Başkasının eşyasını kullanırken izin istemek gerekir. Büyüklere saygılı, küçüklere sevgili olarak davranmak gerekir. Büyükleri ziyaret etmek, küçükleri de korumak gerekir. Temiz ve tertipli olmak gerekir.
Selama anında karşılık verin; aradan uzun bir süre geçmesini beklemeyin. - “Sen” değil “siz” diye hitap edin. - Sürekli kendinizden veya sürekli başkasından bahsetmek; karşınızdakine fırsat vermeden sürekli konuşmak veya hiç konuşmamak hoş karşılanmaz. - Hiçbir araç, başkalarını rahatsız edecek şekilde ...
Farklı sosyal çevrelerde ortama göre değişen basit davranış kalıplarıdır. Bu kurallar kişinin toplum içinde nasıl davranması gerektiğini düzenler. Selamlaşma, yemek yeme kuralları, saygılı davranma gibi.
İlgili 16 soru bulundu
-Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden öne sürün. -İltifat ederken içten ve samimi olun; iltifat aldığınızda da, teşekkür edin. -Birisini eleştireceğiniz zaman onun duygularını göz önünde bulundurun ve o kişi ile özel olarak konuşun; sorununuzu kişiselleştirmeyin. -Birisi sizi eleştirdiğinde, sakin olun.
Nezaket ve Görgü Kuralları Ne Demek? Görgü, toplumda uyulması gerek somut kurallardır. Nezaket; başkalarına karşı saygılı, ince olma durumudur. Nezaket ve görgü kuralları da kişilerin ve toplulukların davranışlarına düzen getiren ve nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen yazılı olmayan kurallardır.
Aile içi görgü kuralları ise şunlar olabilir: Aile bireylerine saygı ve sevgi göstermek, bireysel sorumluluklarını yerine getirmek, ailenin ortak değerlerine ve düşüncelerine saygı göstermek, aile içinde hoşgörülü ve anlayışlı bir tutum sergilemek.
Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
İş adabı nedir? İş adabı, işyerindeki bireylerin profesyonel ilişkilerini yönetmelerine yardımcı olan sosyal kurallar ve davranış kalıplarıdır. Bu kurallar, işyerinde saygı, dürüstlük, güvenilirlik ve etkin iletişim gibi değerlere dayalıdır.
Eğer kendinize karşı davranışlarınız güzel ve olumlu ise, toplumdaki davranış biçiminiz de öyle olacaktır. Zerafet kelimesi, insanlara karşı nazik davranan, nezaketli ve hoşgörülü kişilere denir. Aynı zamanda abartıdan uzak, sade ama duruşu ve şekli ile dikkat çeken nesneler için de bu kelime tercih edilir.
Nezaket ve görgü kuralları, toplumda uyumlu ve saygılı bir iletişim ve davranış biçimini ifade eder. Adab-ı Muaşeret olarak da bilinen bu kurallar, insanların birbirleriyle ilişkilerinde hoşgörü, saygı, zarafet ve naziklik prensiplerine dayanır.
Konuşmalar akıcı, haz verici, dinleyenleri sıkmayacak, bilgi ve görgü verici olmalıdır. Konuşmacı konuşurken dinleyicilerin rahatsız olduklarını hissettirmemeleri gerekir. Ayrıca konuşmacının konuşması bitmeden, çok büyük, haklı, zorunlu bir neden yoksa, toplantı yerini terk etmek, görgü ve nezaket kuralını aşar.
Temizlik Kuralları
El ve ayak tırnakları düzenli olarak kesilmeli • Diş temizliğine dikkat edilmeli • Saçların ellerin ve yüzün sürekli temiz olmasına dikkat edilmeli • Etrafımızdaki insanları ter kokusuyla rahatsız etmemek için düzenli bir şekilde banyo yapmalıyız.
Günlük hayatta en çok kullandığımız nezaket ifadeleri ise, af edersiniz, özür dilerim, rica ederim, günaydın, iyi akşamlar, iyi geceler, üzgünüm, tünaydın, pardon, lütfen, bakar mısınız? gibi ifadelerdir.
İletişimi tek taraflı olarak düşünmemek ve karşılıklı diyaloglarla konuşmak daha sağlıklı olacaktır. Aksi takdirde sadece tek kişinin konuşması iletişim olmayacaktır. Dinleme yapmak ve karşınızdaki kişiye gerekli yerlerde gerekli dönütleri vermek etkili iletişimde çok mühimdir.
İnsanların özel hayatlarında ve yaptıkları görevin özelliğinden dolayı nezaket ve görgü kurallarına önem vermeleri bireysel hayatın daha uyumlu ve düzenli olmasının yanında, iş ve halk arasında sağlıklı bir ilişkinin kurulmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri