Uluslararası bir marka olan YTONG, gazbeton yapı malzemesinin mucidi ve ilk endüstriyel üreticisidir.
Ytong, gazbetonu olarak bilinmektedir. Gazbetonu, tarih boyunca yapılarda kullanılan hafif ve gözenekli doğal malzemelerin yapay olarak üretilmesi sonucu oluşmaktadır. Gazbeton, ağırlıklı olarak inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Gazbeton, boşluklu yapı sayesinde yüksek ısı yalıtımı ve ses emiciliği sağlamaktadır.
Bir yapı malzemesi olan Gazbeton, ilk defa Ytong markası ile üretilmeye başlamıştır. Çoğu yerde malzemenin isminden çok marka adı ön plana çıkmıştır. Bu sebeple oldukça yaygın bir şekilde malzemeyle markanın ismi karıştırılmaktadır.
Gazbeton depreme dayanıklı mıdır? Gazbeton yoğunluğu düşük olan bir malzemedir. Sağlam ve hafif olan gazbeton bina yükünü azaltarak depremden dolayı oluşabilecek kuvveti azaltmaktadır. Bu yüzden tuğla duvar yerine gazbeton duvar kullanmak depreme karşı binayı daha dayanıklı hale getirecektir.
Gazbeton Yapı Sistemi ile inşa edilmiş olan binlerce konut, ülkemizdeki büyük depremleri hasarsız olarak atlatmış olup bu sonuç Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü eksperlerinin deprem sonrası bölgede yaptıkları inceleme neticesinde verdikleri rapor ile de onaylanmıştır” dedi.
İlgili 35 soru bulundu
Bu malzeme, 1950'ler ile 1990'lar arasında çatılarda, zeminlerde ve duvarlarda kullanılan hafif bir beton. Standart betona göre daha ucuz bir alternatif. Gazlı, yani "hava kabarcıklı" olduğu için daha az dayanıklı. Yaklaşık 30 yıllık sınırlı bir ömrü var.
Yapı malzemesinde hafiflik ve güvenlik denince de akla ilk olarak Ytong malzemesi gelmektedir. Kuru birim hacim ağırlığı 400 kg/m³ Ytong, hafifliğiyle binaların toplam ağırlığının, dolayısıyla depremde maruz kalacağı kuvvetlerin azalmasını sağlamaktadır. Ytong, bu anlamda güvenli yapılaşma için önemlidir.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Ses yalıtımı
Bu nedenle gazbeton ses yalıtım için tercih edilir. Bu özelliği nedeniyle yapılarda ses yalıtımı elde etmek amacıyla inşaat uygulamalarında en çok tercih edilen malzemelerden biridir. Gazbeton ses yalıtım ürünleriyle şiddetli rüzgarlardan ve tozdan etkilenmeyen ses yalıtım çözümleri elde edebilirsiniz.
Ytong Alçı – El
İç mekanlarda gazbeton, tuğla, beton, brüt beton, bims ve diğer mineral esaslı duvar ve tavan yüzeyler için elle uygulanabilen sıva alçısı.
Ytong nesiller boyu dayanır, binanızın değerini uzun yıllar boyu korumasına katkı sunar. *IBU'nun Sürdürülebilir Bina Kılavuzuna göre, beklenen ortalama yaşam süresi 100 yıldır.
İç ve dış mekânlarda, • Yatay ve düşey uygulamalarda, • Konutlar, alışveriş mağazaları, hastaneler, • Gaz beton, briket, tuğla gibi yapı elemanlarının yapıştırılmasında kullanılır. Suya, neme ve donmaya karşı kısmen dayanıklıdır. Kolay hazırlanır ve uygulanır. İdeal uygulama süresine sahiptir.
Türk Ytong, Alman Ytong Holding International ve Sanko Holding ortaklığında 1997 yılında kurulan Gaziantep Ytong, Sanko'nun yabancı sermaye ortaklığı yaptığı ilk kuruluşudur. Gaziantep'te 10.000 m2'si kapalı olmak üzere, toplam 80.000 m2 alanda kurulan Gaziantep Ytong, 1998 yılında üretime başlamıştır.
Gazbeton yalıtım levhaları bina dış cephelerinin ısı yalıtımında, bodrum kat ve otopark tavanlarının ısı yalıtımında, teras ve çatı ısı yalıtımında kullanılmaktadır.
1.200°C sıcaklığa kadar dayanıklı olan gazbeton, yapılarda yangın emniyeti sağlar.
Tuğlanın basınç dayanımı tuğla çeşidine göre değişmekte olup bu değer: 2-5 (N/mm^2) civarlarında değer alır. Basınç dayanımı yüksek olduğu için duvarın maruz kalacağı (özellikle deprem kuvvetleri) karşısında tuğla tercih edilmelidir. Bir metrekare tuğla duvar maliyeti bir metrekare duvar bims fiyatından daha ucuzdur.
Bodrum Katların Su ve Rutubete Karşı İçten Yalıtımı (Tuğla, Briket, Gazbeton, vb. Yüzeyler) Bodrum katlar, yetersiz yalıtım, yalıtımın yıpranması veya duvardaki çatlamalar nedeniyle zamanla rutubet ve hatta su sızdırma sorunlarına maruz kalabilirler.
Çeşitli boyutlarda üretilmiş olan gaz beton tuğla ve blokların sabitlenmesi için kullanılan çimento esaslı C1T sınıfı yapıştırıcıdır. 1 torba (25 kg) Forcechem® Gaz Beton Yapıştırıcısı 6,5-7 kg su ile macun kıvamına gelene kadar karıştırılır.
Bu nedenle, 1 palet 15'lik ytong fiyatı 3.400 TL'dir. 20'lik gazbeton fiyatı ise aynı ayda 53,30 TL'dir. 1 palet 20'lik gazbeton ise genellikle 36 adet ytong içermektedir. Bu nedenle, 1 palet 20'lik gazbeton fiyatı 3.190 TL'dir.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Deprem bölgeleri için; Deprem Haritası ve Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelikte BS 20 sınıfı beton tanımlanmıştır. Dayanım ve dayanıklılık açısından betona yaklaşıldığında özellikle 1. ve 2. derece deprem bölgeleri için bu değerin BS 25 beton sınıfı olarak değiştirilmesinde fayda vardır.
Tavan yüzeyi herhangi bir yüzey işlemi yapılmadan bırakılabilir. Tüm zemin kaplama malzemeleri uygulanabilir.
Gazbeton taşıyıcı düşey duvarlar çift sıra çelik hasır donatılı olarak, Maksimum 300 cm yükseklikte, 60 cm eninde ve 15,17.5,20,22.5,25 cm kalınlıklarda üretilirler (Şekil 1).
Ytong taşıyıcı düşey duvar elemanları ile deprem bölgelerinde iki tam kata kadar yığma yapı inşa etmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri