İlk etapta aylık lensinizin yırtıldığını farketmeyebilirsiniz, çünkü çok küçük bir noktadan aslında yırtılmaya başlamıştır! ne zaman ki yırtık kısım büyür ve korneaya bir baskı yapar o zaman takılamaz duruma gelir ve rahatsızlık verir, ısrarla takılması halinde gözde iritasyona sebep olur.
Lensiniz yırtılmış veya hasar görmüş ise tekrar gözünüze yerleştirmeyin ve atın. Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz.
Lensin temiz ve nemli olması gerekir. Çizik, çentik, yırtık veya çatlak bulunmamalı ve küçük parçacıklar yapışmış olmamalıdır. Lens hasar görmüş ise asla kullanmadan atınız. Yumuşak kontakt lensler kuruduğu zaman da kullanılamaz hale gelirler.
Başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanarak alt göz kapağınızı aşağı çekin ve yırtık merceğin büyük kısmını gözün alt kısmına kaydırmak için işaret parmağını kullanın. Lensi gözünüzden çıkarmak için baş parmağınızı ve işaret parmağınızı kullanın, daha sonra gözünüzde kalabilecek parçalar olup olmadığını inceleyin.
Lenslerin eskimesi: Lenslerin önerilen kullanım süresini aştığında, malzeme yıpranabilir ve zayıflayabilir. Bu da yırtılma riskini artırabilir. Lenslerin temizlenmesi: Lenslerin doğru temizlik ve bakımı yapılmazsa, üzerlerinde birikmiş kir ve protein tabakası lensin yapısını bozabilir ve yırtılmasına neden olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
İlk etapta aylık lensinizin yırtıldığını farketmeyebilirsiniz, çünkü çok küçük bir noktadan aslında yırtılmaya başlamıştır! ne zaman ki yırtık kısım büyür ve korneaya bir baskı yapar o zaman takılamaz duruma gelir ve rahatsızlık verir, ısrarla takılması halinde gözde iritasyona sebep olur.
Bu nedenle batma ya da yanma olduğunu hissederseniz lensinizi temizleyip yeniden takınız. Lensinizin tırnak müdahalesi ya da bir cisimden dolayı çizilmiş olma ihtimali vardır. Lensinizde herhangi bir çizik ya da yırtılma söz konusu ise şiddetli bir batma sorunu yaşayabilirsiniz.
Lensin kalınlığı
Ama ince lensler kolay yırtılır, takıp çıkarması zordur ve az silikon içerdikleri için oksijen geçirgenlikleri yetersiz olabilir.
Yalnızca özel üretilen uzun süreli lensler ile uyumak sıkıntı yaratmaz. Bunun dışında tüm lensler gece yatarken çıkarılması gerekir. Fakat en iyi lens kullanıcısı bile lenslerini çıkarmadan uyuya kalabilir.
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir.
Bunun yanı sıra ters takılması sonucunda lensin gözde yanlış bir bölgeye baskı yapması olumsuz etkilere neden olacaktır. Bu gibi nedenlerle kontakt lensi ters takmak gözde ciddi problemlere neden olabilmektedir. Tüm bu nedenler kişinin kontakt lensi takmadan önce mutlaka yönüne dikkat etmesi gerektiğini göstermektedir.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Hastalığın en önemli belirtileri ise gözde ağrı, kızarıklık, akıntı, batma, görme netliğinin bozulması ve ışığa karşı hassasiyettir.
Göz çizdirme ameliyatı sonrası görme kaybı yaşama ihtimali 5 milyonda 1 olarak bilinmektedir. Bunun yanında bu risk bir kontakt lens kullanımı ile birlikte görülebilen enfeksiyonlara bağlı görme kaybı gelişme riskinden çok daha azdır.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Her ne kadar yeni nesil kontakt lenslerin göze uyumu eski jenerasyonlara göre daha iyi olsa da kullanım kurallarına dikkat edilmediğinde göz kaybına kadar gidebilecek ciddi yan etkilere yol açabilmektedir.
Lens İle En Fazla Ne Kadar Uyunur? Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Direkt olarak lens ile güneşe çıkmak, eğer lensiniz ultraviyole filtre içermiyorsa tehlikelidir. Lensler ile havuza ve denize girmek göz sağlığını olumsuz etkileyerek mikrobik durumlara neden olabilir.
Yine de bir sıralama yapacak olursak; en çok tercih edilen ve en doğal lensler; La Bella, Anesthesia, EL Amore, Iconic, Desio, Adore (Bi Tone Colors, Adore Tone ve Tri Tone), Rainbow, Bausch + Lomb, Alcon, Ice Color, Geomedical ve Soleko markaları tercih edilebilir.
Lensler adezyon kuvveti sayesinde göze kolayca tutunarak yapışabilmektedir. Adezyon kuvveti; gözde bulunan kornea tabakasındaki gözyaşıyla oluşmaktadır. Bu etki gözde vakum görevi görerek lensin düşmesini engelleyici özelliktedir.
Özellikle rahatsızlık duymaktan endişeleniyorsanız lensi gözünüzün akına doğru kaydırın. Lensi aşağıdaki göz kapağınıza doğru çekmek lensi gözünüzün yüzeyinden kaldırmaya yardımcı olabilir. Eğer lensinizin kenarları birbirine yapışırsa, bir damla taze temizleme solüsyonu ekleyin ve ayrılana kadar nazikçe ovun.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Lens solüsyonları, gözlerinizin sağlığı için nemlendirme sağlayarak tüm gün rahat hareket etmenize yardımcı olur. Bu ürünlerin farklı çeşitleri bulunur. Pek çoğu doğal içeriğe sahip olan çözeltiler, lensleri; temizler, dezenfekte eder, durular, ıslak tutar ve koruma işlemi yapar.
Lens solüsyonu ne sıklıkla değiştirilir diye sorulduğunda minimum 7 gün maksimum 30 gün olarak cevaplandırma yapabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri