Başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanarak alt göz kapağınızı aşağı çekin ve yırtık merceğin büyük kısmını gözün alt kısmına kaydırmak için işaret parmağını kullanın. Lensi gözünüzden çıkarmak için baş parmağınızı ve işaret parmağınızı kullanın, daha sonra gözünüzde kalabilecek parçalar olup olmadığını inceleyin.
Hijyeninden emin olduğunuz bir nemli bez ile göze kaçan toz parçasını ya da kirpiği çıkarabilirsiniz. Göze kaçan cismi gözden almak için gözünüzü kesinlikle ovalamayın. Çünkü toz parçası gözünüzü çizebilir ve gözünüze zarar verebilir. Göz sürekli kapatıp açılarak yabacı cismin çıkması sağlanabilir.
İşte, altına bir şey kaçmasına rağmen takmaya devam edilmesi veya kenarı yırtılmasına rağmen aynı lensin kullanılması gibi durumlarda, korneanın oksijen geçişinde problem oluyor. Hem mikrop kolaylıkla oraya yerleşebiliyor hem de yırtık bir kontakt lens uzun süre takıldığında kornea oksijensiz kalıyor.
Lensiniz yırtılmış veya hasar görmüş ise tekrar gözünüze yerleştirmeyin ve atın. Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz.
Tüm bunlara rağmen lensleriniz halen görebileceğiniz konuma gelmiyorsa steril lens solüsyonu damlatarak yukarı-aşağı ve sağa-sola bakarak lensi hareket ettirmeye devam etmelisiniz. Gözlerinizi kapatarak parmağınızı göz kapaklarınız üzerinde burnunuza doğru hafifçe hareket ettirmekte lensi görebilmenizi sağlar.
İlgili 35 soru bulundu
Özellikle rahatsızlık duymaktan endişeleniyorsanız lensi gözünüzün akına doğru kaydırın. Lensi aşağıdaki göz kapağınıza doğru çekmek lensi gözünüzün yüzeyinden kaldırmaya yardımcı olabilir. Eğer lensinizin kenarları birbirine yapışırsa, bir damla taze temizleme solüsyonu ekleyin ve ayrılana kadar nazikçe ovun.
Kontakt lens yırtılma vakaları daha çok kontakt lensin, lens saklama kabı ve kapak arasına sıkışması nedeni ile oluşmaktadır. Akşam eve geldiğinde kontakt lenslerinden hemen kurtulmak için dikkatsiz ve acele ile lens kabına yerleştirilen kontakt lens, kapak arasına sıkışarak yırtılır..
Lensin temiz ve nemli olması gerekir. Çizik, çentik, yırtık veya çatlak bulunmamalı ve küçük parçacıklar yapışmış olmamalıdır. Lens hasar görmüş ise asla kullanmadan atınız. Yumuşak kontakt lensler kuruduğu zaman da kullanılamaz hale gelirler.
Bu nedenle batma ya da yanma olduğunu hissederseniz lensinizi temizleyip yeniden takınız. Lensinizin tırnak müdahalesi ya da bir cisimden dolayı çizilmiş olma ihtimali vardır. Lensinizde herhangi bir çizik ya da yırtılma söz konusu ise şiddetli bir batma sorunu yaşayabilirsiniz.
Lensin kalınlığı
Ama ince lensler kolay yırtılır, takıp çıkarması zordur ve az silikon içerdikleri için oksijen geçirgenlikleri yetersiz olabilir.
Hastalığın en önemli belirtileri ise gözde ağrı, kızarıklık, akıntı, batma, görme netliğinin bozulması ve ışığa karşı hassasiyettir.
Kurumuş lensler zarar görmüş olabilir, dolayısıyla tekrar ıslatıp kullanmaya çalışmayın. En iyisi kurumuş lensleri atıp yeni bir çift lens kullanmaya başlamanızdır.
Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür.
Yalnızca özel üretilen uzun süreli lensler ile uyumak sıkıntı yaratmaz. Bunun dışında tüm lensler gece yatarken çıkarılması gerekir. Fakat en iyi lens kullanıcısı bile lenslerini çıkarmadan uyuya kalabilir.
Gözlerde yanma, batma, kaşıntı ya da sulanma; Lens yüzeyinde birikinti kalmış olabilir. Lenslerinizi çıkarıp lens solüsyonu ile iyice yıkadıktan sonra yeniden takmanız gerekir.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Lens solüsyonları, gözlerinizin sağlığı için nemlendirme sağlayarak tüm gün rahat hareket etmenize yardımcı olur. Bu ürünlerin farklı çeşitleri bulunur. Pek çoğu doğal içeriğe sahip olan çözeltiler, lensleri; temizler, dezenfekte eder, durular, ıslak tutar ve koruma işlemi yapar.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Kontakt lensler önerilen zamanlarından fazla süre kullanıldıklarında kenarlarında gözle görünemeyecek düzeyde yıpranmalar ve yırtıklar oluşmakta ve lensin her hareketinde göz yüzeyinde hasar oluşturarak batma/yanma gibi şikâyetlere neden olmakta ve enfeksiyona davetiye çıkartmaktadır.
Bunun yanı sıra ters takılması sonucunda lensin gözde yanlış bir bölgeye baskı yapması olumsuz etkilere neden olacaktır. Bu gibi nedenlerle kontakt lensi ters takmak gözde ciddi problemlere neden olabilmektedir. Tüm bu nedenler kişinin kontakt lensi takmadan önce mutlaka yönüne dikkat etmesi gerektiğini göstermektedir.
Sadece bir kez kullanabilirsiniz. Lensi temizlemek için kullanın, sonra içindeki solüsyonu dökün. Lensleri her seferinde yeniden koyduğunuz solüsyonların içine yerleştirin.
Kontakt lense bağlı alerji, göz kuruluğu, hatta kornea enfeksiyonu söz konusu olabilir. Bu nedenle kontakt lens kullanımı sırasında gözde batma, yanma, kızarıklık, ağrı gibi şikayetleriniz gelişirse kontakt lensinizi hemen çıkarıp vakit kaybetmeden göz hekimine başvurmanız önerilir.
Lens Solüsyonu Yerine Normal Su Olur mu? Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır. Bu tür suların içerisinde ne kadar temiz olursa olsunlar göze zarar verebilecek mikroorganizmalar bulunabilir.
Lens suyunun bulunmadığı durumlarda geçici bir süre için suya konulabilir. Lensi devamlı normal suya koymak lensi mikroplardan arındıramadığı için lens ve göz sağlığı için uygun bir davranış değildir.
Yine de bir sıralama yapacak olursak; en çok tercih edilen ve en doğal lensler; La Bella, Anesthesia, EL Amore, Iconic, Desio, Adore (Bi Tone Colors, Adore Tone ve Tri Tone), Rainbow, Bausch + Lomb, Alcon, Ice Color, Geomedical ve Soleko markaları tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri