Sosyal medya platformlarında içerik üretenlerin; suç unsuru barındıran, kul ve kamu haklarını ihlal eden, özel halleri ve mahrem bilgileri ortaya koyan yayınlar üzerinden kazanç elde etmesi caiz değildir.
Kötülüğe ve günaha alet olacak bir konumda olmamak ise Müslümanın en temel görevidir. Dolayısıyla dinen meşru olmayan hizmetlerin / ürünlerin güven ve şöhret kazanmasına ve revaç bulmasına yardımcı olmak anlamına gelen video izleme, reklam tıklama gibi yöntemlerle gelir elde etmek caiz değildir.
Google, Youtube gibi sosyal medya mecralarından reklam geliri elde etmek caiz değildir. Sorumluluk site sahibinindir. Eğer siz bir günaha doğrudan veya dolaylı olarak destek veriyorsanız bundan sorumlusunuz. Çünkü ayet-i kerime çok net bir şekilde "Allah'a saldırıya karşı işbirliği yapmayın" buyuruyor.
Şayet sadece ankete katılanların fikirlerini öğrenmek için veriliyor ise bu durumda verilen ücret katılımcıya yapılan bir ikram olarak değerlendirilebilr. Ancak her iki durumda da yapılan ödemenin meşru kaynaklardan olması ve ankete katılımın dini yönden farklı sakıncalar da barındırmaması gerekir.
Başkalarının günaha girmesine vesile olacak şekilde dini böyle ticarete alet etmek daha çok günah olur. Netice: Dinden para kazanmak ve (Hakkımı helâl etmem) diyerek, Kur'an-ı kerimin öğrenilmesine mani olmak caiz değildir.
İlgili 20 soru bulundu
Meşru olmayan yoldan kazanılan bir malı, bir parayı şahsın kendisinin yemesi caiz olmayıp, haramdır. Eğer bu mal hırsızlık, gasp gibi yollarla haksız yere ele geçirilmişse, insanın onu kazancından ayırması, uzaklaştırması gerekir. Bu halde sahibi belli ise, malın ona verilmesi gerekir.
Bir kimse, Allahü teâlâ emrettiği için çalışır, rızkını helal yoldan ararsa, ezelde belli olan rızkına kavuşur. Bu rızk, ona bereketli olur. Bu çalışmaları için de sevap kazanır.
Domuz, içki, leş, hırsızlık, rüşvet, gasp gibi sebeplerle elde edilen mallar hem zatı hem vasfı itibarıyla haram mal olurken faiz, kumar, ihtikar gibi sebeplerle elde edilen mallar ise vasfı itibarıyla haram sayılır.
Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir? İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
“Helal para; hakkı verilerek, kimsenin gücü imkanı gasp edilmeden harama bulaşılmadan kazanılan paradır. Haram para nedir; faiz parası, kumar parası, hırsızlık parası, dolandırıcılıkla alınmış para, rüşvetle alınmış para, başkasına söylediğinde utanacağın para haram parasıdır.
Haram malı, hediye vermek caiz olmaz. Haram olduğunu bilenin de, bunu alması caiz olmaz. Eline, haram mal, mesela para geçen, bunu sahibine vermeli, sahibi bilinmiyorsa, fakire sadaka vermelidir. Başka yere vermesi günah olur.
İslâm dini, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan sağlamalarını emreder. Gayrimeşru ve haram yollarla elde edilen kazanç ile ibadetler yerine getirilemez. Dolayısıyla bu kazanç ile kurban ibadetini yerine getirmek caiz değildir.
İslâm nazarında en faziletli kazanç yolları ziraat, ticaret ve sanattır. Memuriyet ve işçilik de dinimizin mubah gördüğü kazanç yollarındandır.
YouTube'dan AdSense ile para kazanma potansiyeli kanaldan kanala değişir, ancak içerik oluşturucuların 1.000 izleyici tıklaması başına yaklaşık 3 ila 10 ABD Doları kazanacağı tahmin edilmektedir. Bu, günde 10.000 görüntülemeye sahip bir içerik oluşturucunun 300 ABD Doları veya daha fazla kazanabileceği anlamına gelir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Herhangi bir video paylaşım sitesi / uygulaması üzerinden yayınlanan videolarda, dinen yasaklanan bir unsur olmaması, videoların resmi kurallara ve usulüne uygun olarak yapılması ve reklam içeriklerinin de dinen caiz ve meşru olması gerekir.
GENEL OLARAK KUMAR KAVRAMI
“Kazanç amacıyle oynanan oyun olup, bütün kâğıt oyunları buraya girdiği gibi, rulet şeklinde oyunlar, hatta at koşuları da girer.
CEVAP: Katılımcıların ortaya belli bir miktar para veya bir mal koyup oyun sonunda kazananın ona sahip olduğu bütün eylemler, adı ne olursa olsun kumardır, dolayısıyla haramdır. Fakat üçüncü bir kişi, ortaya bir miktara para veya mal koyar da kazanan, o malı alırsa o zaman helal olur.
İslâmiyette kâr haddi yoktur. Yalnız, sıkışık durumda olanlara, yiyecek, giyecek ve barınacak lüzumlu eşyayı yüksek fiyatla satmak haramdır.
Onun için karşılıksız, emeksiz, sermayesiz ve alın teri dökmeden kazanılan bir kazanç her ne yönü ile ne olursa olsun zaten haramdır.
Öncelikle bilinmelidir ki Allah'ın yeryüzündeki nimetlerinden helal olanlar çoktur, saymakla bitmez. Haram olanlar ise sınırlıdır, sayılıdır. Müslümana düşen sınırlı sayıdaki bu haramlara düşmeden helal olanın peşinde koşturmak, helal kazançla meşgul olmak, emeksiz ve haksız kazançtan uzak durmaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, mevzuata aykırı define aramanın kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geleceği için caiz olmadığına hükmetti.
Buna göre faiz, kumar, içki gibi İslam'ın haram kıldığı ürünlerin alım-satımını yapmak, bu ürünlerin ticareti için aracı olmak, pazarlamasını yapmak vs. alanlarda çalışmak caiz değildir.
Efendimiz (sav)'e “Hangi kazanç daha temiz ve en iyi olanıdır diye sorulduğunda; “Kişinin el emeği ve aldatma bulunmayan meşrû ticaret ile elde edilen kazançtır.” [7] buyurmuş. Yine “Hiçbir kimse asla kendi kazancından daha hayırlı bir rızık yememiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri