Yönergeler bir kurum, örgüt veya işletme içerisinde uygulanan yöntem ve süreçlere yöneliktir. Yönetmelikler bazen kurum dışındaki 3. kişilerin de bilmesi gereken uygulama ve kuralları içerirler. Yönergeler, daha çok uygulamaya yönelik prosedür ve etapları anlatırlar.
ÖZETİ: Anayasa'nın 138. maddesinde de yer alan, "Normlar hiyerarşisi" ilkesi uyarınca, hukuk kuralları yukarıdan aşağıya doğru "Anayasa", "Kanun", "Kanun Hükmünde Kararname", "Tüzük", "Yönetmelik" ve "Diğer alt düzenleyici işlemler (Yönerge, Genelge vb.)" şeklinde sıralanmakta olup, alt kademe yer alan bir normun üst ...
Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir.
Herhangi bir konuda tutulacak yol için üst makamlardan alt makamlara belli bir esasa dayanarak verilen buyruk, talimat, direktif. Bu buyrukların yazılı olduğu belge.
Bu iç yönerge şirketin yönetimini düzenler; bunun için gerekli olan görevleri, tanımlar, yerlerini gösterir, özellikle kimin kime bağlı ve bilgi sunmakla yükümlü olduğunu belirler.
İlgili 19 soru bulundu
''Yönlendirmek'' fiilinden türetilmiş olan yönerge kelimesi, bir iş yerinde düzeni sağlamak için hazırlanan kuralların yazılı olduğu belge demektir. Örnek Cümle: Bu işte kalıcı olmak istiyorsan yönergedeki tüm kurallara uymalısın.
Yönergeler, herhangi bir konuda tutulacak yol için üst makamlardan ya da örgütlerden alt makamlara ya da örgütlere, üst aşamadakilerin alt aşamadakilere verdikleri sözlü ya da yazılı buyruklardır. Yönerge sadece devlet idari yapısında yer alan bir düzenleme çeşidi değildir.
Herhangi bir konuda tutulacak yol için üst makamlardan alt makamlara belli bir esasa dayanarak verilen buyruk, talimat, direktif. 2. Bu buyrukların yazılı olduğu belge. 3. Yönetmeliklerde değinilmeyen konulara açıklık getirmek için düzenlenen resmî belge.
Alt satırda, "Türk hukukunda normlar hiyerarşisi" başlığında şu sıralama yapılır: Anayasa; haklarla ilgili anlaşmalar; kanun ve KHK; diğer anlaşmalar; tüzük; yönetmelik ve genelge.
Yönetmelik (Talimatname), Anayasanın 123. maddesinde tarif edildiği şekliyle; Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren konularda, kanunlara ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine aykırı olmamak koşuluyla çıkardıkları yazılı hukuk kurallarıdır.
Bununla beraber sadece yasama tarafından yapılanlar kanun olarak nitelendirilirler. Yürütme ve idare tarafından düzenleme yetkisi kullanılarak yapılan işlemler ise kanun hükmünde kararname, tüzük ve yönetmelik olarak adlandırılırlar.
MEVZUAT Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü.
Kanun tüzükten üstündür; çünkü, kanun Meclis, tüzük ise Bakanlar Kurulu tarafından konulmaktadır. Anayasa kanundan üstündür; çünkü, kanunu Meclisin adî çoğunluğu, Anayasayı ise kurucu iktidar koymuştur ve ancak tali kurucu iktidar, yani Meclisin üçte ikilik nitelikli çoğunluğu değiştirebilir.
İdare, 1982 Anayasasında düzenlenmiş olan Kanun Hükmünde Kararname, tüzük ve yönetmelikler dışında genelge, sirküler, talimat, tebliğ, yönerge, gibi isimler altında düzenleyici işlemler yapmaktadır. Doktrinde yaygın olarak bu işlemlere, Anayasada isimleri geçmediği için, adsız düzenleyici işlemler denilmektedir.
Normlar hiyerarşisi, hukukun üstünlüğünde, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak hazırlanan işleyiş düzenidir. Aynı zamanda normlar hiyerarşi düzenine Normlar Hiyerarşisi denmektedir. Normlar hiyerarşisinde, yönetmelik kanuna aykırı olamaz kanun da Anayasaya aykırı olamaz.
Her standardın geçerliliğini üstün standarda uygunluğundan aldığı bu metafor tüm hukuk düzenini (ve onu oluşturan normları) birkaç seviyeli bir piramit benzetmekte olup, 'normlar hiyerarşisi' 'Kelsen piramidini veya hukuk düzeni piramidi' isimleriyle de anılmaktadır.
Tüzükler
Bununla birlikte, bu Anayasa değişikliğinden önce çıkarılmış olan Tüzük- ler, hukuksal varlığını sürdürmektedir. Daha önce yayımlanmış metinlerde yer alan “tüzük” sözcükleri, “Cumhurbaşkanı'nca çıkarılan yönetmelik” yada “Bakanlıkça çıkarılan yönetmelik” biçiminde değiştirilmiştir8.
yasa/kanun: yasa/kanun aynı şeydir . kısa cevap aslında kuraldır . herkes tarafından kabul edilmiş olan bir hipotez vs. kanundur. kanun teori ile karıştırılmamalıdır( bilim kanunu) .
yönergemi yönetmelikmi? Üst norma aykırı olan düzenlemeler geçersiz kabul edildiğinden, idare yönerge hükmüne aykırı olan işlemini, savunma (dava) aşamasında genel yönetmeliğe uygun olduğu savunmasında bulunacaktır. Ayrıca Her zaman ve daima yönetmelik yönergeden üstündür.
Yönerge kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Kanun ile ilgili olan bir alanda yönetmelik çıkartma yetkisi Cumhurbaşkanına, kamu tüzel kişiler ya da bakanlara ait olarak belirtilmektedir. Ancak Bakanlar Kurulunun çıkarmış olduğu yönetmeliklere Cumhurbaşkanının imza atması gerekmektedir.
Avrupa Birliği hukukunda yönerge, birliğe üye olan tüm ülkelerin uygulamaya koymak ve yürütmekle yükümlü olduğu politikalardır.
Madde 1(1) – Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerinin; a) İşbirliğine, yetki ve görev alanlarına ait hükümleri düzenleyen, b) Kamu personeline ait genel hükümleri kapsayan, c) Kamuyu ilgilendiren, Yönetmelikler Resmi Gazete'de yayımlanır.
Yönerge, bir işin nasıl yapılacağını belirten, üst makamlardan alt makamlara doğru iletilen, sözlü ya da yazılı açıklamalara verilen isimdir. Örneğin ilçe milli eğitim müdürlüğüne, il milli eğitim müdürlüğü tarafından verilen, teneffüs saatlerinin nasıl düzenleneceğini konu alan yönergeler buna örnek verilebilir.
Farklı Sektörlerde ve farklı pozisyonlarda çalışanlar için Uzaktan Eğitim, Anket, Tebliğ ve güncel haberlerin paylaşılması Amacıyla Geliştirilmiş Bir Mobil Uygulamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri