Yönetsel güçlülük, yönetsel işlerin gerektirdiği uygun tepkiyi kolaylaştıran belirli duygusal, zihinsel ve davranışsal yetenekler setidir. Yetenekler, başarılı bir yöneticinin repertuvarının temel ve önemli bileşenleridir.
Yönetsel güç, çalışanların örgütsel güven düzeyleri üzerinde etki üreten önemli bir olgudur ve hizmet işletmelerinde bu olgu daha da önemli bir hâl almaktadır. Ayrıca, çalışanların işletmeleri ile kendilerini özdeştirmeleri ve daha iyi performans sergilemeleri konusunda da etkili olmaktadır.
Genel bir kavram olarak güç, istenilen sonuçlara ulaşabilmek için olaylar ve kişiler karşısında haklıya hak ettiğini verebilme yeteneğidir.
Yöneticinin gücünü makamından ve otoritenin verdiği imkanlardan aldığını; liderin ise gücünü kişisel ilişkilerinden ve yardımseverliğinden kazandığını ortaya atıyorlar. Liderlerin çalışanlarını şevk vererek işe yönlendirdiğini; yöneticilerin ise otokratik güçlerini kullanarak korku ile iş yaptırdıkları ifade ediliyor.
“Yönetsel Etkinlik” olarak da adlandırılan “Yönetici Etkinliği”, örgütün zirve hedeflerinin başarımı ile ilgilidir. Bu nedenle, “Yönetici Etkinliği” girdiler- le değil, çıktılar ve/veya etkilerle bağlantılıdır ve sonuçlara ulaşılması ile hizme- tin alıcılar üzerindeki etkisiyle ilgilenir (Henry vd., 1993: 62).
İlgili 37 soru bulundu
Yönetsel liderler, organizasyonun bütününde planlama, gelişme, kontrol ve değerlendirme konularında sorumluluk alırlar. Aynı zamanda mali yönetim ve kontrol, uzun süreli stratejik planlama, kaynak geliştirme ve siyasi boyutta da sorumluluk alırlar. Başarı göreceli bir kavram değildir.
Aytürk de yönetsel davranışı, yöneticilerin örgütün amaçlarını yerine getirmek için astları, üstleri, diğer yöneticiler ve müşterilere karşı sergilediği davranışların bütünü olarak tanımlamaktadır. Uyarılan ve uyaran arasında meydana gelen etkileşim, davranışları oluşturmaktadır.
Bu taksonomiye göre güç kaynakları; ödül gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü, özdeşim gücü ve yasal güçtür.
Liderlikte Güç Kaynakları
Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
Henri Fayol'e göre ise yetki, biri ast diğeri üst olan iki kişi arasında meydana gelen bir güçtür. Buna göre yetki bir üstün, astına emir veme hakkı ve itaat ettirme gücüdür. Ast itaat etmediği takdirde üst yaptırım uygulama gücüne sahiptir (Koçel, 2011, s. 554).
Dört güç kaynağı vardır. Bunlar; bulunulan pozisyon, kişisel özellikler, uzmanlık ve bilgiyi elde etme ile bilgiye engel olma konusunda sahip olduğumuz fırsatlardır.
1.1.Yetki: Bir örgüt içinde bulunan yönetsel makamlara verilmiş bir özelliktir. Yetki karar verme, diğerlerini harekete geçirme ya da örgütsel amaçları başarmak için belirli görevleri yaptırma hakkıdır.
Bu kuramda amaç bilimsel kuramda olduğu gibi verimlilik ve mantıklı bir örgüt kurmaktır. Yönetsel kuramda, yönetimin kendisi bir süreç olarak ele alınıp bu yönetim sürecine odaklanılıyor. Bu kuramda çalışan değil yönetici ön plandadır. Ayrıca karmaşık örgütlerin yönetilmesi de söz konusudur.
Bunlar genel olarak Klasik Yönetim Teorisi, Neo-klasik Yönetim Teorisi ve Modern Yönetim Teorisi'dir. Literatürde özellikle Weber'in Bürokrasi Teorisi, Taylor'un geliştirdiği Bilimsel Yönetim Teorisi ve Fayol'un geliştirdiği Yönetim Süreci Yaklaşımı, Klasik Yönetim Teorisi altında incelenmektedir.
İyi bir liderin özellikleri , iyi dinleyici olmaları, hakkaniyetli olmaları, sözlerinin eri olmalarıdır. En önemlisi de başarılı bir lider, zayıf yönlerinin de farkındadır ve krizleri fırsata çevirmeyi bilir.
Özdeşlik kavramı kişilerin kendi düşünce,inanç,davranış hatta duygularını değerlendirmek için başka kişilere nasıl atıfta bulunduklarını göstermektedir. Özdeşlik gücü biçimsel bir ilişki veya üyelik bağı olmaksızın kullanılmaktadır. Örn. En sevdiği sporcunun konuşmasını taklit etmek gibi.
“Karizmatik (Charismatic) Güç”: Bu güç kaynağı lideri başkaları tarafından çekici yapan kişisel özellikleri, sevgi, saygı ve güven yaratmayı ifade eder ve doğrudan liderin kişiliği ile ilgilidir.
Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s.
Güç kaynağı, bir sistem ya da düzeneğin gereksinimi olan enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adı. Cep telefonu ya da el feneri pili, bir pili doldurmak için kullanılan adaptör, bir bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç kaynağıdırlar.
Yönetsel Düzeyler
Örgütlerde alt, orta ve üst düzey yöneticiler bulunmaktadır. Bu yönetsel düzeyler arasında ki temel fark, yöneticilerin sahip olduğu otorite, yetki, sorumluluk ve örgütsel faaliyetlerin derecesidir.
İletişim, anlaşma, liderlik, tavsiyelerde bulunma ve görüşme, oldukça gelişmiş düzeyde bulunan yönetsel beceriler olarak bulunmuştur. Yöneticilerin en gelişmiş yönetsel becerilerinin anlaşma, en geliştirmeye ihtiyacı olunan becerilerinin ise bağlılık olduğu ortaya konulmuştur.
YÖNETSEL İŞLEVLER
Düzgün bir şekilde uygulandığında, örgütsel verimlilik ve etkililiği sağlayan ortak işlemler veya işlevler dizisidir. Yöneticilerin, yönetim konumlarının bir parçası olarak gerçekleştirdikleri görevlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri