Bunların çoğu, Bulgaristan, Doğu Ru- meli ve Sırbistan topraklarından, bir kısmı da (yine 1878'de bağımsız olan) Karadağ'dan göç etmiş kitlelerdir.
Yugoslavya'dan Türkiye'ye göçün artması, aslında Yugoslav idarecilerinin gönülden arzuladıkları bir gelişmeydi. Özellikle Türk asıllıların çoğunlukta olan Makedonya bölgesinden göçlerinin hızlandırılması, bu bölgeden Türklerin temizlenmesi amacını taşımaktaydı.
Peçenek ve Kuman Türk boyları
Bulgarların Balkanlar'a gelişinden daha sonra XI. ve XII. yüzyıllarda Peçenek, Kuman (Kıpçak) ve Uz Türkleri, Balkanlar'a göç etmişler ve bunların bir kısmı XV. yüzyıla kadar toplu olarak varlıklarını korumuşlardır.
Kullanımlar. Marmara bölgesinde günlük konuşma dilinde "Mâcır" olarak telaffuz edilen bu kelime, 93 Harbi'nden itibaren 1930'lara kadar Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Yugoslavya gibi Balkan ülkeleriyle Türkiye arasında mübadele ile veya tek yönde göçenler için kullanılmaktadır.
Bu sene XVIII. düzenlenen Türk Tarih Kongresi'nin Göç ve İskân başlığı için hazırlanan bu bildiri, 1950-1960 yılları arasında Yugoslavya'dan Türkiye'ye göç eden Müslümanların İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Çamdibi ve Altındağ mahallelerine iskânları üzerine kuruludur.
İlgili 19 soru bulundu
Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmi olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi (Güney Slavlarının ülkesi) onun günlük konuşma dilindeki adıydı.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.
1960'lı yıllarda 42.512, 1970'li yıllarda 2.940 ve 1980'li yıllarda da 2.550 kişi olmak üzere Yugoslavya Cumhuriyeti dönemi boyunca Türkiye gelen toplam kişi sayısı 186.587'yi bulmuştur. 1923-1990 yılları arasında Yugoslavya'dan Türkiye'ye gelen göçmen sayısı ise yaklaşık 500.000 kişidir (Sarınay, 2011, 360).
Yugoslavlar, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde yaşayan bütün milletler için kullanılan bir üst kimlik.
1944 yılında Yugoslavya Federasyonu'nu oluşturan ülkelerden biri olarak sosyalist yapıyla kurulmuş olan Makedonya Demokratik Cumhuriyeti 1963 yılında adını Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti olarak değiştirmiş ve 1991 yılında Makedonya Cumhuriyeti adıyla Yugoslavya Federasyonu'ndan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir.
Türkler, Asya'dan Makedonya'ya iki yoldan gelmiştir… Kuzey Makedonya Türkleri ve oranları 2021. Birinci yol; Hazar Denizi ile Karadeniz'in kuzeyindendir. Birinci yolla Hun, Avar, Bulgar, Peçenek, Oğuz (Uz), Kuman Türkleri Tuna'yı geçerek Makedonya'ya inmiştir.
Balkan Türkleri veya Rumeli Türkleri, Balkanlar'da yaşayan Türklerdir. Balkan Türkleri, Edirne'deki Meriç nehrinin batı tarafında yaşayan Türklere verilen addır. Çoğunlukla Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Yunanistan, Bosna-Hersek ve Romanya'da olmak üzere toplamda 1.763.155 - 2.837.703 Türk yașamaktadır.
1945 yılında Tito tarafından sosyalist Yugoslavya kuruldu- ğunda, komünist yönetim ismen eşit altı cumhuriyete dayalı bir federasyon oluşturarak milli duyguları örtbas etmeye ça- lıştı: Hırvatistan, Karadağ, Sırbistan, Slovenya, Bosna-Hersek ve Makedonya.
Balkanlar'm "Yugoslavya-Makedonya" bölgesinden Türkiye'ye ilk göç hareketi 1877 ile 1878 arasında, ikincisi1912-13 Balkan Savaşı yıllarında, üçüncüsü 1923-51, sonuncusu da 1952-67 döneminde gerçekleşmiştir.
İzmir'e 1950-1960 Döneminde Göç Eden Makedon Türkleri
Makedon Türkleri Makedonya'nın Üsküp, İştip, Tito-Veles, Delçova şehirlerine bağlı köylerden gelip Ege bölgesinde özellikle Manisa Akhisar ve İzmir'e yerleşmişlerdir.
Bu mahiyetteki göçlerle anayurda bir milyona yakın soydaş girmiş bulunmaktadır. Bu göçler iki tanedir. Bunlardan birincisi ile Yunanistan'dan, ikinci ile de Bulgaristan'dan göçmenler anayurda mecburi hicrete tâbi tutulmuşlardır.
Josip Broz Tito (7 Mayıs 1892, Kumrovec - 4 Mayıs 1980, Ljubljana), Marksist-Leninist görüşlere sahip Yugoslav devlet ve siyaset adamı.
Bošnjak, çoğ. Bošnjaci), Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye'de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır.
ÖZET: Yugoslavya, Balkanlar'ın batısında 20. yüzyıl- da, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir dev- lettir. Aynı zamanda 1918 - 2003 yıllarında çeşitli idari yapı- larda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir. 2008 yılında son olarak Kosova'nın ayrılmasıyla 7 ülkeye bölünmüştür.
Bu sayı Türkiye'ye gelen Balkan göçmenlerinin %1.18'ine tekabül etmektedir. Ankara'da iskan edilen Balkan göçmenlerinin %79'unu Bulgaristan'dan gelen Türkler oluşturmaktadır. Bu ülkeyi sırasıyla Yugoslavya, Yunanistan ve Romanya'dan gelen göçmenler takip etmektedir.
1878 tarihinde başlayan Bosnalıların Türkiye'ye göçü, Osmanlı ile Rusya ve Avusturya savaşlar ve iç çatışmalar yaşandıkça devam etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti devrinde Yugoslavya ile yapılan nüfus mübadelesiyle Bosnalı Müslüman nüfus Türkiye'ye gelmeye devam etmiştir.
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.
Bu düzenlemeyle “Yugoslavya Federal Cumhuriyeti” olan ülkenin adı Şubat 2003'ten itibaren “Sırbistan-Karadağ” adını aldı.
Fakat 1980 sonrasında Yugoslavya'da milliyetçi hareketler ve milliyetçi siyasetçiler yeniden yükselişe geçtiler. Bunun sonucunda 1990'ların başında Hırvatistan, Slovenya, Makedonya ve Bosna-Hersek Yugoslavya'dan bağımsızlıklarını ilan ettiler. Böylece Yugoslavya 1990'ların başında parçalanıp yıkıldı.
Yugo, Zastava tarafından üretilmiş olan bir otomobildir. 1954 yılında Zastava'nın Fiat ile yaptığı ortaklık sonrasında otomobil üretimine başlanmıştır. Ortağı Fiat'ın onayı olmadan üretilen Yugo'nun üretimi Amerika'da "dünyanın en tehlikeli otomobili" olarak seçilmesi üzerine durdurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri