Prize Takılı Uzatma Kablosu Elektrik Harcar mı? Prize takılı pek çok cihaz, çalışsa da çalışmasa da elektrik harcamaya devam eder. Bu durum, daha fazla elektrik tüketilmesine bağlı olarak elektrik faturası hesaplama tutarını artırır.
Sonuç olarak, prizde şarj aleti bırakmak azımsanamayacak miktarda elektrik tüketimine yol açmaktadır ve bu durumun toplum genelinde büyük bir etkisi vardır. Prize takılı elektronik cihaz bırakmayarak her birimiz küçük adımlarla enerji tasarrufuna katkı sağlayabiliriz.
Şarj Aletini Prizde Bırakmak Ne Kadar Elektrik Harcatır? Prize şarj aleti bırakmak yapılan araştırmalar doğrultusunda aylık 135W güç kullanımına sebep oluyor. Yıllık bu miktar 1,6 kWh'ye karşılık geliyor.
Üç kişi için bu saat başına 27 W ' tur. Mesela sabah telefonunuzu çıkardınız ancak cihazınız hala prizde diyelim. 18 saat prizde kalan cihazlar 27 x 18 = 486 Wh ' lik enerji tüketir. Günlük 486 Wh'lik enerji aylık; 30×486= 14.5 kWh, yıllık ; 14.5×12=174 kWh'lik enerji tüketimi demektir.
Cep telefonu şarjı, telefon şarjdayken ortalama 2W ila 6W elektrik harcar. Her ülkenin elektrik voltajı ve her şarj cihazının akım gücü farklıdır. Bu nedenle diğer ülkelerde şarj cihazlarının harcadığı elektrik çok küçük farklılıklar gösterir ancak elektrik faturasını etkileyecek seviyelerde farklar yoktur.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz. Ancak prize takılı olarak bırakılan bir şarj cihazı dahi kendine bağlı bir telefon olsun ya da olmasın elektrik kullanmaya devam eder.
Örneğin Xiomi marka, 10.000 mAh powerbank modeli orijinal standart kablosu (5volt/2A) kullanılarak şarj edildiğinde 5,5 saatte doluyor. Ancak normal bir standart kablo kullanıldığında (5volt/1A) ürünün dolum süresi 10 saate çıkıyor.
Boşta Olan Şarj Aleti Ne Kadar Elektrik Tüketir? Şarj aletleri ve içerisinde transformatör bulunan diğer cihaz ve aygıtların, boşta olduğunda tükettiği elektrik 1 volt ila 5 volt arasındadır.
Fişe takılı olan cihazlar kapalıyken de elektrik harcıyor. Bunların başında uydu alıcıları, televizyon, bilgisayar, ketıl, çay ve kahve makinası, çamaşır ve bulaşık makinası, klima ve sinema ses sistemleri geliyor. Ayrıca cep telefonu şarj aletleri de fişe takılı olduğu anlarda elektrik tüketiyor.
Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
Eğer “Prizde şarj aleti bırakmak elektrik harcar mı?” ya da “Prize takılı şarj cihazı elektrik tüketiyor mu?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız hemen verelim. Evet elektrik harcar.
Bir prize en fazla 15A, 3500w.. yüklenilebilir. Bunu 5-6 cihazda yapabilir, 2-3 cihazda yapabilir. Mesela; 1 adet su ısıtıcı 2500w,, birde soba bağladık 1600w , olmadı,, 4000w ı geçti,,, demekki, priz sadece su ısıtıcısını çalıştırır..
Çoğu kişi az sayıda çamaşır için bile makinesini çalıştırmaktadır. Çamaşır yıkarken en önemli tasarruf yöntemlerinden biri de makinenizi kısa programda çalıştırmaktadır. Uzun programlar hem makinenizin ömrünü kısaltmakta hem de gereğinden fazla elektrik harcamaktadır.
· 60 ekran televizyon, saatte ortalama 36 Watt, · 80 ekran LED özellikli televizyon saatte 50 Watt, · 108 ekran LED televizyon saatte ortalama 75 Watt, · 164 ekran LED televizyon ise saatte ortalama 150 Watt, elektrik harcar.
Elektronik aletler, çalışmıyorken de elektrik tüketmeye devam edebilirler. Bu yüzden elektronik eşyaları kullanmıyorken kapatmak veya fişten çekmek gerekir.
Genel olarak, bir televizyonun elektrik tüketimi yaklaşık 50-150 watt arasında değişebilir. Bu da ayda ortalama 40-60 kilowatt saat enerji tüketimi demektir. Yani, sadece bir televizyonun ayda ortalama 40-60 kilowatt saat enerji tüketimi olduğunu düşünürsek, bize ne kadar çok elektrik harcadığını gösterebilir.
Kapalı iken çok ama çok az harcar. Yani 5 TL bile harcamaz.
Şarj TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Bir kelimenin yazımı konusunda erişilebilecek en doğru kaynak TDK tarafından hazırlanan sözlük ya da kılavuzdur. Bu kaynaklar incelendiğinde “şarj”, bu kelimenin doğru yazılışıdır.
20000 mAh'lik büyük bataryası ile pek çok cihazı en az 5 defa tam şarj edebilecek kapasitedir.
30000 mAh powerbank modelleri; akıllı telefonları yaklaşık 12 kez, tablet bilgisayarları 3 kez tamamen doldurabilecek kapasitededir.
Quick Charge destekli bir adaptör kullanıldığında 5 saatte tam olarak şarj olmakta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri