz. Tibet Özerk Bölgesi, Çin'e bağlı seyrek nüfuslu ve oldukça dağlık bir alandır. 'Dünya'nın Çatısı' olarak bilinen bu bölge üzerinden pilotların uçmaması için son derece haklı nedenleri bulunuyor. Şurada Paylaş!
Çalkantılı hava durumu ihtimali azalır.
Çünkü fırtınaların karadan ziyade su üzerinde meydana gelme olasılığı daha yüksektir. Büyük Okyanus üzerindeki hava genellikle çalkantılıdır. Bazı bölgelerinde çok sayıda gök gürültülü fırtına vardır ve bu nedenle uçak uçurmak için güvenli bir ortam sayılmaz.
Çoğu ticari uçağın maksimum yaklaşık 42.000 fitte (12 bin 801 metre) uçması onaylanmıştır ve bu maksimum rakam “hizmet tavanı” olarak da bilinir. Örneğin, çift katlı Airbus A380 'super jumbo' için servis tavanı 43.000 fittir (13 bin 106 metre).
Genel olarak uçakların gövde kısmı Almanya'da, elektronik aksam ve iniş takımları Fransa'da üretiliyor. Ek olarak kanatlar İngiltere'de, kanat parçaları ve uçuş yüzeyleri Hollanda'da, kapı gibi malzemeler de İspanya'da üretilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Tüm bakımları eksiksiz yapılmak şartıyla, kısa menzilli uçuşlar yapan dar gövdeli bir uçak için ortalama 20-25 yıl; geniş gövdeli bir uçak için ise 30- 35 yıl arasında ömür biçiliyor.
Antonov An-225 Mriya (Ukraynaca: Антонов Ан-225 Мрія, NATO rapor ismi 'Cossack'), merkezi Ukrayna'da bulunan Antonov Tasarım Bürosu (Antonov Design Bureau) tarafından yapılmış stratejik hava taşıtıdır. "Buran Uzay Mekiğini" taşıma amaçlı yapılmıştır. AN-124 modelinin daha büyük halidir.
İnişten yaklaşık 15 dakika önce uçak alçalmaya başlar. Doğal olarak uçağın hızı da azalır. Uçağın sağlıklı şekilde yere inmesi için hızının 270 km/s olması gerekir.
Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
Rüzgar uçağın karşısında yer alırsa uçağın hızını yavaşlatacak bir etki gösterir. Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Akrobasi ve askeri uçakların aksine yolcu uçakları yapısal olarak ters uçmaya elverişli değildir. Bunun sebebi ise uçak ters döndüğünde yakıt ve hidrolik pompalayacak bir sisteminin bulunmamasıdır. Yolcu uçakları ters döndüğünde bu sebepten ötürü yakıt ve hidrolik sistemi çalışamaz.
Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır. Ayrıca uçak gövdesindeki boya da antistatik özellikli olur. Bu da elektriğin uçak içine geçmesini önler.
Peki uçaklar buna hazırlıklı değil mi? Uçaklarda oldukça yaygın olarak kullanan Jet A ve Jet A-1 yakıtlarının sırasıyla -40 ve -47 derecede donma noktaları bulunuyor. Antarktika'da ise özellikle de yüksekten uçulduğu için yakıtın donma tehlikesi bulunuyor. Bunun çözümüyse alçalmak.
Buna rağmen bir uçağın havada en fazla ne kadar zaman geçirebildiğine bakalım. Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir. En uzun süre uçan uçak rekoru; 2005 yılında Boeing 777-200 LR sınıfı uçağa aittir. 22 saat 42 dakika süren bir uçuş olmuştur.
Uçakta Evcil Hayvan Taşımak İçin Bilmeniz Gerekenler
Sorunun cevabı, hem yılın günlerine hem de günün saatlerine göre farklılık gösteriyor olsa da uçuşları gerçek zamanlı olarak takip eden Flightradar24'e göre, herhangi bir anda gökyüzünde, 8.000 ila 20.000 arasında uçak var.
Singapur Hava Yolları, dünyanın en uzun direkt uçuşunu gerçekleştirdi. Şirket, ilk Singapur-New York seferini 17 saat 25 dakikada tamamladı. Singapur'daki Changi Havalimanı'ndan kalkan uçak ABD'deki Newark Havalimanı'na indi. Uçuşta 19 bin kilometreden fazla yol katedildi.
Uçağın ful depoyla menzilini tamamladığını varsayarsak km başına yaklaşık 9,02 litre yakıt tüketir. Güncel Jet yakıtının litresinin 0,67 dolar (12,9TL) olduğunu da hesaba katarsak uçağımız km'de 6,04 dolar (116,5 TL) harcar ve deposu da 84.669 dolar (1.633.265 TL) maliyetle tam kapasite dolar.
1- Antonov An-225 Mriya
Antonov An-225 Mriya; 285 ton ağırlığı, 84 metre uzunluğu ve 88 metre kanat açıklığıyla dünyanın en büyük uçağı denilince akla gelen ilk uçaklar arasında yer alıyor.
1000 kişi kapasiteli
Hâlihazırda dünyanın en büyük yolcu uçağı yine Airbus tarafından üretilen A380. İki katlı ve geniş gövdeli uçak, 70 metre uzunluğa ve 80 metrelik kanat genişliğine sahip.
Hayır. Yolcu uçakları bunun için tasarlanmamıştır. Yolcu uçakları kanat şekillerinden dolayı oluşturdukları havadaki basınç farkını kullanarak yukarı itme kuvveti oluştururlar atmosfer belli bir yükseklik seviyesinden sonra o kadar çok incelir ki bu itme kuvveti ortadan kalkar.
Neredeyse tüm jet uçaklarda bir hava freni veya çoğu uçakta hava freni görevi de gören spoiler bulunur.
Kulvarında dünyanın en hızlı ve en yüksek irtifada uçabilen operasyonel insanlı uçağıdır. Seri numarası 61-7958 olan bir SR -71 28 Temmuz 1976'da 85,069 feet (25,929 m) yükseklikle "mutlak irtifa rekorunu" ve 1,905.81 knots (2,193.2 mph; 3,529.6 km/h) ile "mutlak hız rekorunu" kırdı.
World Air Forces 2021 raporuna göre; Türkiye'nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kayıtlı toplam 615 hava unsuru var. Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçak ve helikopterlerin sayısı şu şekilde: 245 Avcı uçağı (F-16) 48 Saldırı uçağı
800'e kadar yolcu taşıyabilen ve "dünyanın en büyük yolcu uçağı" olarak tanımlanan Airbus A380 tipi uçakla İstanbul Havalimanı'na ilk tarifeli uçuş yapıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri