Adalet, hakkın gözetilmesi ve sahibine teslim edilmesi anlamına gelmektedir. SPK da adaleti temel ilke olarak kabul etmiş ve şirketlerin bütün hak sahiplerine (şirketin tüm paydaşları) karşı eş standartlarda yaklaşması ve sözleşmelerine sadık kalması olarak tanımlamıştır.
Adil yönetim ise yöneten kişinin söz konusu adil tanımındaki ilkelere bağlı kalmasıdır. Yöneticinin altındaki hiç kimsenin haksız yere muamele görmemesi ve yönetilenler arasında ayırımcılık yapılmamasıdır.
Adalet insan davranışlarının doğru olup olmadıklarını gösteren en önemli ilkedir. Haksızlık ve onun sonucu olan adaletsizlik yasalara uymamak, her zaman fazlasını istemek ve eşit olmamak anlamına gelir. Hak ve adalet ise yasaya uygun davranmak ve eşitliğe riayet etmek demektir.
Adalet, hiç kimseye haksızlık etmemek, hakkaniyetli davranmak ve ayrım gözetmeksizin hüküm vermek anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali ''adil'' olarak yazılır. Türk - İslam kültüründe önemli bir yer tutan adalet, en önemli erdemlerden biri kabul edilir.
Adalet; kısaca haklılık ve hakka uygunluktur. Öznel anlamda adalet, herkesin hakkını ta- nıma konusunda değişmez ve kesin istektir. Nesnel anlamda adalet, karşıt çıkarlar arasında hakka (hukuka) uygun bir denkliktir, eşitlik düşüncesidir.
İlgili 23 soru bulundu
Haklı olduğunu düşündüğü arkadaşını yanın-da yer almak. Kendisi veya çevresinde fark ettiği haksızlıkları dile getirmek. Kendi haklarını savunduğu kadar çevresindeki insanların da haklarına saygılı olmak. Yapmış olduğu davranışların sonuçlarını kabul ederek karşı koymadan sonuçlarına razı olmak.
Adalet ilkeleri; pozitif hukuk metinlerinden çıkarılamayan, hukuk içeri- sinde yer alarak hukuka bazı ahlaki yükümlülükler yükleyen ilkeler olarak tanımlanabilir. Bu bağlamda temellerinde ahlak kurallarının yattığı ve ahlaki değere dayandığı söylenebilir40.
İlkel adalet, uygar adalet, denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet, sosyal adalet, ilahi adalet gibideğişik türleri vardır. Birçok noktada eşitlik, ahlak, ölçülülük ve hakkaniyet kavramları ile kesişir.
Adalet ve sorumluluk birbirlerini tamamlayan ve gerek bireyin kendisi ile ge- rekse toplum ile ilişkisinde dengeyi sağlayan temel unsurdur. Adalet bir kuvvettir ve zulmün karşısında durulan sorumluluktan doğmaktadır.
1. (Birinci anlamda) adalet, pozitif hukukun onaylanmasını ve onun doğru bir şekilde uygu- lanmasını ifade eder. (Buna göre) hukukun belirlediği her şey uygulanmalıdır. Hukuk, ondan key- fi sapmalara karşı korunmalıdır. 2. Bunun dışında adalet, hukukun nihai amacını ifade eder.
Adâlet, “davranış ve hükümde doğru olmak, hakka göre hüküm vermek, eşit olmak, eşit kılmak (Allah hakkında kullanıldığında 'şirk koşmak')” gibi mânalara gelen bir masdar-isimdir.
Genel planda her hak sahibine hakkını vermek anlamına gelen adâlet kavramı kur'ân-ı Kerîm'de inanç, karşılık, doğruluk, eşitlik, dengelilik, denklik ve benzerlik anlamlarına gelmektedir. Kullarının faydasına olan herşeyi en iyi bilen Allah'tır.
ADALET: Hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi. Haklı ile haksızın ayırt edilmesidir ● Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması. ● Hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme: ● Herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme, doğruluk manalarına gelen bir kavram ve bir değerdir.
Adalet toplumun oksijenidir; adalet olmazsa toplum nefes alamaz, gelişemez. Demokrasi ve barış, toplumdaki bireylerin adalet duygularının gelişerek vicdanlı olabilmeleriyle mümkündür. Modern toplum adaletle gelişir. Demokratik hukuk devleti, adaletin tüm sınıflar için uygulandığı ölçüde mümkün olabilir.
Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Bu anlamda herhangi bir durumun adil (adaletli) olup olmadığından söz edilebilir.
Adalet sahibi, adaletin hükmünü yerine getiren, yönetimin hangi kademesinde olursa olsun, yönetimindekileri adalet sınırları içinde sevk ve idare eden, her türlü hak ve ödevlerini insaf ölçülerine uygun bir tarzda tatbik eden, kısacası; adalet sıfatı ile nitelenmeyi hak eden yönetici.
Diğer bir ifadeyle adil bir sonuç için, hem maddi adaletin hem de şekli adaletin gerekli olduğu belirtilebilir. başlıca iki ilke söz konusudur. Bu ilkelerden birincisi, temel hak ve özgürlüklerin korunmasını gerektirirken, ikinci adalet ilkesi ise sosyal adaletle ilgili düzenlemelerin yapılmasını gerektirmektedir.
Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise, her hak sahibine hakkını vermek ve haksızları cezalandırmak şeklinde tarif edilir. İnsana iki, koyuna ise dört ayak verilmesinde bir eşitsizlik vardır ama adaletsizlik yoktur.
Öncelikle adalet, karşılıklı insan ilişkilerini düzenleyen toplumsal düzenin mümkün, ama zorunlu olmayan bir niteliğidir. O, ancak tali olarak insanın bir erdemidir; çünkü insan, eğer davranışı adil olarak kabul edilen toplumsal bir düzenin normlarına uyuyorsa adildir.
1. Yasa Önünde Eşitlik (Aritmetik Eşitlik) Eşitlik, en önemli adalet ve hukuk ilkesi olmasına karşın tartışmalardan bağışık değildir. İnsanların hangi açılardan eşit olması veya hangi eşitsizliklerin giderilmesi gerektiği, siyaset ve hukuk felsefesinin sönmeyen tartışma alanlarında biridir.
Adalet teriminin mastarı olan “adl” sözcüğü adalet yerine kullanılır. Adl, “doğru olmak, doğru davranmak, adaletle hükmetmek; eşitlemek vb.” manalara gelen bir mastardır. Ayrıca "doğruluk, hakkaniyet ve adalet" anlamlarıyla isim olarak kullanılır. Allah'ın isimlerinden biridir (Topaloğlu, 1988: 387).
tanımı bugün bile genel kabul gören bir tanımdır. Şöyle ki: Justitia est honeste vivere, neminemi laedere, suum cuique tribuere (adalet şerefli yaşamak, başkasına zarar vermemek, herkese hakkını vermektir.
Adalet kelime olarak adil olma tutumu demektir. Adil olma ise hakkı gözetme, haksızlık yapmama, herkese hakkını verme anlamına gelmektedir. Bu üç terimde ortak olan hak kavramıdır.
Hak kavramı, hukukun temel kavramlarından birisidir. Hak, adalete ve doğruluğa saygıyı temel alan bir ahlak ilkesidir. “Kişiye hukuk düzeni tarafından tanınmış yetki, özgürlük, olanak” şeklinde de tanımlanabilir. Adalet: Kısaca, haklılık ve hakka uygunluktur.
Biliyorlar ki adaletsizlik, sadece devleti/yönetimi, iktidarları ifsat etmez, siyaseti, ahlakı, dindarlığı ve toplumu da ifsat eder, bozar ve yıkıma götürür.! Ne yazık ki, günümüz itibariyle coğrafyamızda adaletten, adil yöneticilerden, adalet sisteminden ve adil bir toplumdan söz etmek kabil-i imkân değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri