PVC izole ve kılıflı, damarları numara kodlu, esnek kumanda kablosudur. Dahili ortamlarda kuru veya nemli yerlerde, mekanik zorlanmanın olmadığı ortamlarda kullanılır. Esnek ve ince yapıları sayesinde hareketli tesisler ve dar alan uygulamalarında kullanılır.
Bu tip kablolar kontrol kablosu olarak, görüntüleme ve ölçme amacıyla büro makinaları, elektronik kumanda sistemleri, ıstma ve havalandırma sistemleri, enerji santrallerinde, mühendislik projelerinde kullanılırlar.
Bu tip kablolar kontrol, görüntüleme ve ölçme amacıyla büro makinaları, elektronik kontrol sistemleri, ısıtma ve havalandırma sistemleri, enerji santrallerinde, mühendislik projelerinde kullanılırlar. İnce çok telli bakırların iç iletken olarak kullanılmasından dolayı çok esnek yapıya sahiptirler.
JB : Sarı-yeşil koruma damarlı kablo. Diğer damarlar renk kodlu. OB : Koruma damarsız kablo.
Kumanda kabloları, otomasyon ve enstrümantasyon uygulamalarında kullanılan çok iletkenli kablolardır. Kontrol kabloları, otomatik süreçlerin iletimlerini ölçebilir ve düzenleyebilir. Kumanda kabloları genellikle UL derecelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Sinyal kontrol kabloları, elektronik kontrol sistemlerinde sinyal iletimi görevi için kullanılır. İletilen sinyallerin ana görevi kullanılan sistemdeki verilerin aktarılmasıdır. Alman standartları olan VDE 0812 veya VDE 0815 standartlarına göre üretilmektedir.
Elektrik panolarında genellikle kullandığımız enerji ve kumanda kabloları çok telli PVC izoleli kablolardır. Özellikle bina uygulamaları olmak üzere elektrik panolarında kullanmış olduğumuz kablolar “Halogen Free” (yangın esnasında zararlı gaz üretmeyen) özellikte olmalıdır.
YSLCY CY. PVC izole ve kılıflı kablolar, izoleler numara kodlu olup esnek bir yapıya sahiptirler. Ekranlı olan bu kablolar esnek ve ince yapıları sayesinde hareketli tesisler ve dar alan uygulamalarında kullanılır. Kuru nemli çevre şartlarında kullanıma uygundur.
NYY kablo bir alçak gerilim kablo türüdür. Taşıdığı özellikler doğrultusunda bir çok kullanım alanı mevcuttur. Enerji santrallerinde, şantiyelerde, fabrikalarda, endüstriyel tesislerde ve hatta elektrik ve enerji iletimi amacıyla yer altında bile kullanılabilir. NYM kabloların aksine toprak altı kullanımına uygundur.
TTR kablo, dışı PVC ile kaplanmış olan ve içinde birbirine sarılmış birden fazla tel demet olan elektrik iletim kablolarına verilen addır. Bu kablolar bakır ve alüminyum ancak çoğunlukla bakır iletkenlerinden imal edilen bir kablo türüdür.
PVC izole ve kılıflı, damarları numara kodlu, esnek kumanda kablosudur. Dahili ortamlarda kuru veya nemli yerlerde, mekanik zorlanmanın olmadığı ortamlarda kullanılır. Esnek ve ince yapıları sayesinde hareketli tesisler ve dar alan uygulamalarında kullanılır.
YSLYCY YCY. PVC izole ve kılıflı kablolar, izoleler numara kodlu olup esnek bir yapıya sahiptirler. Ekranlı olan bu kablolar esnek ve ince yapıları sayesinde hareketli tesisler ve dar alan uygulamalarında kullanılır. Kuru nemli çevre şartlarında kullanıma uygundur.
XLPE kabloların en çok kullanılan çeşidi 36 kV, tek damarlı ve bakır iletkenli olanıdır. XLPE kablolar ağır işletme şartlarında, ani değişimlerin olduğu ve kısa devre akımının yüksek olduğu şebekelerde kullanılır. Dağıtım şebekesinde trafo merkezleri arası ring hatlarda ve trafonun enerji girişinde kullanılır.
Şebeke ,aydınlatma ve güç dağıtım kablosu olarak kullanılan bu kablolar,fazla mekanik zorlamaların olmadığı dahili,harici,toprak altında ve kablo kanalında kullanılırlar.
NYY (YVV) Kablolar; PVC İzoleli, çok damarlı, bir veya çok telli bakır iletkenli enerji kablolarıdır.
Kullanma Yeri. Mekanik zorlamaların bulunmadığı yerlerde, enerji istasyonlarında, umumi inşaat kabloları olarak dahili tesislerde, kablo kanallarında endüstriyel tesislerde, künk ve borular içinde kullanılır.
NYY kablolar bazı açılardan NYM kablolar ile benzerlikler gösterse de NYM kablolar yalnızca sıva üstü tesisatlarda kullanılabilmektedir. NYY kabloların ise toprak altına döşenmesi de mümkündür.
Bu kapsamda NYM kablolar ıslak ve nemli ortamlarda güneşe maruz bırakmamak şartı ile güvenle kullanılabilir. NYM kabloların TTR kablolara göre fiyatının nispeten daha yüksek olduğu söylenebilir. Antigron ve TTR kablo arasındaki fark, kullanım alanlarındaki ve fiyatlarındaki farklardan kaynaklanır.
NYY Kabloların Başlıca Özellikleri
Tek veya çok telli bakır iletken üzeri PVC izolasyon ile kaplı bir kablo türüdür. Mekanik korumaya ihtiyaç duyulmayan güç veya kontrol kabloları için ekonomik bir çözümdür. Dış mekân ya da yeraltı uygulamalarının güç dağıtım ve aydınlatma devrelerinde kullanılabilir.
PVC izole olan lıycy kablo, sinyal iletim kablosu olarak kullanılmaktadır. Oldukça esnek ve sağlam yapısının sağladığı avantaj sayesinde dar alanlarda kullanışlı bir kablodur. İletken olarak bükülgen bakır teller tercih edilmiştir. Yalıtkan olarak da PVC kılıf kullanılmıştır.
KULLANILDIĞI YERLER. Esnek yapıları sayesinde dar alan uygulamalarında kullanıma uygun olan bu kablolar elektromanyetik girişimlerin olduğu yerlerde enstrümasyon ve kontrol mühendisliğinde, endüstriyel elektronikte, bilgisayar ve ofis makinelerinde, bina içi haberleşme, ses ve güvenlik sistemlerinde kullanılır.
Alçak gerilim kabloları çeşitlerinden biri olan NAYY kablolar, (YAVV Kablo) mekanik hasar riski ve zorlamaların bulunmadığı yerlerde kullanılmaktadır. Çoğunlukla enerji istasyonlarında, umumi inşaat kabloları olarak dahili tesislerde, kablo kanallarında endüstriyel tesislerde borular ve künk içinde kullanılmaktadır.
Faz: Kahverengi. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Ev elektrik tesisatında genellikle PVC (polivinil klorür) izolasyonlu kablolardan kullanılır. Bu kablolara genellikle NYM kablosu denir. NYM kablosu, evlerde kullanılan elektrik enerjisinin iletimi için uygun bir seçenektir.
Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır. Topraklama kablosu neden sarı yeşil sorusunun cevabı dünyanın her yerinde aynı olarak herkesin anlayabilmesi içindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri