Yönetim planında eğer yöneticiye aidat belirleme ve toplama yetkisi verilmişse yönetici herhangi bir karar alınmasına gerek olmaksızın ek aidat toplayabilir. Buna kar maliklerinin herhangi bir itirazda bulunma hakları yoktur.
Ali Güvenç Kiraz, son zamanlarda aidatlarla ilgili en sık karşılaşılan problemlere ilişkin şu bilgileri verdi: "Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
Site yönetimleri ile ev sahipleri ya da kiracıları zaman zaman karşı karşıya getirebiliyor. Ekstra ücret yasal mı? Aidatlardan karşılanması gereken rutin giderler için ekstra ücret talep edilmesi yasal değil.
İşçilik ücretleri ve sigorta primleri, ısınma, aydınlatma, temizlik, bakım-onarım giderleri arttığında, yöneticinin bu olağan yönetim giderleri için ek bütçe yapma hakkı da vardır.
Apartman ve Site yöneticisi toplantı yapmadan aidat artırabilir mi? Hayır! Kat malikleri toplantısı ile yönetim artan masrafları belgeleyerek artırma talebinde bulunabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Ev sahibi dairesini kullanmıyor ya da kiraya vermiyor. Bu durumda boş daireden aidat alınır mı sorusu akıllara geliyor. Söz konusu bu evlerden de aidat alınır. Apartmanda yer alan bir dairenin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememe durumunu etkilemiyor.
Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir. İcra takibi başlatılırken ise ilamsız icra takibi başlatılırken takip talebine kat malikleri kurulu kararı eklenebileceği gibi eklenmeden de takip başlatılabilmektedir.
Yöneticiler genel kuruldan yetki almadan aidat artışı yapamazlar. Bu şekilde yapılan artışlara malikler itiraz edebilirler.
Yönetici veya varsa yönetim kurulu her genel kurul öncesinde o tarihe kadarki elde edilen gelirlerle yapılmış giderlerin hesabını vermek zorunda.
AİDATLARA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ? Apartman veya site aidatlarına itiraz ancak kat malikleri genel kuruluna katılım ile mümkün. Kurula ev sahipleri katılırken kiracılar sadece ev sahibinin vekaleti olması halinde katılabiliyor. Kurulda kararlar (yönetici seçimi haric) yüzde 51 oy ile alınıyor.
Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir. Bu sorumluluk kira sözleşmesi gereği değil Kat Mülkiyeti Kanununun 22nci maddesi gereğidir.
Özetlersek; kat maliklerinin sorduğu sorular arasında apartman yöneticisi maaş alır mı gibi sorular da vardır. Apartman yöneticileri maaş değil, ücret alır. Apartman ve site yöneticisi ücreti -zorunlu olmamakla birlikte- kat malikleri kurulunda belirlenir.
Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35.maddesine göre kat malikleri birliğini temsile haizdir. Örneğin apartman kapısına cam taktırılması, ortak yerlere ilişkin elektrik faturasının ödenmesi vs. gibi hususlarda tek başına karar alabilir ve uygulayabilir.
Mutad giderler de her ay periyodik ödenen yakıt, kapıcı ücreti, genel su-elektrik gibi giderlerdir. Bunun dışında okuyucumun ikinci satırda saydığı asansör onarımı, mantolama gibi giderler mutad giderlerden değildir. Dolayısıyla yönetici bunlara her bağımsız bölüm maliki gibi tam iştirak olarak katılır.
Kanunun 36. maddesine göre yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri deftere (işletme defteri) tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur.
Denetçi Aidat Öder mi? Yönetici ve denetçiler, yönetim planında yazanlara ve kat maliklerinin yaptığı toplantılar neticesinde alınan kararlara bağlı olarak aidat ödememe hakkına sahip olabilirler.
Kat malikleri toplanıp bu cezayı öder.
Apartman karar defteri olmazsa, yöneticinin ve kat malikleri kurulunun aldığı kararlar ve yapılan işlemler kaydedilemez ve bu da hukuki sorunlara neden olabilir. KMK 33. madde uyarınca, kat malikleri kurulu defterinin düzenli olarak tutulması gerekir.
Apartman aidatları görevli apartman yöneticisi tarafından toplanır. Apartman yöneticisi aidat ödemelerini toplayabilmek amacıyla banka hesabı açılır ve bu hesaplarda aidatları biriktirir. Banka hesabı açmayan apartman yöneticileri ise elden makbuz yöntemiyle apartman sakinlerinden nakit olarak aidatları toplar.
Ancak, kiracının aidat ödeme yükümlülüğünün sözleşme ile belirlenmesi ve bu sözleşme hükümlerine uygun bir şekilde uygulanması durumunda, kiracı itiraz etme hakkına sahip değildir.
Hangi durumlarda apartman aidatı ödenmez? Aidatlar yönetim tarafından üstlenilen hizmetlerin yerine getirilmediği takdirde ödenmez. ... Hizmet alamadıkları konuları tek tek tespit eden malikler konuyu yönetime bildirmelerine rağmen aidat alınmaya devam ediyorsa, Cimer ve tüketici hakem heyetine de başvurabilirler.
Apartman veya sitelerde aidatı (avansı) kural olarak kat malikleri kurulu belirler. Ancak herhangi bir nedenle kat malikleri kurulunun aidatı belirlememesi halinde; yönetici veya yönetim kurulu da aidatı belirleyebilir.
Yani 1 ay ödenmese dahi söz konusu aidat borcu icra takibine konu edilebilir.
Site ve apartman ilan panolarına daire adı, isim ve miktar belirtilerek, aidat borç listesi asılıyor. Yöneticiler dikkat edin. Çünkü, bu şekilde aidat borçlusu ilanı suç sayılıyor. Hürriyet yazarı Oya Armutçu, bugünkü köşesinde, "Aidat borçlu listesini kapıya asmayın" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
Kanun maddeleri incelendiğinde yönetici veya yönetim kuruluna ya da kat malikleri genel kuruluna ortak kullanılan şeylerden yoksun bırakma, ortak abonelikteki suyu ya da elektriği kesme, ısınma sistemini kapatma gibi bir yetki kesinlikle tanınmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri