Isısı yüksek suda yıkanan kazaklar küçülür ve toparlanır. Ancak bu noktada suyun derecesini ayarlamak çok önemlidir. Çok yüksek ısılı suda yıkanan kazak gereğinden fazla küçülür ve daralırsa bu yöntem işe yaramayabilir. Bu nedenle sünen veya bollaşan kazakların 60 derece ısıda yıkanması tavsiye edilmektedir.
KARBONAT VE SİRKE
Karbonatı bir litre suya ekleyin ve çözülmesini bekleyin. Bundan sonra eski boyutuna gelmesini istediğiniz giysiyi bu karışıma batırın. Giysiyi yavaşça esnetin ve bir saat suda bekletin. Bundan sonra, bir litre suya beyaz sirke ekleyip durulayın.
Saç kremi yünlü giysileri düzeltmek için iyi bir çözümdür. Bu malzeme, normal çamaşır yumuşatıcısı görevi görür ama aynı zamanda giysileri orijinal boyutlarına geri getirir. Saç kremini bir kova ılık suya ekleyin ve giysileri içinde 20 dakika ıslatın. Bundan sonra, elinizle orijinal boyutuna gelene kadar esnetin.
Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
- Eğer bollaşan kazaklarınız varsa bir leğenin içerisine sirke ve su karışımı yapınız. Yaptığınız karışıma bollaşmış kazaklarınızı batırınız. Küçülmesine fayda sağlayacaktır. - Genişlemiş kazakların uç kısmına tığ yardımı ile bebe lastiği geçirebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Çamaşır makinelerindeki klasik deterjanlar, yünlü kazaklar için uygun değillerdir. Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir.
Beyaz Sirke ve Saç Açıcı Krem
Yarım bardak kadar beyaz sirke, 62 ml kadar saç kremi ve göz kararınca suyu güzelce karıştırın. Hazırladığınız karışıma daralan kıyafetinizi bırakıp yarım saat kadar bekletin. Daha sonra durulayın, sonunda kıyafetinizin genişlediğine şahit olabilirsiniz.
Kettleda su kaynattıktan sonra, çıkan buhara kırışık kıyafetinizi 15cm uzaktan tutun ve kırışıklığın çözüldüğünü göreceksiniz. Çamaşırları hafif meltem olan bir alanda ya da açık havada gergin şekilde asarak kurutma yöntemi de yine ütüye gerek duyulmadan çamaşırların düz bir şekilde kurumasını sağlayabilirsiniz.
Kırışık kıyafetinizi banyonuza asın ve sıcak bir duş alın. buhar hem kırışıklıkları açacak hem de kıyafetinize sinmiş kokuyu çözecektir. Açık bir alanda kırışık kıyafetnizi asın, yarım metre kadar uzaktan kıyafetinize sprey yardımıyla su püskürtün. Kıyafetiniz kurudukça kırışıklıklar gözle görülür şekilde azalacaktır.
Giysileri 1 yemek kaşığı (15 ml) bebek şampuanı ya da saç kremiyle karıştırılmış ılık suda 30 dakika beklet. Bu, pamuk ya da yün gibi dokuma kumaşlarda işe yarar. Giysiyi sık ve fazla suyu alması için geniş bir havlunun üzerine yay. Kumaşı elinle nazikçe esnet ve şeklini koruması için üzerine ağırlık koy.
Triko kazakları makinede 30 derecede yıkamak en etkili sonucu almanızı sağlayacaktır. Makinede yıkama işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da makinenin devridir.
Kazağın üzerine hafif nemli bir bez konmalı, ütüyle direkt temas ettirilmemelidir. Ütü 150 dereceden daha yükseğe ayarlanmamalıdır. Ütülerken nemli bez olmalı ve ütü kesinlikle çok bastırılmamalıdır. Ütüleme işlemi bitince, kazak soğuyana kadar masadan kaldırılmamalıdır.
Çekip küçülen giysileri eski haline getirmek için bir yöntem var ama her kumaş ve her giysi türünde işe yaramayabilir. Yine de denemeye değer! Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın.
Kazaklarda tüylenme ve tiftiklenme olarak adlandırılan yüzey kusurları kumaş dokusundaki liflerin topaklanarak dışarı çıkmasıyla meydana geliyor. Başlangıçta tüy oluşumu şeklinde basit bir deformasyon olarak ortaya çıkan lifler, altında yatan sebepler devam ettikçe kalıcı yıpranmayı beraberinde getiriyor.
Pamuk, çok yönlü, rahat, nefes alabilir ve dayanıklı olduğundan mükemmel bir kumaştır. Ancak birçok doğal malzeme gibi aşırı sıcaklıklara maruz bırakırsanız pamuklu kıyafetler de çekebilir. Giysinin yapımı sırasında kumaş gerdirilir. Yıkama ve kurutmadan kaynaklanan ısı bu gerilimi etkileyerek büzülmeye neden olur.
Kıyafetlerinizin kumaş dokusuna uygun sıcaklıkta ütülenmesi, kırışıklıkların açılmasını daha kolay hale getirir. Örneğin pamuklu için ütünüzü pamuklu, sentetik için polyester ayarına getirmeniz gerekir. Giysi kırışıklık açma işlemini kolaylaştırmak için kırışıklık açıcı ütü spreyi kullanabilirsiniz.
Ütü kullanmadan kırışıklıklardan kurtulmanın en pratik yollarından biri fön makinesinden yararlanmaktır. Kırışık kıyafetinizi iyice gerdirdikten sonra fön makinesini en sıcak seviyede açın. Üflenen havayı direkt olarak kırışıklıklar üzerine tutun. Bu sayede ütü kullanmadan kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
Pamuklu döngülerinde çamaşırlar düşük su seviyesinde, titiz yıkama ile ve yüksek dönüş hızıyla yıkanır. Tüm bu etkenler de çamaşırları kırıştırır. Kolay kırışan çamaşırlar için hassas yıkama döngülerini kullanın.
SAÇ KREMİ+BEYAZ SİRKE+SU
1 çay kaşığı saç kremi, 1 çorba kaşığı beyaz sirke ve 2 su bardağı suyu temiz bir kapta karıştırın. Ardından huni yardımıyla boş bir sprey şişesine doldurun. Hazırladığınız karışımı hafif bir şekilde kıyafetlerinize püskürtün. Kıyafetlerin tamamen ıslak olmamasına özen gösterin.
Çamaşır makinesinde yıkamayı tercih edecekseniz, mutlaka “yün” seçeneğinde ve yine 20 dereceyi geçmeyecek suda yıkamalısınız. Her iki yöntemin sonucunda yıkanmış kaşmir kazağınızı kesinlikle doğrudan güneş ışığında veya kurutma makinesinde kurutmamalısınız.
Karbonat ve Sirke
2 yemek kaşığı karbonat eklendikten sonra daralan kıyafet içine bırakılmalıdır. Elbiseler bundan sonra nazik şekilde çekerek genişletilmelidir. Böylece 1 saat kadar suda kalmalıdır. Ardından da beyaz sirke ile karıştırılan bir litre su ile durulanmalıdır.
Kıyafetlerinizdeki tüylenmeden kurtulmak için önerimizi deneyin. Yıkama ve kullanım sonucu olan pamuklanmayı tıraş bıçağı ile geçirebilirsiniz. Tüylenme olan kıyafeti düz bir zemine koyun ve bastırmadan tıraş edin. Yıkama sırasında tüylenmeye engel olmak için çamaşır makinesini çok doldurmayın, deterjanı az koymayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri