Kokina çiçeği ayrıca çok su tercih etmeyen bir çiçek türüdür. Haftada 1-2 kere sulanması yeterlidir. Aksi takdirde çiçek solabilir, çürüyebilir. Yılbaşı çiçeği bakımı konusunda dikkat edilecek bir diğer nokta da güneş ışığına sadece şubata kadar maruz kalmaması gerektiğidir.
Kokina çiçeği bakımı, oldukça kolaydır. Kokina çiçeği vazoda suya konulur mu diye merak ediyorsanız, evet konulabilir. Ancak suyun kokina çiçeğinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde yapraklar çürüyebilir.
Kokina çiçeği su içinde yetişmez ve köklerinin sürekli olarak suyla teması bitkinin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, suya yerleştirildiğinde köklerinin çürüme riski vardır. Bu nedenle kokina çiçeği saksıda toprak içinde yetiştirilmelidir.
Eğer bu güzel çiçeklerin solmamasını istiyorsanız Kokina çiçeği bakımına dair dikkat etmeniz gereken birkaç faktör var. Kokina çiçeği için ideal olan sıcaklık normal oda sıcaklığıdır. Çok sıcağı da çok soğuğu da sevmez. Bu şekilde çiçek rengini uzun süre boyunca solmadan koruyabilir.
Yılbaşı çiçeği suda köklendirme sırasında bitkiden 2 veya 3 boğum olacak şekilde yaprak koparılır. Bunlar bir bardak içine konur ve üzerine bir boğumu geçecek kadar su eklenir. Bu yaprakların çok soğuk olmayan bir ortamda yaklaşık 3 hafta içinde köklendiği görülür.
İlgili 19 soru bulundu
Haftada 1 veya en fazla 2 defa sulama ile canlılığını koruyacaktır. Fazla suyu sevmediğinden, çok su aldığında kısa zamanda çürüyebilir. Sulamada aşırıya kaçmamalısınız. Yeşil yapraklarının bakımı için: Çiçeği satın aldıktan 1 ay sonra sap kısımlarını haftada 1 kez 1 gün boyunca suda bekletebilirsiniz.
Doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmadığını da unutmamalısınız. Sulama: Kış aylarında haftada 1 sulamanızın yeterli olacağı Atatürk çiçeğini ilkbahar ve yaz gibi havaların daha sıcak olduğu zamanlarda haftada 2 ya da 3 kez sulamalısınız.
KOKİNANIN UĞURU
Şans getirmesinin yanı sıra bir rivayete göre; kokina çiçeğinin yaprakları ve kırmızı meyveleri 1 yıl boyunca çürümez ya da solmaz ise çiçeğin sahibinin ev sahibi olacağına inanılıyor.
Kokinanın yeşil yaprakları Ruscus adı verilen yaprak ucu dikenli bitkinin dallarından oluşur, bu dalların üzerine Silcan adı verilen kırmızı meyveler bağlanır ve Kokina demeti oluşturulur. Bir inanışa göre Kokinanın bereket, şans ve huzur getireceğine inanılır bu inanış Kokinayı çok tatlı bir yılbaşı hediyesi yapıyor.
Kokina çiçeğinin şans ve mutluluk getireceğine inanılmaktadır. Bir başka efsaneye göre de eğer kokina çiçeğiniz bir sonraki yıla kadar evde bozulmadan durursa yeni bir ev alacağınıza işaret etmektedir. Kokina çiçeği, vazoda süs bitkisi olarak kullanıldığı gibi saksıda canlı süs bitkisi olarak da kullanılır.
Noel Yıldızı gibi çoğu yılbaşı çiçeği toprak yüzeyi hafifçe kuruduğunda sulanır. Kokina çiçeği ise cam vazoda saklanır. Saksının altındaki fazla suyun drenaj deliklerinden akmasına izin vermek gerekir. Bu bitkilerin saksısını su altında bırakmak kök çürümesine ve diğer sorunlara neden olabilir.
TOMURCUKLAR KIRMIZI KALMALI
Kokina çiçeği ile dilek tutma geleneği olduğunu da anlatan Düver, “Rivayet o ki eğer yılbaşında kokina çiçeği alıp dilek tutarsanız, çiçek bir yıl boyunca solmamasını sağladığınızda dileğiniz kabul olur.” Şeklinde konuştu.
Siz de 2022 yılında mutlu etmek istediğiniz sevdikleriniz için, yılın güzel geçmesini sağlayacak minik ama etkili süprizler yapmak isterseniz, onlara eşsiz görüntüsüyle kalpleri fethedecek Kokina Yılbaşı Çiçeği hediye edebilirsiniz.
Kokina, aydınlık ve havadar ortamları seven bir bitkidir. Yeşil yapraklarının solmaması için, aldıktan 1 ay sonra, haftada 1 kez köklerini suda bekletebilirsiniz. Ancak suda bekletme süresi, 1 günü geçmemelidir.
Öncelikle kokina çiçeğinin silcan adı verilen kırmızı meyvelerinin özellikle evcil hayvanlar için tehlikeli olabileceği, zehir etkisi oluşturabileceği söyleniyor, aklınızda bulunsun. Eğer evinizde en az bir hayvanla yaşıyorsanız ya da küçük yaşlarda çocuklarınız varsa onları bu bitkiden uzak tutmanızda fayda var.
Aralık ayında yetişen bitki iğne gibi yaprakları ve kırmızı taneleri ile hoş bir görünüm oluşturur. Kokina tarih boyunca eski İstanbul Rumları tarafından yeni yıl süslemesi olarak kullanılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Şurada Paylaş! Efsanelere göre eve alınan kokina çiçeği mutluluk, huzur ve şans getirir.
⏩ Sulama işlemi düzenli, ölçülü ve toprağın her yanına eşit dağılacak şekilde yapılmalıdır. ⏩ Çiçeğinizin sulamasını, yazları haftada 2 kez yapabilirsiniz. Kış aylarında haftada 1 gün sulama yeterli olacaktır.
Yılbaşı çiçeğinin topraktan ayrıştırıldığı kök suya konularak hemen hemen üç gün bekletilir. Sonrasında ise o kök farklı bir saksıya dikilmelidir.
Bu ağacın bakımının iyi olması için sulamasına dikkat etmelisiniz. Neme bağlı olarak, haftada 1 ya da 2 kez para ağacını sulamanız gerekir. Para ağacı çiçeği bakımı için bu sulama şekli son derece önemlidir. Ağacı sularken, su tahliye deliklerinden dışarı sızmaya başlayacak kadar sulama yapmalısınız.
Kokina, yeşil yapraklı dallarını kırmızı meyvelerle taçlandıran bir çiçek. Uğur getirdiğine, bir yıl boyunca solmadan, yapraklarını dökmeden tazeliğini korursa 'ev sahibi' olunduğuna inanılıyor.
Özellikle Akdeniz ikliminde yetişen bu bitki Antalya, Antakya gibi şehirlerde ve çevrelerinde yaygın olarak tanınıyor. Aktarlarda kurutulmuş haline ulaşılabilen bu bitkinin idrar söktürücü etkisi olduğu, böbreklerde taş oluşumunu engelleyici etkiler gösterdiği, hemoroid tedavisinde bile etkili olabileceği söyleniyor.
Ruscus aculeatus, Ruscus cinsine bağlı bir bitki türüdür.
Kokina çiçeği, mutluluk, bereket ve aile birliğini simgeler. Yılbaşı zamanında eve alınan kokina çiçeğinin, yeni yılda şans, uğur ve bolluk getireceğine inanılır. Ayrıca kokina çiçeğinin yaprakları ve meyveleri bir yıl boyunca solmaz veya çürümezse, o çiçeği alan kişinin bir sonraki yıl ev sahibi olacağına da inanılır.
KOKİNA EFSANESİ
Kokinaların şans ve mutluluk getireceğine inanılır. Başka bir efsaneye göre; yeni yılda aldığınız kokinalarınız bir sonraki yılbaşına kadar rengi bozulmadan evinizde aynı şekilde duruyorsa, bu yeni bir ev alacağınız anlamına geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri