Distopya (anti-ütopya Yunanca dystopia), çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. Kelime ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır.
Distopik düşünmek, yaşamsal olana yönelen belli kısıtlamaların sınırlılığında düşünerek, o şeyin önemine ilişkin eleştirel bir bilinç kazanmak anlamına gelir.
Ütopya, gelecekte olması arzu edilen ideal toplum düzeni tasarımıdır. Var olmayan ancak gelecekte olacağına inanılan ütopyalarda her şey mükemmel derecede iyidir. Ancak gerçekleşmesi mümkün olmayan düşünceler olarak görülür.
Ütopya aslında alternatif bir gelecek düşünmektir. Sadece geçmişi değil aynı zamanda bugünü de hesaba katarak geleceği inşa etmektir. Örnek vermek gerekirse temiz bir İstanbul istemek bir ütopya değildir. Ütopyanın hemen hemen her açıdan bilinçli tasarlanması gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Ütopya; aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplumdur. Köken olarak Yunanca “yok/olmayan” anlamındaki ou, “mükemmel olan” anlamındaki eu ve “yer/toprak/ülke” anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir. Ütopyanın iki işlevi vardır. İlki mevcut durumu değiştirmek, ikincisi ise eleştirmektir.
Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti (Amharca: Ityopp'ya Federalawi Demokrasiyawi Ripeblik) Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır.
Ütopya; aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum. Ütopyalar, bugün gerçekleşmesi imkânsız toplum tasarımlarıdır. Köken olarak Yunanca "yok/olmayan" anlamındaki ou, "mükemmel olan" anlamındaki eu ve "yer/toprak/ülke" anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir.
Fransızca kökenli bir kelime olan 'Ütopik'; gerçek dışı, hayali anlamlarına gelmektedir. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'Ütopik' kelimesi, hayali olarak tanımlanmakatadır.
Distopya (anti-ütopya Yunanca dystopia), çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. Kelime ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır.
Ütopya, gerçek hayatta olmayacak kadar güzel ve ideal olan toplum biçimidir. Distopya ise ütopyanın tam tersi olarak bir toplum şeklidir. Ütopya, mükemmel anlamına gelirken distopya ise baskıcı toplumu ifade eder. Romanlarda ya da öykülerde distopya her zaman ütopik toplumlar için tehlikeli olmuştur.
Eserde alt başlık olarak “Bir peri masalı” ifadesi yer almaktadır. Birçok peri masalında olduğu gibi iyi ve kötü karakterlerin yer aldığı eser ütopya olarak başlamış ancak distopya olarak son bulmuştur (Şahin, 2017, s. 218).
Distopik, olası kıyamet senaryolarından birinin yaşandığı karanlık gelecek anlamına gelir. Ütopik toplumlarda bir toplum ne kadar uyumlu ve mutlu ise distopik toplumlar da bir o kadar umutsuz ve kaotik bir yapıya sahiptir. Distopyalarda gelecek olabildiğince umutsuz ve karanlık bir şekilde resmedilir.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (özgün adı: Nineteen Eighty-Four), İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir.
Yirminci yüzyılın sonlarında ortaya çıkan ve kadın yazarlar tarafından kaleme alınan feminist distopya ise, odak noktasına kadını koyan ve erkek egemen düzeni eleştiren anlatılardır.
Distopik romanlarda amorf bir sosyal yapı dikkati çeker. Küçük grupların kaybolmuş, geleneksel kültürün izlerinin silinmiş, sosyal rol ve statüler bireyin tercihlerine bakılmaksızın baskıcı bir biçimde dayatılmıştır. Arındırılmış bir toplum ideali adına sapmalar yok etme mantığıyla cezalandırılmaktadır.
ütopik aşk, aslında var olmayan, sadece hayal edilen kişiye duyulan aşk türüdür.
Devlet denilince de akla gelen, devleti konu alan ilk yazılı eser olan ve bu konuda birer dünya klasiği olmuş Platon'un “Ütopik Devlet”i ile Fârâbî'nin “Ütopik Devletleri”nin karşılaştırılması Siyaset felsefesi açısından yararlı bir çalışma olacaktır.
İngiliz filozof ve yazar George Orwell tarafından kaleme alınan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) adlı eser, yirminci yüzyılın en kayda değer distopya örneklerinden biri olması nedeniyle oldukça önemlidir.
Ütopya kavramı, Sir Thomas More tarafından 1516'da ortaya konulmuş- tur. More'un Latinceden türettiği kavramın kökünde muhtemel iki yazılış şekli bulunmaktadır. More bu kavramı, yer anlamına gelen 'topos' kelime- si, iyi anlamına gelen 'eu' ve yok anlamına gelen 'ou' takılarını birleştirerek oluşturmuştur.
Ütopya kelimesinin etimolojik kökenlerine inilerek More'un Antik Yunan felsefesini el üstünde tuttuğu ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra Devlet'in ve Ütopya'nın şehir yapılanmaları analiz edilmiştir.
Bilinen ilk ütopya ise "ideal devlet" tasarımı yapan Platon'un "Devlet" adlı eseridir. Diyalog ve kurgunun iç içe geçtiği bu eserde sosyal sınıflar bulunur. İnsanlar altın, gümüş, bronz ve demir sosyal sınıflar olarak ayrılmışlardır.
İlk olarak ütopya kavramının sözlük anlamları üzerinde durulacak olunursa; İngilizce sözlüklerde ütopya, Yunanca “ou” (olmayan) ve “topos” (yer) kelimelerinin birleşimi olarak ifade edilmekte ve “hiçbir yer” anlamında kullanılmaktadır (Reese, 1999: 800).
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
1602 yılında Campanella tarafından kaleme alınan Gü- neş Ülkesi bir ütopyadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri