Başkalarının videolarını tekrar kullanacaksanız eser sahibinden izin almanız gerekir. Eser sahibinin Youtube kullanıcı panelinde videosunun % kaçını kullandığınız belirtilir. Eğer izin almadıysanız eser sahibi 7 gün önceden bildirim göndererek videoyu kaldırmanızı isteyebilir ya da hemen kaldırılmasını isteyebilir.
FSEK kapsamında, bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı hak sahibi kişilerin yazılı izni olmaksızın kullanan kişi ise bir yıldan beş yıla kadar hapis veya adlî para cezasına çarptırılabilir.
Telif hakkıyla korunan bir şarkıyı kullanma izni almak için şarkının sanatçısını veya sahibini bulmanız ve doğrudan kendisiyle iletişime geçmeniz gerekir. Ünlü müzisyenlerle doğrudan iletişim kurmanız pek mümkün olmayabilir ama müzik yayıncılarıyla iletişime geçebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Açıklama detaylarında sadece kategori Müzik yazıyorsa telifsizdir. Albümü, Plak şirketi yazarsa telif hakkı vardır. Plak şirketi yazıyor / yazmıyor değil bunun kriteri. Üretilmiş her şey teliflidir.
Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Sahibinin ölümünden sonra alenileşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır. Eser sahibi belli değilse, koruma süresi eserin aleniyetkazanmasından itibaren 70 yıldır.
Videoyu açtıktan sonra videonun altına inerek bilgi kısmına gelin. Ardından bilgi kısmının en altında bulunan Bu videodaki müzik kısmı ve daha fazla bilgi edin kısmı bulunmaktadır. Daha fazla bilgi edin kısmı bulunuyorsa videoda telif hakkı bulunabilir. Daha fazla bilgi edine tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Kullanıcıları rahatlatmak isteyen YouTube, manuel hak taleplerine 5 saniye sınırı getirdi. Yani, video içerisinde müziğin oluşturduğu bölüm beş saniyeyi geçmiyorsa, manuel olarak yapılan hak taleplerinde kazanç talep edilemeyecek.
Telif hakkı olmayan müzik, yalnızca orijinal içerik oluşturucuya ait olmayan müziktir. İlgili bir taraf genellikle kullanım izni almak için bir kerelik ücret ödeyebilir. Telif hakkı olmayan müzikler kamuya açık alanda, Creative Commons müzik lisansları altında veya telifsiz müzik kütüphanelerinde bulunabilir.
· Telif Hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar.
Youtube'da telif hakkı ihtarları para kazanma durumlarında sakınca doğuracağını belirtmiştir. Bununla birlikte üç telif hakkı ihtarı alınması halinde hesabın tüm kanallarıyla birlikte kapatılacağını, tüm videolar kaldırılacağını ve yeni kanal açılamayacağını belirtmiştir.
Telif hakkı sahibi, telif hakkıyla korunan içeriğinin YouTube'da kendisinden izin alınmadan kullanıldığını tespit ederse telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma isteği (sadece yayından kaldırma olarak da bilinir) gönderebilir. Telif hakkı ihlali iddiası nedeniyle YouTube'dan içerik kaldırmak yasal bir taleptir.
Ne yapmalıyım? CEVAP : Telif hakkı, bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişinin, bu eser üzerindeki haklarının tamamıdır. Sözkonusu haklar, zaten eseri meydana getiren kişide olduğundan almak için yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
Unutmayın: Telif hakkına ilişkin düzenlemeler canlı yayınlar ve Shorts videoları için değil, yalnızca uzun videolar için geçerlidir.
Kısaca, orijinal bir yaratının kopyalanmasına veya kullanılmasına izin verme hakkıdır. Türk Hukukunda sanat eserlerinin ve fotoğrafın telif haklarına ilişkin asıl mevzuat 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'dur.
Bu eser, Telif hakkı süresi dolmuş ve/veya kamulaştırılmış olmasından dolayı Türkiye'de kamu malı olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 27. maddesi: Koruma süresi eser sahibinin yaşadığı müddetçe ve ölümünden itibaren 70 yıl devam eder.
Canlı müzik etkinliklerinde ise İcracı Sanatçıya ödenen Kaşe ücreti tamamen Sanatçının sergileyeceği performansa ilişkin yapılan bir ödeme olup, telif ödemesi tamamen icra edilen /edilecek eserlerin sahiplerine ilişkindir.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan eserler, eserin yaratıldığı andan başlayan doğal bir korumadan yararlanır. Eserin herhangi bir kuruma kayıt (tescil) ettirilmesine ya da onaylattırılmasına gerek yoktur.
İşletmeniz iktisadi bir amaç güttüğü sürece çaldığınız şarkılar için telif hakkı ödemeniz gerekir. Bu telif bedeli de Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP), Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu (MSG) gibi meslek birliklerine ödenir.
YouTube Studio'daki Ses Kitaplığı'ndan telifsiz prodüksiyon müzikleri ve ses efektleri edinerek videolarınızda kullanabilirsiniz. YouTube Ses Kitaplığı'ndaki müzikler ve ses efektleri telif hakkına tabi değildir.
Öncelikle YouTube Studio'yu açın. Açılan sayfada karşınıza bir kontrol paneli çıkar. Kontrol panelinin sol tarafında bulunan Kanalım yazan ve profil fotoğrafınızın bulunduğu menüden aşağı inerek 'Ses Kitaplığı' yazan sekmeye tıklayın. Açılan sayfada size birçok ücretsiz müzik ve ses efekti sunulmaktadır.
Telif hakkı almak için, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekir. Başvuru sahipleri Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün web sayfasından ilk başvurularını gerçekleştirerek, fiziki olarak telif hakkı belgelerini alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri