Sorgun,toplamda 100.000 civarındaki nüfüsuyla Yozgat'ın en büyük ilçesidir.Yozgat İl Merkezine'ne 35 km uzaklıkta olan ilçe doğuda Akdağmadenive Sraykent, batıda Yozgat Mekez İlçesi, güneyde Sarıkaya,Kuzeyde Aydıncık ve Çekerek İlçeleri ile çevrilidir.
Sorgun, Yozgat'ın bir ilçesidir.
1960'lı yıllarda ilk kömür ocaklarının açılması, bununla birlikte nakliyeciliğin gelişmesi, ilçenin E88 karayolu üzerinde olması Sorgun'un yoğun bir göç almasına sebep olmuştur. Bu tarihten sonra Sorgun'da ekonomik ve ticari hayat gelişmiş; Sorgun, Yozgat'ın en büyük ilçesi konumuna gelmiştir.
1928 yılında Köhne-i Kebir (Büyük Köhne) olan ismi Sorgun olarak değiştirilmiştir. Bir ara ilçeye Yeşilova dendiğinde bilinmektedir.
İlçeler. Yozgat, on dört ilçeden oluşmaktadır. Bunlar; Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Şefaatli, Sorgun, Yenifakılı, Yerköy ve Yozgat.
İlgili 36 soru bulundu
1847'deki yönetsel bölünmede, Bozok Livası Eyalet-i Sivas'tan ayrılarak kendi başına bir eyalet olmuştur. Bu dönemde Bozok Eyaleti, Merkez Liva ile Kayseri Livasından oluşuyordu. 1867'de, Yozgat kazasının içinde bulunduğu Bozok Sancağı Ankara Eyaletine bağlıydı.
SORGUN'DA TARİH, KÜLTÜR VE EKONOMİ
Zengin kömür yatakları ve jeotermal kaynakları ile ünlü olan Sorgun, aynı zamanda 7000 tonla Türkiye'nin en zengin uranyum yataklarına sahiptir. Sorgun,İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümünde,Yozgat,Sivas karayolu üzerinde kurulmuştur.
-Yozgatlıların Oğuz boyu Bozok kolundan geldiğini.
Denizden yüksekliği 950m. Ve yüzölçümü 1769km. karedir. Sorgun,toplamda 100.000 civarındaki nüfüsuyla Yozgat'ın en büyük ilçesidir.Yozgat İl Merkezine'ne 35 km uzaklıkta olan ilçe doğuda Akdağmadenive Sraykent, batıda Yozgat Mekez İlçesi, güneyde Sarıkaya,Kuzeyde Aydıncık ve Çekerek İlçeleri ile çevrilidir.
gumpür: Patates. gurk: Anne tavuk.
Dünyada 2.500.000 YOZGATLI Var...
TÜRKİYE GENELİNDE 1 MİLYON 148 BİN 908 YOZGATLI YAŞIYOR.
Sorgun'da 105 yerleşim .
Yozgat 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 416.582'dir. Bu veri tahmini olarak hesaplanarak söylenmektedir.
Anadolu'ya gelen Oğuzlardan Bozoklu topluluklarının bugünkü Yozgat bölgesini yurt tutmalarından ötürü, bu bölge Cumhuriyet'e değin Bozok adıyla anılmıştır. Anadolu beyliklerinden Osmanlılar Bozok boylarının kurduğu devletlerdir. Bozoklara "Dış Oğuz" da denir, sağ tarafta yer alırlar.
Yerel halk ve çevre illerde yaşayanlar tarafından popüler olan "Arabaşı" yöre insanları tarafından yozgat ın nesi meşhur sorusunun cevabı olarak kabul edilmektedir.
Başlıca tarım ürünleri buğday, patates, ayçiçeği, şekerpancarı ve baklagillerdir. Meyvecilik son senelerde gelişmiş olup, en çok elma yetiştirilir.
Yozgat şehri, Bozok yaylasının yüksek tepelerinden birinin eteğine kurulmuştur. İl alanı, doğudan Akdağlar, güneyden ve batıdan Delice ırmağı vadisi, kuzeyden ise Deveci dağlarıyla çevrilidir. Bölge arazi itibarıyla genellikle dağlar ve vadilerle kaplıdır. Merkez ilçede yıllık sıcaklık ortalaması 9 derece civarındadır.
Yozgat, ülkemizin, mütareke ve milli mücadele yıllarında adını önemle duyuran iller arasında yer almaktadır. Yozgat (Bozok) bu dönemde, yabancı güçlerin işgaline uğramamasına rağmen tanık olduğu ve Kuva-yı Milliye'yi hayli zor durumda bırakan bir isyan nedeni ile ön plana çıkmıştır.
İlin, asıl adı "BOZOK" olup, zamanla "Yozgat" olarak değiştirilmiştir. Oğuz'ların; "BOZOK" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "BOZOK" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "YOZGAT" adı da telaffuz edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri