Gelir Vergisi Kanunu'nun 24. maddesinin (1) numaralı bendine göre, Harcırah Kanunu'na tabi kurumlar tarafından harcırah veya yolluk olarak yapılan ödemeler bütünüyle gelir vergisinden müstesnadır.
Harcırah tutarı, benzer seyahatlerde Devletçe verilen en yüksek gündeliği aşarsa aşan kısım brüte götürülmek suretiyle gelir vergisi ve damga vergisi kesintisine tabi tutulmalıdır. Harcırah gündelikleri, miktarına bakılmaksızın SSK prim matrahının dışında tutulur.
Konuyla ilgili olarak, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Gider Karşılıkları”başlıklı 24'üncü mad desinin 1'inci fıkrasında, “Harcırah Kanunu'na tabi kurumlar tarafından harcırah veya yolluk olarak yapılan ödemeler'm gelir vergisinden istisna edildiği hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre, Kurumunuz tarafından personele yapılan harcırah ödemeleri Gelir Vergisi Kanununa göre ücret mahiyetinde olduğundan, bu ödemelerin mezkûr Kanunun 238 inci maddesi gereğince ücret bordrosu ile tevsik edilmesi ve temin edilen belgelerin bu bordroya ek yapılması icap etmektedir.
Resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımına ilişkin ödemeler sırasında düzenlenen kağıtlar avans ödemeleri de dahil olmak üzere damga vergisine tabi tutulacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Brüt maaş üzerinden işsizlik, sigorta ve sağlık sigortası primi çıkarıldıktan sonra kalan maaş gelir vergisi matrahına eşittir. Her ay bir sonraki aya aktarılan kesintili kalan maaşın toplamına Kümülatif gelir vergisi matrahı denir.
PERSONELE BORÇ OLARAK VERİLEN AVANSLAR
Bu durumda, ücret bordrosuna dahil edilmeyecek gelir vergisi kesintisi, SGK prim kesintisi yapılmayacaktır. Ancak, personele borç verme işleminin bazı riskleri mevcuttur.
İşverenlerin çalışanlarının ulaşımını karşılamak için ödediği, vergiden istisna tutulan yol parası 2024 senesi bedeli 88,00 TL'dir. Yani işletmeler, azami sınır olarak belirlenen bu tutarın altındaki günlük yol ücretini karşılar.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 24. maddesinin (1) numaralı bendine göre, Harcırah Kanunu'na tabi kurumlar tarafından harcırah veya yolluk olarak yapılan ödemeler bütünüyle gelir vergisinden müstesnadır.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, kurumunuz personeline yapılan harcırah ödemelerine ilişkin olarak düzenlenen kağıtların, ihtiva ettiği tutar üzerinden Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV-1/b bölümüne göre nispi damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
Gündelik Ödemelerinde Damga Vergisi Kesintisi Yapılması
Buna göre, aylık ve ücretlerin (harcırah ödemeleri dahil) ödenmesine ilişkin kağıtlar 2021 yılında da binde 7,59 oranında damga vergisine tabi tutulacak- tır.
Bu hükümlere göre yolluk veya harcırah olarak personele yapılan ödemelerin tümü (Gelir Vergisi Kanunu'ndaki yasal sınırı aşsa dahi) SSK kesintisinin ve bildirimlerinin dışında olacaktır.
Harcırah yönteminin seçilmesi durumunda, harcırah adı altında yapılan ödemenin net ücret ödemesi sayılıp vergilendirilmesi gerekmektedir. Harcırah uygulama yöntemlerine ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır.
ç) 23'üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde yer alan, işverenlerce hizmet erbabının işyerine gidip gelmesi için sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 88 TL. Yukarıdaki tutarlara kadar yapılan yemek ve yol yardımı ödemeleri gelir vergisinden istisnadır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre, gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir vergisine tabi gelir unsurları; ticarî kazanç, ziraî kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan oluşmaktadır.
Yurtiçinde verilecek gündelikler her yıl Bütçe Kanununun H-Cetvelinde yayımlanır. 01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arası Yurtiçi gündelik yolluk miktarları: Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar 465,00. Ek göstergesi 6400 (dahil) - 8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 435,00.
Yurtiçi Geçici Görevlendirmelere İlişkin Bilgiler
Akademik Personel Yurtiçi ve Yurtdışı Ödemelerine İlişkin Harcırah Yönergesi gereği yurtiçi harcırah üst limiti 750,00 TL 'yi aşamaz ve konferans katılım ücretleri ödenmez.
6245 Sayılı Harcırah Kanunu'nun 3'üncü maddesine göre, kanun gereği ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masraflarından biri, birkaçı veya tamamından oluşan ödemelere harcırah adı verilmektedir.
İşveren tarafından sağlanan servis hizmeti için ödenen tutar, işverenin gideri olarak kaydedilir ve işçi maaş bordrolarına eklenmez. Ancak, kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı hesaplamaları yapılırken, yol bedeli çalışanın brüt ücretine eklenmesi gerekebilir.
Yol vergisi, Osmanlı Devleti'nde uygulanmış ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında da başvurulan bir vergi olup, sonradan yürürlükten kaldırılmıştır.
Buna göre 2022 yılında söz konusu asgari ücret veya daha üstü ücret alanların yıllık brüt ücretleri üzerinden hesaplanan 8.608,16 TL istisna olarak dikkate alınacaktır.
Görev tazminatı, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve bu tazminata hak kazanma ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır.
İşveren tarafından personele verilen ödünçler, ücret olmadığından gelir vergisi tevkifatına tabi değildir. İşveren tarafından personele verilen paralar sadece ücrete mahsuben verildiğinde avans olarak nitelendirilir ve gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekir.
Maaş avansı olarak ödenen tutar, kişinin brüt ücretinden yasal kesintiler düşüldükten sonra kalan net ücret üzerinden kesinti olarak uygulanmaktadır. Bu doğrultuda avans için ödenen tutar çalışanın bordrosuna bir kesinti kalemi olarak eklenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri