Yönetim yazınındaki bir çok eserde üst yöneticilerin sahip olmaları gereken beceri türleri olarak kavramsal beceriler, analitik beceriler ve karar verme becerilerinden yaygın olarak söz edilmektedir.
Yönetim becerileri, bir organizasyonun hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli olan ve bir yöneticinin sahip olması gereken yeteneklerdir. Başarılı bir yöneticinin sahip olması gereken temel beceriler arasında; liderlik, iletişim, karar verme, zaman yönetimi, problem çözme ve delege etme becerileri bulunmaktadır.
Bu becerileri; (1) İdarecilik Becerisi, (2) İnsan İlişkileri Becerisi, (3) Teknik Beceri ve (4) Karar Verme Becerisi olmak üzere dört grupta toplamak olanaklıdır bu becerilerin önem dereceleri örgüt yönetiminin değişik kademelerinde farklılık gösterecektir.
Katz'a göre bir yöneticinin ihtiyaç duyduğu yönetsel beceriler üç başlık altında sınıflandırılır. Bunlar: teknik beceriler, beşeri beceriler ve kavramsal becerilerdir. Yöneticilerin yer aldığı yönetim düzeyine göre bu becerilere duyulan ihtiyaç değişir.
İlgili 21 soru bulundu
İyi bir yönetici, davranışlarıyla tutarlı ve örnek bir duruş sergilemeli; kısacası bir temsil yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca planlama, organizasyon, yönlendirme, rehberlik gibi konulara da yeterli derecede ilgi göstermelidir. Hiçbir çalışan söylediklerini kendi hayatına uygulamayan bir yöneticiyi, ciddiye almaz.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Yöneticinin temel rolü, çalışanların günlük çalışma programını, onlara işlerinin niteliği konusunda rehberlik ederek ve aynı zamanda işi çalışanlar arasında ilgi alanlarına, yeteneklerine ve becerilerine göre bölerek planlamaktır.
Her şirketin her kurumun her oluşumun her projenin başarısı iyi yönetilmesine bağlıdır. Yöneticilik; anlık karar alma, planlama, organize etme, liderlik etme, motivasyonu yükseltme, değişimi anlama ve yönetme işidir. Yöneticilik görevi sadece bu işlerle de sınırlı değildir.
Liderlik; “Örgütü amaçlarına ulaştırmak için yöneticinin taşıması gereken yönetsel yetki ve kişisel yeterliliğin ürünüdür”. Liderlik; “örgütün amaçları ile personelin beklentileri ve gereksinimlerini uyumlaştıran ve bunları davranışa dönüştürme yeteneği bulunan yönetsel beceriler bütünüdür”.
Katz'a Göre Yönetim Becerileri
Katz yönetim becerilerini üç başlık altında toplamıştır: kavramsal beceriler, beşeri beceriler ve teknik beceriler.
Yönetici, gücünü yasa, yönetmelik veya kurallardan alır. Liderler ise • kendilerine verilen doğuştan yetenekleri güce dönüştürürler. Yöneticiler her ne kadar üst kademede olsalar da genellikle etkilenen • tarafta yer almaktadırlar.
Yönetim becerileri, bir kişinin bir organizasyonu veya ekibi etkili bir şekilde yönetebilmesi için gereken yetenekler ve yetkinliklerdir. Bu beceriler; liderlik, iletişim, karar verme, planlama, organizasyon, problem çözme, takım çalışması, motivasyon, zaman yönetimi ve stratejik düşünme gibi çeşitli alanları kapsar.
Yönetim becerileri, iş planlaması, karar verme, problem çözme, iletişim, yetkilendirme ve zaman yönetimi gibi şeyleri içeren bir yetenekler koleksiyonudur.
Sonuç olarak, her yönetici lider olmayabilir ve liderlik becerileri ayrı bir yetkinlik gerektirir. Ancak bu beceriler öğrenilebilir ve mevcut yöneticilerin, liderlik becerilerini geliştirmeleri takımlarının ve organizasyonların başarısı için önemlidir.
Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.
Yönetici olmak için; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya işletme mühendisliği, makine mühendisliği ve endüstri mühendisliği bölümlerinden mezun olmanız gerekir. Ancak ilgili bölümlerin yanı sıra şirket yapısı ve çalışma alanına göre farklı bölümlerden mezunlar da değerlendirilebilir.
Groysberg (2014) özellikle üst düzey yöneticilikte başarılı olmak için gerekli yedi yetenek sıralamıştır. Bu beceriler; (1) liderlik, (2) stratejik düşünme ve yönetim, (3) teknik ve teknolojik beceriler, (4) ekip ve ilişki kurma, (5) iletişim ve sunum, (6) değişim yönetimi ve (7) erdemdir.
İyi bir yönetici ise, alçak gönüllü olmalı, yaptığı çalışmaları, sorumlu olduğu topluluğa örnek olmalı ve kendi izlediği yollardan onlara bahsederek çalışma arkadaşlarına yol göstermelidir. Aynı zamanda iyi bir yönetici her zaman çalışma arkadaşlarına karşı biz dilini kullanmalıdır.
– Bütün davranışlarıyla tutarlı ve örnek duruş sergilemeli, temsil kabiliyeti yanında mutlaka; planlama, organizasyon oluşturma, yönlendirme, koordinasyon yapma ve rehberliği de sağlayan bir kontrol yetkinliğine sahip olmalıdır.
Bu kişiler; kolay iş delege edemeyen, hata odaklı, ekibin insiyatif kullanmasına sürekli engel olan, alt kademelerdeki çalışanların yaptığı işleri sürekli kontrol eden ve onlara iş konusunda güvenmeyen hatta kimi zaman kendi işi olmayan işleri de takip eden veya yapan, kaygılı kişilerdir.
Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, sorumluluk alan ve elindeki güç ile bilgilerini harmanlayarak kararlar alan kişidir. Yönetici, bir departman veya birimin sorumlusu olan, ekipleri gözetmek ve denetlemekle görevli olan kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri