Çok küçük çocuklar, yetişkinlerden vücutları hakkında bilgi almak isterler. Küçük çocukların hem kendi bedenleri hem de başkalarının bedenleri hakkında açık ve meraklı olmaları da gayet normal bir durumdur. Bu yüzden çocukla cinsellik hakkında konuşmak için ergenliğe kadar beklememek gerekir.
Cinsel eğitime başlamak için belli bir yaş bulunmamasına rağmen, anne babalar, çocukları okul öncesi dönemdeyken (3-4 yaş dolaylarında) ilk sorularla karşılaşırlar.
Cinsel organlar ve hormonlarda meydana gelen değişiklikler sonucunda ergenlerin 12-16 yaş arasında cinsel istek duymaları ve ilk mastürbasyon deneyimlerini yaşamaları normaldir. Kızlar klitorislerini keşfedip sürtünme yoluyla, erkeklerse penislerini okşayarak cinsel haz almaya başlarlar.
İnsanlarda temel cinsel kimlik 2 yaş sonlanmadan oturur. Cinsel kimliğin gelişimi çevreden etkilenir. Çocukların oyun, arkadaş seçimi gibi cinsel rolleri de 4-5 yaş civarında netleşmeye başlar. Cinsel yönelim; kişinin genel olarak kadına ya da erkeğe cinsel olarak ilgi duymasıdır (heteroseksüel, eşcinsel, biseksüel).
Ülkemizdeki yasal düzenlemeler 12-15 yaş arasında yaşanan cinsel ilişkiyi çocuğun cinsel istismarı olarak kabul etmektedir. Bu yaşlar arasındaki cinsel ilişki yasal olarak da, çocuğun yeterli olgunluğa ulaşmadığı bir dönem olduğu için de önerilmez.
İlgili 23 soru bulundu
Erkek çocukta sperm yapımı 12–15 yaşları arasında başlar. “Ejakulasyon”, diğer bir ifade ile meni fışkırtma 13,5 yaş civarında genellikle mastürbasyon sırasında meydana gelir. Daha sonra uykuda devam eder. Ergenlikte erkeklerde prostat, salgı kanalları gibi iç cinsel organlarda 7 misline varan artışlar gözlenir.
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği bilinçli olarak etkilenemez ve değiştirilemez; hele dışarıdan hiç mümkün değildir.
Gerçekte ergenliğin sancılı bir döneminde, biseksüel eğilimlerin baskınlaştığı geçici bir evredir. Kısaca özetlersek cinsel gelişim aseksüel, biseksüel ve heteroseksüel bir sıra izlemektedir. Aseksüel ve biseksüel evrelerdeki sorunların aşılması, heteroseksüel kimlik kazanımı için şarttır.
Erkek ergenlikte cinsel gelişim belirtileri 11 12 yaş dolaylarında ortaya çıkar. Üreme organlarının olgunlaşması ile erkek çocuklarda gece boşalmaları başlar. Birçok erkek çocuk eğer hazır değilse korkabilir. Kindsey'in cinsel davranış raporuna göre erkeklerin yaklaşık % 83'ü bunu yaşamaktadır.
Normalde sünnet derisi erkek çocuklarının ortalama %50'sinde 1 yaş civarında geri çekilebilirken bu oran üç yaşını geçtikten sonra yaklaşık olarak %89'a kadar çıkar. 6-7 yaş ortalamasında erkek çocuklarda %8, ergenlik çağında ise %1'dir. Büyük bir kısmı müdahale gerektirmezken az bir kısmı da müdahale gerektirir.
Aşırı cinsel istekte her türlü eşli ve eşsiz cinsel aktivitede artışla kendini gösterebilir. Masturbasyonun yanı sıra pornografi, sanal seks, telefonda seks gibi tiplari de görülebilmektedir.
Çocuklarda genellikle mastürbasyon 2 ile 6 yaşları arasında ortaya çıkan, çocuğun cinsel organıyla oynaması durumudur. Bu yaş aralığındaki çocuklarda mastürbasyon normal bir süreçtir. Bu süreçte çocuklar kendilerini tanımaya yönelik davranışlar sergiler, cinsiyeti, çocuğun kendi bedenini tanıma davranışıdır.
Çocukların cinsel bölgelerini algılaması tesadüfen yapılan davranışlar ve çevresel faktörlerden ortaya çıkabilir. Kız çocukları 9 ay, erkek çocukları 7 ay civarında cinsel organlarını keşfeder.
** Çalışma hayatı libidoyu her şekilde kötü etkiliyor. ** Kadınların kendilerini en şehvetli hissettikleri gün, regl döneminin 6. Günü. Bu günden itibaren ilk bir hafta da kadınlarda cinsel isteğin zirve dönemi. 'The Optimized Woman' kitabının yazarı Miranda Grey, bu döneme 'dinamik faz' diyor.
Cinsel yönelim, birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluşur. Bu faktörler arasında biyolojik, genetik, hormonal, çevresel ve psikolojik etkenler yer alabilir.
Eşcinsellik bir hastalık olarak kabul edilmediği için bir tedavisi de yoktur. Bir ruhsal bozukluk olarak kabul edildiği dönemde çeşitli psikolojik yöntemler, bugün rahatlıkla işkence olarak kabul edilebilecek davranış tedavileri, ilaç ve hormon tedavileri ve hatta beyine yönelik cerrahi girişimler denenmiştir.
Kişi eşcinsel ya da heteroseksüel olmayı kendisi seçmemektedir. Cinsel yönelimle ilgili çeşitli teoriler ortaya atılmıştır. Cinsel yönelim muhtemelen tek bir faktör tarafından değil, genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle oluşmaktadır.
Uluslararası Bilimsel Sınıflama kuruluşuna göre cinsel kimlik sorunları kişiler için doğuştan gelen sorunlar arasında kabul edilmektedir.
Terapilerle, ilaç ya da hormon tedavileriyle bu bozukluğu tedavi edebilmek tam olarak mümkün değildir. Uygun olgularda ciddi bir psikolojik hazırlık ve psikoterapi süreçlerinden sonra cinsiyet değiştirme operasyonları uygulanabilir.
Cinsiyet disforisi (CD), bir kişinin cinsiyet kimliği ile doğduğu cinsiyet arasındaki uyumsuzluk nedeniyle hissettiği sıkıntı. Cinsiyet disforisi olan insanlar tipik olarak trans olmaktadır.
Kız çocuklarda ise sürtünme, bacakları sıkıştırarak genital bölgeyi uyarma davranışları gözükebilir; bu da gelişimin olağan bir parçasıdır ve kesinlikle tepki gösterilmemelidir. Mastürbasyon davranışı, çocukların rahatlamak için yaptıkları davranışlardır.
Kadınlar bir gecede kaç defa ilişkiye girebilir? Erkekler bir gecede 2-3 defa cinsel ilişkiye girebilir. Ancak bu oran kadınlarda sınırsızdır.
Spermin en verimli zamanı, sağlıklı yaşayan genç yaşlardır. 50 yaşından sonra spermlerde yapısal anomaliler ve buna bağlı düşükler daha sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri