Yorganların yılda en az 2 kez yıkanması öneriliyor. Özellikle mevsim değişikliğinde yorganınızı kaldıracağınız zaman yorganı yıkayıp tozdan ve kirden arındırmak, güvelerden korunmak için önemli bir adım.
Normal şartlarda yorganların senede bir defa yıkanması önerilir. Yorganınız kısmi olarak kirlendiyse.
Yıkama Sıklığı
Daha uzun süre bekletmek alerjik bünyenizi tetikleyebilir. Yine çok terleyen biriyseniz duruma göre haftada 1-2 kez değiştirilip yıkanması doğru olacaktır. Genel olarak nevresim takımları kış aylarında 2-3 haftada bir değiştirilebilir.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Doğal bir elyaf olan pamuk yorganı ve pamuk yastığı, makinenizin pamuklu ayarında ya da normal programında 30 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Yorganların yılda en az 2 kez yıkanması öneriliyor. Özellikle mevsim değişikliğinde yorganınızı kaldıracağınız zaman yorganı yıkayıp tozdan ve kirden arındırmak, güvelerden korunmak için önemli bir adım.
Bu sebeple ne sıklıkla yorgan yıkaması yapılacağı da merak edilir. Yorganları tertemiz tutmak için ideal süre 8 ila 12 ay arası demek mümkün. Nevresimler ise hafta ya da ayda 1 defa muhakkak yıkanması önerilir. Her yorganın kumaş ve iç yapı malzemesi farklı olduğu için, yıkama talimatları da değişkenlik gösterebilir.
Ekleyeceğiniz yumuşatıcı ise yünün yumuşacık olmasını sağlar. Yıkama sırasında dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise durulama adımıdır. Yorganın deterjan ve yumuşatıcıdan tamamen arınmış olduğundan emin olana kadar durulamaya devam edin.
8 kg ve üstü makina alırsanız sorun çıkmadan yıkarsınız yorganlarınıda 7 kg makinada yorgan yıkamak zor çünkü. Arçelik 64lt, Bosch 63lt. Çift kişilik büyük yorganları biraz sıkıştırmanız gerekecektir. Büyük çift kişilik yorganları yıkamak için minimum 65lt hacim gerekir.
Sıkmasını da 500 - 600 dereceye ayarlamanız yeterli olacaktır. Eğer kuş tüyü yorgan yada pamuk yorgan kullanıyorsanız makinenin en hassas programında yıkamalısınız. Pamuk yorganı kuruturken düz bir zemine yayıp kurutmayı tercih edin. Böylece pamuklar bir yerde toplanmayacaktır.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
Diğer Çamaşırlardan Ayrı Yıkayın
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Yün yorgan yıkanır mı diye düşünüyorsanız, bu sorunun cevabı evet; fakat dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Yün yorganların temizliğinde en etkili yöntem elde yıkama yöntemi olsa da büyük kapasiteli çamaşır makinelerinde de yün yorgan yıkanabiliyor.
Evet, 9 kiloluk çamaşır makinesi çift kişilik yorganları yıkayabilir.
Arçelik 10 kg'lık çamaşır makinesi!! Yorgan bile yıkayabiliyor..
8 Kg'dan 10 kg'a kadar olan tüm çamaşır makineleri ile yorgan, yastık kılıfları, nevresim takımları gibi birçok hacimli eşyaları tek seferde yıkayabilirsiniz.
Makineye sığmayan yorganları elde bir leğenin içerisinde yada küvette yıkayabilirsiniz. Soğuk suyun içerisine yorganı basın ve 1 - 2 saat bekletin. Ardından suya, yünlü çamaşırlar için kullandığınız deterjandan ekleyin. Yorganı çevire çevire yıkayın.
Mümkünse, güneş ışınlarının doğrudan gelmesini önleyin. Bu işlem, yün yorganın en ideal şekilde kurumasını sağlar ve daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. Ayrıca yorganı kuruturken arada bir çevirmeniz, her tarafının hızlı ve eşit derecede kurumasını sağlar. İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır.
Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz. Ancak aşırı lekelenme söz konusu ise bu ürünlerin yıkanmasında uygun leke çıkarıcıların kullanılmasında ve ön yıkama yapılmasında da herhangi bir sakınca yoktur.
Pamuk veya yün yorgan çeşitleri düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu sayede iç kısmında bulunan malzemeler topaklanmadan temizlenebilir. Pamuklu programında ve düşük sıcaklıkta yorganı yıkayabilirsiniz. Sıkma işlemini düşük devirde yapmanız yorganın toparlanmaması ve kırışmaması için önemlidir.
Temizlik uzmanları, yepyeni nevresim takımlarını kullanmadan önce ambalajından çıkar çıkmaz yıkamanın 'kesinlikle gerekli' olduğu konusunda uyardı.
Genel bir kural olarak, çarşaflarınızı 7 gece uykusunda bir yıkamanız gerekir. Çarşaflarınızı başka ürünlerle çamaşır makinesine atmamaya çalışmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri