Yorgun merminin düşme süresini kurşun tipinden ateşlenme hızına ve silah tipine kadar çoğu şey etkiler. Genel olarak aşağıya düşme süresi 10-15 saniye arasındadır.
Havaya sıkılan merminin, namlu çıkış hızını kaybetmesinin ardından yer çekimi nedeniyle serbest düşüşü ise "yorgun mermi" olarak ifade edilir. Bu patlayıcı maddenin yukarı tırmanışı bittiğinde saniyede yaklaşık 90-180 metre bir hızla hareket eder.
Havaya ateşlenen mermi, tırmanışını bitirdikten sonra (yerçekimi kuvveti nedeniyle) yere dönme sürecine geçer ve saniyede yaklaşık 90-180 metre hızla hareket eder.
Yorgun mermi, tabanca ya da tüfek gibi ateşli silahlarla havaya atış yapılmasının ardından merminin ulaşabildiği en yüksek konumdan aşağı düşmesine denir. Havaya dik şekilde yapılan atıştan belli bir süre sonra mermi maksimum yüksekliğe ulaşır. Bu aşamadan sonra mermi serbest düşüşe geçer.
Havaya doğru atış yapıldığında, mermi bir süre sonra namlu çıkış hızını kaybedip yer çekiminin etkisiyle hız kazanarak yere düşmeye başlar. Bu aşamada yorgun mermi olarak tanımlanır.
İlgili 43 soru bulundu
Yorgun Mermi Havada Ne Kadar Kalır? Merminin ne kadar yükseğe çıktığı, merminin çağına ve silahın ilk hızına bağlıdır. İlk hız ne kadar yüksekse, doğal olarak mermi de o kadar yükseğe çıkacaktır. 1500 metre yükseğe çıkan bir merminin yere düşüş süresi 10-15 saniye arasındadır.
Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir. Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir. Merminin serbest düşmesi esnasında hızı 160 km hıza ulaşabilir. Bu nedenle yorgun mermi ölümcül olabilir.
Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir. Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir. Merminin serbest düşmesi esnasında hızı 160 km hıza ulaşabilir. Bu nedenle yorgun mermi ölümcül olabilir.
3-) Mermilerin duvardan geçmesi için sadece silahın delici gücüne mi bakılıyor? C-) Hayır, silahınızın delme gücüne, duvarın/objelerin kalınlığına, duvar ve objenin delinme direncine bakılıyor. 4-) Duvar veya Objenin delinme direnci merminin delme gücünden fazlaysa ne olacak? C-) Merminiz duvardan geçemeyecek.
Uzar, “Ülkemizde genel olarak kullanılan 9 mm bir mermi, namlu çıkış hızıyla 90 derecelik bir atışla 1250 metreye ulaşır. Benzer olarak 75 derecelik atışlarda 1200 metre, 60 derecede ise 1000 metre yükseklik kazanır” dedi.
Eğer silah dik bir şekilde tutulur ve havaya öyle ateş açılırsa, mermiler yere daha yavaş düşüyor. Ancak aksi takdirde mermi normal bir atış sırasında olduğu gibi çok daha hızlı haraket ediyor ve can kaybına yol açabiliyor.
Medyada karşımıza maganda kurşunu olarak çıkan yorgun mermi, birçok deneyin ve tartışmanın ana konusu olmuştur. Havaya sıkılan bir kurşun, kuvvetli bir kinetik enerji ile ilerler. Patlama anındaki doğrusal hızı sayesinde ”zinde mermi” diye adlandırılır.
Dış balistik;Bir mermi, hava direncini yenmek ve dengeli (stabil) uçuş yapmak için uçuş müddeti boyunca hedef noktasına doğru ilk çıkış pozisyonunda gitmek zorundadır. Eğer mermi pozisyonunu değiştirirse, hatta takla atarsa, bu uçuşun planlandığı gibi sonuçlanmamasına ve menziline düşmemesine sebep olur.
Bir merminin ortalama hızı saatte 160 kilometre hıza ulaştığı için yer yüzüne düşüş hızı da bu nedenle ölümcül olabilmektedir.
Tabanca mermisi (Namludan çıkış hızı) 3.500 km/sa. Uçak, 3 mach=3.564 km/sa.
Şans eseri yaralanan olmadı. Akyazı'da meydana gelen olayda, müstakil evin çatısına nereden atıldığı belli olmayan yorgun mermi isabet etti. Metal sac olan çatıyı, altındaki tahta ve alçıpan tavan kaplamalarını da delen mermi, yatağın üzerine düştü. Şans eseri yaralanan olmazken, mermi nedeniyle çatıda delik oluştu.
Dr. Osman Celbiş ve Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç'un imzasını taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre, vücutta bırakılan mermi çekirdekleri, böbrek, karaciğer gibi organların iflasına yol açıyor, beynin fonksiyonlarını yitirmesine neden olabiliyor.
Mermi çıkış hızı merminin zamanına ve çağına, türüne ve kalibresine, namlu çapına ve ayrıca silahın içindeki yiv setlerine bağlı olarak değişir. İlk hız, 330 m/s (sesaltı) ile 1800 m/s arasında farklı değerler alabilmektedir. Tanklar tarafından ateşlenen KE mermisi yüksek namlu hızına sahiptir.
45'lik mermi, zırh delici bir 9mm'lik mermiden daha fazla delme gücü ihtiva etmektedir.” Ya da benzeri olarak “.45'lik oyuk uçlu mermi, 9mm'lik bir oyuk uçlu mermiden daha yıkıcıdır”. Kısacası mühimmat kıyaslarken önermemiz “.45 kalibre 9mm'den daha güçlüdür” şeklinde olursa doğru olacaktır.
Hastalar ortalama 15.7 (8.7-44) ay takip edildi. Kmğm ortalama iyileşme zamanı, Girgin tipinde 5.96 (3.5-14), /Iizarov tipinde ise 5.2 (2.5-28) ay olarak gerçekleşti.
Düşük dozlarda kurşun alımında akut etkiler, çoğunlukla hissedilmez. Öte yandan yüksek miktarda ve tekrarlanarak alınan kurşun, ağızda metalik tat, mide ağrısı, kusma ve diyareden başlayan; sinir sistemi hasarına bağlı intoksikasyon, koma, solunum durması ve hatta ölüme kadar uza- yan sonuçlar doğurabilir (13).
Hectopat. Merminin kalibresi, senin beslenmene göre 1-2 ay sürer. Bakmayın Türk dizilerinde 2 günde iyileşiyorlar.
Normalde barut merminin içinde bulunduğundan sudan etkilenmez kuru kalır. Tetiği çektiğinizde iğne primere vurur ve iticiyi yakarak merminin hızla ivmelenmesine neden olur. Bu nedenle suyun içinde ateş edilebilir. Fakat tabi çoğu silahın ıslanması makineye zarar verebilir.
Mermi çıkış hızı merminin zamanına ve çağına, türüne ve kalibresine, namlu çapına ayrıca silahın içindeki yiv-setlere bağlı olarak değişir. Mermi hızı, mermi çekirdeği namludan çıktığı andan itibaren azalmaya başlar.
Dr. Osman Celbiş ve Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç'un imzasını taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre, vücutta bırakılan mermi çekirdekleri, böbrek, karaciğer gibi organların iflasına yol açıyor, beynin fonksiyonlarını yitirmesine neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri