Taşıma kapasitesi bir vasıtanın taşıyabileceği maksimum yük kapasitesini ifade eder. Otomobillerde boş ağırlık üzerine tam dolu durumda depo ağırları, koltuk sayısı kadar insan (ort. 70 kg) ve maksimum bagaj kapasitesi eklenrek hesaplanır. Özet olarak, bir otomobilin yürüyen aksamının kaldırabileceği azami ağırlıktır.
Taşımacılıkta en çok tercih edilen araç olan kamyonların yük taşıma kapasitesi dingil sayısına, araç ölçülerine ve kamyon türüne göre değişir. 6 teker kamyon tonaj sınır ile kamyonet ve kırkayak yük taşıma sınırı da aynı değişkenlere bağlıdır.
Ne demek? Lastik yük endeksi (yük kapasitesi endeksi ya da lastik yük değeri olarak da bilinir), bir lastiğin maksimum yük kapasitesini, yani mutlak taşıma kapasitesini ifade eder. Bu bilgiyi lastiklerinizin üzerinde bulabilirsiniz.
Tonaj hesaplama formülü
Ağırlık kontrollerinde aracın azami yüklü ağırlığına bakılır. Her aracın azami yüklü ağırlığı, ruhsat bilgilerinde yer alır. Tonaj hesaplama formülü şu şekilde yapılabilir. Tartı toleransı aracın azami yüklü ağırlığının 3.75'i + aracın azami yüklü ağırlığı + 500 kg olarak düşünülebilir.
Ülkemizde tır ve benzeri ağır tonajlı araçların toplam yük miktarı 24 ton ile 27 ton arasında değişiklik göstermektedir. Bu taşıtların boş ağırlıkları ise 15 ton ile 16 ton olarak belirlenmektedir. Asya ve Avrupa ülkelerinde ise maksimum tonaj sınırı 22 ile 24 ton arasında değişiklik göstermektedir.
İlgili 36 soru bulundu
10 teker kamyonlar taşıma kapasitesi olarak; brüt (toplam) ağırlığı 25 tonu geçmeyen, boş ağırlığı (dara) 10 ton, yük kapasitesi (net) 15 ton olan araçlardır.
'Ford, Transit'in yeni versiyonları ile daha yüksek taşıma kapasitesine sahip ticari araç arayan müşterilerin ihtiyaçlarına yanıt veriyor. 5 tonluk Transit'in van versiyonu Ford'un ikonik yüksek tavanlı 'jumbo' van versiyonu olarak maksimum 2 bin 422 kilograma kadar net yük taşıma kapasitesi, 15,1 metreküp yük hacmi ve ...
Tonaj sınırı ifadesi azami yük ifadesi yerine kullanılmaktadır. Taşıma işlemini yapan aracın aldığı toplam yükün yüksekliğini ve ağırlığını belirtir.
Ton cinsinden hesaplanan tonaj, aracın yasal olarak yapabileceği toplam taşıma kapasitesini ifade etmektedir. Taşımacılık sırasında aracın tonaj kapasitesinin aşılması gibi durumlarda ise araç sahibi ve taşımacılığı gerçekleştiren firmaya ise cezai işlem uygulanmaktadır.
Azami yüklü ağırlık, özellikle yük taşımacılığı için kullanılan araçlarda, aracın herhangi bir sorun yaşanmaksızın güvenle taşıyabileceği ağırlığın miktarına verilen isimdir.
Meselâ Bursa'da 1 yük ipek 155,86 kg., Erzincan'da 161,574 kg., Mardin'de 162,179 kg. idi (İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu'nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi, s. 448). Walter Hinz (MÜTAD, sy. 5 [1989], s. 44), Doğu Anadolu'da asıl yük tabir edilen normal hayvan yükünün 162,144 kg. olduğunu söyler.
Kamyonet ve Kamyonların Yük Kapasitesi
İki dingilli kamyon ya da kamyonet: 13.50 m ölçülere sahip olan araç, 11- 20 ton arası yük alabilmektedir. Üç dingilli kamyon: Ölçüsü 15 m olan aracın alacağı yük 21 ila 24 ton arasındadır. Kırkayak: 15 m ölçüye sahip olan araç, 32 ila 38 ton yük alabilmektedir.
Nakliye aracında üst üste yüklenemeyen yüklerde tonaj hesabı lademetre (Ldm) üzerinden yapılır. Yükün boyutları ne olursa olsun aracın uzunlugunda kapladıgı yer olarak “ 1 mt boy =1 Ldm =1,750 kg “ formulu ile hesaplanır.
Taşıma kapasitesinin altında, popülasyonlar tipik olarak artar, üstünde ise tipik olarak azalır. Nüfus büyüklüğünü dengede tutan bir faktör düzenleyici faktör olarak bilinir.
Eğer eşya çok ağırsa, yardım alınmalı ve tek başına kaldırmaya çalışılmamalı. Doğru şekilde kaldırmak için nesneye olabildiğince yakın durulmalı ve nesneyi kaldırmak için sırt ve vücudun üst kısmı yerine bacaklar ve dizler kullanılmalı. Bir yük taşırken postür yani duruş temel esastır.
Ağır yük taşımacılığında taşınan yüklerin ağırlığı karayolunda 150 tonla sınırlıdır. Karayolunda taşınması mümkün olmayan yükler için ise denizyolu kullanılır. Ağır yük taşımacılığı için özel olarak üretilmiş gemiler mevcuttur.
Bir geminin mürettebâtın yaşayacağı, sevk ve idâre için kullanacağı vb. hacimleri hâriç yük konabilecek boşluklarının toplam hacmi [2,83 m3 bir gros ton olarak kabul edilir; ağırlık birimi cinsinden 2240 libre veya 1024 kilograma eşittir].
2022 yılında tonaj ihlalinde ceza miktarı en aşağı 3330 TL iken; 2023 yılında yeniden değerleme oranının %122,9 olarak belirlenmesiyle en aşağı ceza miktarı 4.092 TL olarak uygulama alanı bulacaktır.
Detveyt ton (İngilizce: deadweight long tons veya metric tons) Birim; (dwt): Bir ağırlık ölçü birimidir. Ölü ağırlık anlamına gelen İngilizce kelimeden gelir. Uluslararası deniz ticaretinde kullanılan bir ölçü birimidir. Türkçede detveyt olarak kullanılır.
Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir.
- K1 Yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, - K2 Yetki belgesi: Hususi taşımacılık yapacaklara, - K3 Yetki belgesi: Ticari amaçla taşınma eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.
K2* (3,5 ton altı araçlar) :Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili kamyonetlerle eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilir.
6 teker kamyon tonaj sınırı 21 ile 24 ton arasında değişmektedir.
Ambulanslar zırhlı olarak tabir edilenler 5,5 ton ve her yeri zırh ile kaplı olan araçlardır.
Şehir İçi Tüketim (100 km) 10.4 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 8.2 lt. Karma Tüketim (100 km) 9.0 lt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri