Lider, bulunduğu bölgeye yarar sağlayan, elindeki gücü kullanabilme yeteneğiyle doğru orantıda çevresini etkileyen kişidir. Sorumluluk alır, zeka ve bilgiye dayalı kararlar verir. Yönetici ise bir birimin sorumlusu konumundadır. Bu görevle alakalı olarak tekrar eden, gözetim ve denetimde bulunan kişidir.
Lider ve yönetici arasındaki farklar şunlardır: Liderler vizyon yaratır, yöneticiler ise hedef koyar: Liderler bu vizyona uygun şekilde hareket etmeleri için çalışanlarına ilham verir. Yöneticiler ise hedeflerini gerçekleştirmek için durumları kontrol eder.
Yönetici şirketin işleyişinden, tedarikçilerden, hissedarlardan, hükümet ve benzeri genel kuruluşlarla olan ilişkiden sorumludur. Lider ise hedefe giderken teşvik eden, ilham veren ve etrafındaki grubu etkileyen kişidir.
İyi bir yönetici, aynı zamanda liderlik özelliklerine sahip olabilir ve organizasyonun hem günlük işlerini düzenlerken hem de ekibini ileriye taşımak için vizyon ve ilham sunabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Yönetici değil, yönlendiricidir; denetlemez, güdüler; bürokratik otorite yerine morâl ve motivasyona odaklanır; liste ve bütçeye hakim olmakla yetinmez bir vizyonu vardır. Lider yönetici çalışanları şirket vizyonuna tutku ile bağlayan kişidir. Otoriteden değil, etkileşimden, iletişimden beslenen kişidir.
Yönetici mi? Yönetici sadece organizasyon içerisindeki belirli kriterler ve standartlar içerisinde koordinasyonu sağlar ve bir kontrol mekanizmasıdır. İyi bir yönetici aynı zamanda iyi bir lider olmak zorundadır. Yani ne sadece yönetici olmak, ne de sadece lider olmak yetmiyor.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
Yönetici, sorumlu olduğu ekibin ya da kurumun her türlü faaliyetinden sorumludur. Örneğin bir çalışanın izin alacağı günlerden, çalışma saatlerinde işini tam bir şekilde yerine getirmesinden, işlerin zamanında teslim edilmesinden, çalışan motivasyonunu sağlamaktan sorumludur.
Yılların sorusunun cevabı bunlardan biri ya da diğeri değil. Bazı liderler belli bazı özelliklerle doğabilir, lakin bir insanın nasıl büyütüldüğü, deneyimleri ve hayatı boyunca aldığı eğitimler onu büyük bir lider olmaya sevkeder. Sonuç olarak, lider olarak doğmaktan ziyade, lider olunur.
İyi bir yönetici, davranışlarıyla tutarlı ve örnek bir duruş sergilemeli; kısacası bir temsil yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca planlama, organizasyon, yönlendirme, rehberlik gibi konulara da yeterli derecede ilgi göstermelidir. Hiçbir çalışan söylediklerini kendi hayatına uygulamayan bir yöneticiyi, ciddiye almaz.
Yönetici, bir şirket veya organizasyonun yönetimini üstlenen bir kişidir. Yöneticiler, şirket veya organizasyonun amaçlarını belirler ve bu amaçları gerçekleştirmeyi hedefleyen çalışmaları yönetirler. Yöneticiler, ayrıca şirket veya organizasyonun işleyişini düzenler ve çalışanları yönetirler.
Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Yöneticinin temel rolü, çalışanların günlük çalışma programını, onlara işlerinin niteliği konusunda rehberlik ederek ve aynı zamanda işi çalışanlar arasında ilgi alanlarına, yeteneklerine ve becerilerine göre bölerek planlamaktır.
Yönetim yazınındaki bir çok eserde üst yöneticilerin sahip olmaları gereken beceri türleri olarak kavramsal beceriler, analitik beceriler ve karar verme becerilerinden yaygın olarak söz edilmektedir.
Yönetici: "Yönetme yetkisini elinde bulunduran", "yöneten kişi", "idareci".
Kurulan iletişim ne kadar sade, samimi ve açık olursa ekibinizle kuracağınız ilişkiler o kadar sağlam olmaktadır. Çalışanları motive etmek, onlara pozitif enerji vermek, onları ödüllendirmek, takdir etmek ve en önemlisi de çalışanları dinlemek; işe bağlılığı da artıracağından, liderde olması gereken özelliklerdendir.
Liderlik becerileri; iletişim, kişilerarası ilişkiler, planlama ve ikna etme gibi temel becerileri içerir. Liderler ekipleri yönetir, çalışmaları denetler, görevleri koordine eder, ekipler oluşturur, çalışanları geliştirir, performans değerlendirmesi yapar ve şirket hedeflerine ulaşmak için gereken becerilere sahiptir.
Liderlik, insanları ortak bir hedefe ulaşmak için harekete geçirme becerisine sahip olan ve bu amaç doğrultusunda, kendi güç ve motivasyonunu başkalarına da aktarabilen kişinin özellikleridir. Etkili liderlik, çevresindeki insanları, belirli bir hedef doğrultusunda beraber çalışmaya teşvik ve motive etmekle ilgilidir.
Yöneticinin gücünü makamından ve otoritenin verdiği imkanlardan aldığını; liderin ise gücünü kişisel ilişkilerinden ve yardımseverliğinden kazandığını ortaya atıyorlar. Liderlerin çalışanlarını şevk vererek işe yönlendirdiğini; yöneticilerin ise otokratik güçlerini kullanarak korku ile iş yaptırdıkları ifade ediliyor.
Bunlar arasında stratejik düşünme, insan yönetimi, karar verme, iletişim, liderlik ve duygusal zeka yer almaktadır.
Liderlik ve Yöneticilik Arasındaki En Önemli 4 Fark
Lider risk alır, yönetici riski değerlendirir. Lider insan ilişkileri yaratır, yönetici sistemler yaratır. Lider organizasyonu vizyonuyla yürütürken yönetici sistem ile yönetir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri