Stratejik yönetim, bir şirket ve organizasyon'un amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi için fonksiyon üstü kararların formüle edilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi bilimidir. Stratejik yönetim, bir işletme'ye genel bir yön sağlar.
Stratejik yönetim veya stratejik planlama temelde bir planlama sürecidir. Klasik anlamdaki yönetim ve planlamalardan farkı ise içerisinde stratejiyi barındırmasıdır” (Şentürk,2005:23). “Stratejik yönetim bir organizasyonun geleceğe dair kararlar almasında kullanılan bir yönetim tekniğidir.
Stratejik yönetim modeli, işletmenin sahip olduğu kaynaklar ve yeteneklerle değişen çevre koşullarını uyumlaştırmaya, işletme için en uygun stratejiler ve hedefler belirlemeye çalışan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
Strateji kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiştir ve orijinali ''strategie'' şeklinde yazılır. Ayrıntılı plan anlamına gelen strateji sözcüğü, pazarlama, reklam ve halkla ilişkiler gibi farklı alanlarda proje hazırlama ve geliştirme manasında kullanılır.
Strateji (Fransızca stratégie), izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
İlgili 31 soru bulundu
Strateji, belirli bir amaca ulaşmak için geliştirilen bir plan veya yaklaşımdır. Strateji, başarının temelini oluşturur ve etkin bir şekilde yönetildiğinde, belirli bir hedefe ulaşmayı sağlar. Bireysel veya kurumsal seviyede, belirli bir hedefe ulaşmak için strateji belirlemek.
Stratejik Planlama Uzmanı Ne Demek? Stratejik planlama uzmanı, görev aldığı kurumun büyüme ve kârlılığını etkileyebilecek iç ve dış stratejik konularını belirlemek ve izlenmekle sorumludur. Uzun vadeli hedeflerin planlanması ve performans değerlendirmesi süreçlerinde rol alır.
Strateji bir planlama işi değil, bir geleceği inşaa etme işidir. Geleceği şekillendirme işidir. Strateji değişime uyum sağlamak değil, değişime yön verme işidir. Strateji kızıl okyanuslarda rekabet etmek değil, mavi okyanuslar bulmak ve rekabetten çıkmak işidir.
Strateji geliştirme, hedef belirleme, durum analizi, değerlendirme ve planlama süreçlerini kapsar. Misyon, vizyon, hedef gibi terimlerin hepsi stratejinin bir parçasıdır. Strateji, organizasyonun gideceği hedefi belirlemez. Belirlenen hedefe nasıl gideceğini gösterir.
Stratejinin önemi, bir işletmenin ne yapmak ve ne olmak istediğine göre geliştirilen bakış açısı sayesinde hedeflere ulaşma planlamasıdır. Günümüz işletmelerinde stratejisinin olmadığı durumda hedeflerini gerçekleştirmeleri mümkün değildir. Bu nedenle büyümek isteyen şirketler stratejik planlama yapmalıdır.
Stratejik yönetim süreci, işletmenin gelecekteki hedeflerini belirlemeye ve bunu gerçekleştirmek için gerekli stratejileri geliştirmeye başlamak için çalışmaların başlaması ile başlar. Bu süreç, işletmeyi başarıya götüren bir etkin planlama sürecidir.
Stratejik yönetim, bir şirket ve organizasyon'un amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi için fonksiyon üstü kararların formüle edilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi bilimidir. Stratejik yönetim, bir işletme'ye genel bir yön sağlar.
Sonuç olarak, yönetim sürecinin temel özellikleri; amaç belirleme, planlama ve organizasyon, koordinasyon ve iletişim, karar verme, delegasyon ve yetki devri, disiplin ve denetim ile değerlendirme ve geri bildirimdir. Bu özelliklerin etkin bir şekilde uygulanması, başarılı bir yönetim süreci için zorunludur.
Örgütlerde strateji tespitlerinde kullanılan portföy analizleri, Q-sort analizi, senaryo analizi, arama konferansları, misyon bildirimi, delphi tekniği, açık grup tartışmaları tekniği, fayda maliyet analizleri ve risk analizleri stratejik yönetimin diğer yaygın araçlarından bazılarıdır (Aşgın, 2008:22).
Stratejik planlama, şirketin uzun vadeli hedeflerine ve amaçlarına ulaşmak için önceden saptanmış bir planlama süreci olarak tanımlanır. Stratejik planlama, bir şirketin mevcut durumunu değerlendirerek, gelecekteki başarısını sağlamak için gerekli stratejileri, hedefleri ve araçları belirlemek için kullanılır.
Stratejinin üç önemli ve ana öğesi vardır. Bunlar; güç, zaman ve mekandır. David Jablonsky, Napoleon'un, bu üç önemli unsuru bir 'kullanma sanatı' olarak belirlediğini belirtmektedir.
Stratejik planlama uzmanı, bir kuruluşun veya şirketin stratejik hedeflerini belirlemek ve geliştirmek için çalışan bir profesyoneldir. Bu uzmanlar, kurumun gelecekteki yönünü ve hedeflerini belirleyen stratejik planların oluşturulmasında aktif rol oynarlar.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde ulaşmayı düşündüğünüz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecini üstlendiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler belirli bir yöne odaklanmanızı sağladığı için daha üretken olmanıza da yardımcı olur.
✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
STRATEJİ ; BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN TEMEL AMAÇLAR, GAYELER VEYA HEDEFLER VE ÖNEMLİ POLİTİKALAR PLANLAR BÜTÜNÜDÜR.... STRATEJİ ; BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN TEMEL AMAÇLAR, GAYELER VEYA HEDEFLER VE ÖNEMLİ POLİTİKALAR PLANLAR BÜTÜNÜDÜR.
Stratejik planlama müdürü yeni pazarlara girmek ve mevcut pazar varlığını genişletmek için teklifler de dahil olmak üzere organizasyonun stratejik ve uzun vadeli hedeflerini geliştirmek ve yönlendirmekten sorumlu kişidir.
İşletme stratejisi, şirketin uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için kullandığı bir plandır. Şirketin misyonunu, vizyonunu ve hedeflerini belirler ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli eylemleri ve kaynakları tanımlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri