Hidrolik devrelerde uygulama koşullarına göre değişik tipte hidrolik pompalar kullanılır. Hidrolik pompa çeşitlerini; dişli, pistonlu ve paletli pompalar olarak sınıflandırabiliriz.
Hidrolik pompaların 3 ana tip vardır: Pistonlu hidrolik pompalar, Dişli hidrolik pompalar ve Paletli( katriçli) hidrolik pompalar.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemandır. Bir elektrik motoru veya içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan hacim - azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emer ve sisteme basar.
Hidrolik devrelerde uygulama koşullarına göre ve tasarlanan sistemin ihtiyaçlarına göre değişik tipte hidrolik pompalar kullanılır. Bunları başlıca dişli, pistonlu ve paletli pompalar olarak sınıflandırmak mümkündür.
İlgili 23 soru bulundu
Dişi pompalar tasarımlarına ve kullanımlarına bağlı olarak harici dişli pompa ya da dahili dişli pompa olarak ayrılırlar.
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Hidrolik pompa, sıvıları harekete geçirir ve sıvıların iş yapmasını sağlar ya da hidrolik pompa mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir araçtır. Pompalar basınç meydana getirmezler ya da basınç üretmezler. Akış sağlar ve gücü iletmek için kuvvet uygularlar.
Hidrolik sistemlerde kullanılan valfler yaptıkları işlere göre a) Yön kontrol valfleri, b) Basınç kontrol valfleri, c) Akış (hız) kontrol valfleri, d) Çek valfler olarak çeşitlendirilir.
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Öncelikle bir emiş oluşturur. Hidrolik pompa, yarattığı basınç farkı ile yağ takında yer alan hidrolik yağ üzerinde bir vakum etkisi oluşturur ve bu etki ile tanktan emilen hidrolik yağ, pompa içerisindeki parçalar arasına sıkışır. Böylelikle basınç artışı sağlanmış olur.
Dişli pompa; Testlerde kullanılan ve üzerinde çalışma yapılan pompa 12cc düz dişli hidrolik pompadır (Şekil 2).Dişli pompanın çalışma devri 700-3000 rpm, çalışma basıncı 0-210 bar arasında çalışmaktadır.
Paletli Pompalar özellikle düşük gürültü seviyeleri sebebiyle kapalı alanda çalışan hidrolik sistemlerde tercih edilen bir hidrolik pompa türüdür. Pompa dış hacimlerine göre ürettikleri debi yüksektir yani kapladıkları hacim diğer pompalara nazaran daha düşük, kompakt bir yapıdadırlar.
Hidrolik el pompası, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir cihazdır. Bu pompa, bir kol veya pedallar aracılığıyla manuel olarak çalıştırılır. Kol veya pedallar aracılığıyla ürettiği mekanik enerji, hidrolik silindir veya pistonlar içerisinde bulunan hidrolik sıvıların hareketini sağlar.
Bir hidrolik sistemin temel bileşenleri arasında bir pompa, bir rezervuar, bir valf ve bir silindir bulunur. Pompa, sıvıyı (genellikle yağı) sistem içinde hareket ettirmek için kullanılır, rezervuar sıvıyı depolar, valf sıvının akışını kontrol eder ve silindir sıvı gücünü mekanik harekete veya kuvvete dönüştürür.
Pek çok farklı başlık altında sınıflandırılma imkânı olan valfler, uygulama alanına göre hidrolik veya pnömatik olarak bir ayrıma tabi tutulabilir. Ayrıca basınç, yön kontrol ve açma/kapama valfleri de mevcuttur.
Normal olarak bir silindirde emme ve egzoz subabı olmak üzere 2 subab bulunmaktadır. Toplam olarak dört silindirli bir aracı göz önünde tutarsak toplam 8 subab olması gereklidir. Yani araç 8 valve olarak adlandırılır.
Hidrolik devre elemanları; yağ deposu, filtreler, hidrolik pompalar, hidrolik motorlar, hidrolik silindirler, valfler, hidrolik akümülatörler, bağlantı elemanları, sızdırmazlık elemanlarıdır. Tankta bulunan akışkanı, ayarlanan basınç ve debide sisteme gönderen devre elemanıdır.
mekanik olarak çekilen gücü (hidrolik güç) gösterir. Toplam şebekeden çekilen güç P1 = P2 / ηmot (motor verimi) formülü ile hesap edilebilir.
Pistonlu pompa nedir? Silindirik bir odadan sıvı taşımak için piston kullanan pozitif deplasmanlı pompalara pistonlu pompa denir. Pistonlu pompaların tasarımları birden fazla çeşittedir. Çeşit fazla olsa da hepsi kapalı bir silindirde hareket eden en az bir piston kullanırlar.
Hidrolik sistemlerde atmosferik ve hidrolik basınçtan söz edilir. Hidrolik basınç pompa tarafından meydana getirilir ve pompanın basınç tarafındaki bütün iç yüzeylerine etki eder. Pompanın emiş ağzında vakum basıncı vardır. Vakum basıncı, atmosfer basıncının altındaki manometrik basınçtır.
Vidalı hidrolik pompalar, endüstriyel uygulamalar için kullanılır, çok yüksek basınç ve debiye sahip olurlar. 5. Dik vidalı hidrolik pompalar ise özellikle petrol ve gaz sektöründe kullanılır.
Pompa tipinin seçiminde bilinmesi gereken çalışma şartlarının değişkenleri başlıca şunlardır: Debi (Q) ve çalışma noktasında istenilen basma yüksekliği (H) değerleridir. Pompanın büyüklüğü ve devri, pompa seçim eğrilerinden belirlenir.
Geniş bir kullanım alanına sahip olan pompalar, birçok parçadan meydana gelmektedir. Pompaların pompa mili, emiş haznesi, süzgeç, aşınma bileziği, dişli çark, gövde, piston ve pompa başlığı gibi pek çok parçası bulunur. Pompa parçaları pompanın işlevini yerine getirmesi için gerekli olan malzemelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri